Як можна завантажити підручники в інтернеті?

22020 4
В останні дні канікул заступник міністра освіти Інна Совсун повідомила, що Міністерство освіти і науки планує розмістити у мережі всі підручники, передбачені шкільною програмою. Частина з них є на сайті міністерства, решта — на сайтах видавництв та електронних бібліотеках.

Де знайти електронні підручники, які переваги та недоліки має навчання онлайн, пише Львівська пошта

“Зі 102 наших підручників надруковані 40. До 10 вересня будуть надруковані всі інші підручники, щоб до кінця місяця школи були забезпечені. Крім того, Міністерство освіти і науки створило спеціальний електронний репрезентарій, де всі підручники розміщені онлайн. Таким чином, ті школи, яким не вистачає підручників, зможуть користуватися цими підручниками”, – заявила Совсун.

Заступник міністра пообіцяла, що для повноцінного функціонування навчального процесу підручники додрукують до кінця вересня, а онлайн-варіанти будуть призначені для усіх шкіл, які не забезпечені тими чи тими друкованими аналогами. До речі, 1 вересня вже можна скачати на сайті Міністерства підручники для перших, других та п’ятих класів.

Щоб знайти електронну версію підручника, перш за все треба відвідати сайт видавництва, що його надрукувало – там зазвичай викладають цифрові версії. Наприклад, видавництво “Освіта” пропонує для безкоштовного завантаження 12 різних підручників. Також свої підручники безоплатно викладає “Генеза”, але там є далеко не всі класи та предмети. В інтернеті підручників значно більше. 

Проте чиновники від освіти не кажуть про легальність такого контенту. З одного боку, відповідно до ст. 59 Конституції та закону “Про освіту”, кожен громадянин має право на освіту і держава зобов’язується це право забезпечити. З цієї причини доступ до підручників, рекомендованих Міністерством освіти, жодним чином не може обмежуватись, тобто підручники, навіть електронні, повинні бути безоплатними. З іншого – видавництва мають авторські права на свої книжки. 

На думку очільниці міського управління освіти, відсутність звичних паперових підручників не зашкодить освітньому процесу. “Електронні підручники – це ніяке не ноу-хау. У нас уже таке було. Львівські школи справлялися”, – каже Галина Слічна. 

Батьки у соцмережах говорять те саме. Основний аргумент – зручність і економія коштів – як власних, так і бюджетних. Проте де тут економія, коли підручники треба або друкувати, або читати на носіях – комп’ютері або планшетах? Батьки учнів львівських шкіл пригадують, як діти ходили по бібліотеках, щоби роздруковувати необхідні сторінки підручника. А як бути в області, де не кожен школяр має доступ до інтернету? Таких і у Львові немало… 

Найбільш оптимальний варіант – планшети. Вони полюбилися дорослим, схоже, є всі шанси, що у недалекому майбутньому підручники перейдуть у такий зручний електронний формат остаточно і безповоротно. Зрештою, Міністерство освіти взагалі оголосило ще у 2013-му: до 2015 року паперових підручників на шкільних партах не мало би бути – тільки електронні. 

Користуватися планшетами замість паперових підручників вигідно з кількох причин. Головна з них – це розвантаження плечей школярів. Зараз вага наплічників старшокласників досягає 6 і більше кілограмів! Хоча існують спеціальні норми, за якими вага ранця старшокласника не повинна перевищувати 4,5 кг.

Іван Лозенко, директор Львівської СЗШ №28, зізнається: доки не мав власного планшета, ставився до цієї технічної новинки з певною осторогою. Проте коли сам став його власником, працювати стало легше.

