В Україні вводять 12-річну шкільну освіту

4250 0
Верховна Рада ухвалила відповідний закон про освіту.
фото: wallpaperscraft.com

фото: wallpaperscraft.com

Верховна Рада України ухвалила закон «Про освіту» (реєстраційний номер 3491-д), згідно з яким в Україні вводиться 12-річна шкільна освіта, інформує УНІАН.

Ці 12 років розподіляються на 4 роки початкової освіти, 5 років – базової середньої, три роки – профільної середньої освіти. Після завершення базової (9 клас) та профільної (12 клас) середньої освіти випускники повинні обов'язково скласти зовнішнє незалежне тестування, перелік предметів для якого визначає Міністерство освіти і науки.

Згідно з законом, навчання учнів за новими програмами починається: з 1 вересня 2018 року – для початкової освіти, з 1 вересня 2022 року – для базової середньої, з 1 вересня 2027 – для профільної середньої.

Читайте також: Дамблдор для львівської школи: яким повинен бути директор 3.0

Крім того, з 1 січня 2018 року документ встановлює мінімальну заробітну плату педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії в розмірі не менше чотирьох прожиткових мінімумів. У приватних навчальних закладах їхні власники можуть встановлювати інші розміри та умови оплати праці.

Відповідно до закону, держава гарантує безплатне забезпечення підручниками (у тому числі електронними) всіх учнів. Мовою освітнього процесу є державна, проте передбачається, що одна чи кілька дисциплін може викладатися двома чи більше мовами (у тому числі – українською) – відповідно до освітньої програми. Представникам національних меншин та корінних народів гарантується право на навчання їхньою мовою поряд з державною в спеціальних класах або групах.

Ознайомитися детальніше з текстом закону можна за посиланням.

Нагадаємо, що раніше Президент України підписав закон про інклюзивну освіту.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!