В Україні запровадили нові правила отримання посвідчення водія. Що змінилося

5515 0
Для тих, хто розпочав навчання до 24 липня, діятимуть старі правила.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Відсьогодні, 24 липня, в Україні діють нові правила отримання водійського посвідчення. Зокрема теоретичну та практичну частини підготовки та перепідготовки водіїв розмежують. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів, повідомляють у головному сервісному центрі МВС.

Читайте також: Отримати посвідчення водія відтепер можна за спрощеною процедурою 

Відтепер охочі отримати посвідчення водія спочатку мають пройти теоретичний курс навчання в автошколі та успішно скласти тестування у територіальному сервісному центрі МВС. Після цього, зі знаннями правил дорожнього руху та свідоцтвом про закінчення теоретичної підготовки можуть починати практичний курс та виїжджати на вулиці за кермом.

У МВС зауважують, що таке розмежування вводиться з огляду на світовий досвід, крім того, це стане гарантією безпеки на дорогах, оскільки до практичного навчання допускатимуть тільки тих, хто вже знає ПДР.

На теоретичному курсі людина повинна освоїти правила дорожнього руху, правила експлуатації транспортних засобів, основи безпеки руху та надання домедичної допомоги. Внутрішній теоретичний іспит в автошколі скасовується. Після навчання автошкола формує свідоцтво про закінчення теоретичної підготовки та вносить дані до Єдиного державного реєстру МВС.

Потім потрібно пройти іспит у територіальному сервісному центрі МВС, окрім майбутніх водіїв категорій ВЕ, С1Е, СЕ, D1E і DE. Усі, хто успішно його складає, отримують Свідоцтво, яке є пропуском на практичний курс навчання. Свідоцтво діятиме протягом 1 року. Особа, яка зуспішно склала теоретичний іспит, має цілий рік на те, аби пройти практичний курс навчання. Якщо ж термін пройшов, і людина так і не склала наступний екзамен з практичного водіння, їй доведеться починати навчання спочатку.

Читайте також: Українці можуть обміняти посвідчення водія на документ європейського зразка

В МВС зазначають, що на практичному курсі треба навчитись керувати автівкою. Після його завершення – скласти іспит, який є обов’язковим. Автошкола видаватиме свідоцтво про закінчення практичної підготовки, й воно діятиме упродовж двох років.

Крім того, тепер можна змінювати автошколу, наприклад, теоретичний курс пройти в одному закладі, а практичний – в іншому. Обирати можна серед акредитованих навчальних закладів за посиланням.

Зазначимо, що усі, хто розпочав підготовку або перепідготовку в автошколі до 24 липня, продовжують навчання відповідно до старих правил та складають внутрішні іспити в автошколі та іспити в територіальному сервісному центрі МВС за старим алгоритмом.

Нагадаємо, що у застосунку «Дія» знову активні посвідчення водія і свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Від початку повномасштабного вторгнення росії документи приховали у цілях безпеки.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!