В Україні створять єдину базу наукових текстів для боротьби з плагіатом

1969 0
До початку вересня 2016 року МОН планує запустити тестову версію національного репозитарію академічних текстів та почати завантажувати туди роботи. Головна мета такого рішення – упорядкування єдиної бази наукових текстів, з якою зможуть працювати антиплагіатні програми. Про це 26 липня під час брифінгу повідомила Перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун.
фото: gazeta.dt.ua

фото: gazeta.dt.ua

За словами посадовиці, близько 90% студентів в тій чи іншій формі використовують плагіат. Саме тому питання створення такої бази стоїть дуже гостро.

Наразі найбільша проблема для виявлення плагіату – це відсутність єдиної бази наукових текстів.

«Допоки нема з чим порівняти, будь-яке програмне забезпечення не гарантуватиме якісного результату. Зараз у приватних компаній, які займаються антиплагіатом, та у деяких університетів є свої невеличкі репозитарії текстів, але це, в плані ефективності, не можна порівняти з єдиним національним репозитарієм», – пояснила Перший заступник Міністра освіти і науки.

Розробка програмного забезпечення для репозитарію обійдеться у 180 тисяч гривень. Після цього, протягом певного періоду з державного бюджету виділятимуть ще по 20 тис. гривень щомісяця на доопрацювання та використання репозитарію.

Читайте також: У Львівському університеті діють консультаційні центри для вступників

Спочатку до репозитарію почнуть завантажувати дисертації та статті, які захищалися після 2014 року. Також додатуть наукові статті, які є у вільному доступі. Далі завантажать усі інші. Крім того, МОН планує додати до єдиної бази також бакалаврські та магістерські роботи.

Університети та наукові установи зможуть користуватися базою безкоштовно.

Опублікувала Ганна Беловольченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!