Українці обирають Львів. Опитування

2370 0
Українці – мобільна нація: згідно з результатами всеукраїнського дослідження, кожен п’ятий мешканець України хоча б раз у житті змінював місце проживання на час тривалістю більше, ніж півроку. Про міграційні настрої та «вектори руху» наших співвітчизників запитала соціологічна агенція «Фама» у жовтні 2014 року.

Серед тих українців, які протягом останнього року думали про зміну поточного місця проживання, більшість вирушила б за кордон – понад 13,%. Значно менша частка опитаних задумувалась про переїзд у межах України – близько 3%. Респонденти, налаштовані на зміну місця проживання в межах нашої країни, найчастіше називали такі міста як Львів, Київ, Івано-Франківськ, Харків.

Більшість респондентів із закордонними амбіціями тримають курс на Захід. У межах Європи лідирують такі країни як Польща, Німеччина, Чехія, Італія, Іспанія, Великобританія, Білорусь та деякі інші.

Серед потенційних мігрантів є також охочі перетнути Атлантику та оселитись у Північній Америці – у Сполучених Штатах Америки та Канаді. У Південній Америці українці обирають Бразилію; у басейні Карибського моря – Ямайку; у межах Африканського континенту – в Єгипт.

На Схід готові податись значно менше респондентів: на Північний Схід - у Росію, в Середню Азію – до Казахстану.

Серед потенційних емігрантів лише 0,2% є «міграційними дауншифтерами», тобто готовими відмовитись від цивілізаційних благ великого міста й оселитись ближче до природи. Решта – «діти урбану» - хочуть переїхати у більші аґломерації.

Дослідження також дозволило виявити цікаву закономірність: респонденти, які раніше змінювали місце проживання на час тривалістю більше, ніж півроку, – значно мобільніші, аніж ті, що ніколи не переїжджали. Втричі більше респондентів, що змінювали місце проживання, хотіли б знову емігрувати: 30,8% на противагу 10,6% респондентів, що ніколи не змінювали місця проживання.

Дослідження проводилось соціологічною агенцією «Фама», методом «face to face» інтерв’ю у жовтні 2014 року. Було опитано 2000 громадян України (окрім мешканців Донецької та Луганської областей, а також АР Крим), старших 18 років. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!