28-ма школа з поглибленим вивченням німецької мови – особлива, навчання в ній відбувається за підручниками видавництва “Hueber”. Один комплект таких підручників коштує немало-небагато – у середньому 350 гривень. У школі неохоче зізнаються, що використовують “піратські” копії. Перехід на е-підручники суттєво спростив би життя і вчителям, і самим учням… Такий експеримент з одним класом директор планує здійснити уже найближчим часом.
“У нашій школі є 50-відсоткове покриття Wi-Fi, тож і підручники онлайн, і електронні підручники для нас є прийнятні. З використанням планшетів навчання стало цікавішим, електронні книги додають навчальному процесу інтерактивності. У виграші тут і учні, і вчителі. Планшети можуть відкривати лінковані та анімовані файли, схеми, діаграми, можуть програвати MP3-файли, відео, що стає в пригоді на уроках іноземної. Я – за двома руками! Єдине застереження – ця техніка недешева і потребує уважності, а менші школярі багато рухаються та бешкетують. А щоб школярі не відволікалися на ігри та розваги, має бути добре поставлена робота учителя. За інформацією керівника департаменту освіти Львова, 95% шкіл мають інтернет, тому проблем не мало би бути”, – каже Іван Лозенко. 

Де можна завантажити підручники в інтернеті?

Онлайн-бібліотека Pidruchniki.net містить багато підручників з найрізноманітніших дисциплін. Усього їх налічується більше 30. Тут є підручники різних видавництв, в основному у форматі PDF. Проте зустрічаються й інші, наприклад DJVU, який підтримують не так багато рідерів. Проте це не повинно бути проблемою – незрозумілий електронній книзі файл можна легко конвертувати в зрозумілий формат. В інтернеті подібних сервісів досхочу.

Ще один великий майданчик називається “Велика шкільна бібліотека”. Він наповнюється силами волонтерів, тож заповнений ще не до кінця. Наприклад, у розділі “Інформатика” є лише три книги для другого класу. Проте й наявна бібліотека здатна задовольнити багато потреб у книжках з різних предметів. Усього на сайті представлені 29 дисциплін з 1 по 11 класи. Тут також є декілька посібників для вчителів і трошки літератури зі шкільної програми, а ще додаткові матеріали, робочі зошити та інше. Більшість підручників доступні у форматі PDF. Завантажувати їх можна безпосередньо із сайту, вони не заархівовані та не запаролені. 

Бібліотека “Портфель” надає вичерпну інформацію про завантажувані книги, з міжнародним стандартним номером ISBN включно. Тут взагалі немає пошуку – користуватися можна лише каталогом. Підручники тут діляться на категорії найпопулярніших, найновіших, та за класами. У перших двох знайти можна небагато книжок. А ось якщо вибирати за класом, то відкривається повний список книг для цього навчального рівня з усіх дисциплін. 

Велика кількість новинок є в бібліотеці “Школьные учебники”. Це підручники 2013-2014 рр. випуску. Окрім цього, на сайті є дуже зручна система пошуку: можна виводити на екран книжки за заданими критеріями: мовою, класом, предметом, типом і, звісно, просто шукати за назвою.  


Читайте також:
7 Вересня, 2019 23:05
kryzynka Актуальні підручники можна завантажити тут [***]s://nova-shkola.com/Books/ukrainska_literatura/11klas
2 Травня, 2017 19:06
Марія іванівна Проблема з підручниками не оминула і нашу школу.
Але на щастя в інтернеті є електронні версії. Своїм учням я порадила заходити на перевірений сайт Pidruchnyk com ua
28 Грудня, 2015 17:28
Максим Існує проект під назвою "Електронний підручник" який полягає у створенні плакатів формату А1 для кожного класу, на якому розміщено піктограми книг, відповідно до класу, на яких розміщені QR коди для завантажень електронних версій цих підручників.
Плакати вільні для завантажень розміщені за цим посиланням:
[***]://magneticone.org/all-project-list/electronnyi-pidrychnuk/
3 Вересня, 2014 14:04
Alex G. Привіт, а де можна скачати підручники для 6-го класу за новою програмою? на сайті мін.освіти (та профільних) є тільки для 1-го та 5-го класу. Паперових версій не має :(
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!