За кого планують голосувати мешканці Західної України на парламентських виборах. Опитування

3823 1
Найменше готова іти на вибори молодь у віці 18-29 років.
фото: 5 канал

фото: 5 канал

Якби вибори до парламенту відбувались би наступної неділі, то 5-відсотковий бар’єр подолали б шість партій, і на першому місці була б партія «Слуга народу» Володимира Зеленського. Про це свідчать результати опитування, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка та Соціологічною групою «Рейтинг» з 30 квітня по 10 травня 2019 року.

Читайте також: Святослав Вакарчук збирається іти у парламент на чолі власної партії

Про готовність взяти участь у парламентських виборах, якби вони відбувались найближчої неділі, сказали 79,2% респондентів, з яких 49,3% точно пішли би голосувати, а 29,9% – скоріше б пішли.

«Мешканці обласних центрів декларують більш високий рівень, а мешканці сільської місцевості – нижчий рівень готовності взяти участь у голосуванні. Нижче за середнє висловили намір взяти участь у голосуванні чоловіки, а також молоді виборці віком 18-29 років», – ідеться в дослідження.

У першій половині травня більшість виборців Західної України готові підтримати партію Володимира Зеленського «Слуга народу». За неї б проголосували 23,4% респондентів. По Україні – 39,9% респондентів з тих, хто визначився і голосуватиме. Загалом рейтинг партії становить 29,5%.

Ну другому місці у Західній Україні є «Блок Петра Порошенка "Солідарність"» з результатом 12,8% підтримки. Водночас загалом по Україні цю політичну силу підтримують 10,6% серед тих, хто точно голосуватиме, і 7,8% респондентів загалом. Натомість на другому місці по Україні – «Опозиційна платформа – За Життя» Юрія Бойка, Володимира Рабіновича та Віктора Медведчука. Серед тих, хто точно голосуватиме, вона має підтримку 10,9% респондентів, а загалом – 8,1%. Лише 2% мешканців Західної України підтримують цю партію.

Також подолати 5-відсотковий бар’єр мають шанси ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко (6,8% в Західній Україні, 9,1% та 6,7% по Україні), «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка (6,1% в Західній Україні, 5% по Україні серед тих, хто точно голосуватиме, і 3,7% загалом серед опитаних).

Суттєво різняться результати для ВО «Свобода» Олега Тягнибока, що на Заході має підтримку у 5,1%, а по Україні не долає 5-відсотковий бар'єр.

«Сила і честь» Ігоря Смешка по Україні має підтримку у 5,1% серед тих, хто голосуватиме точно, і 3,8% загалом, а в Західній України підтримка цієї партії становить лише 3,6%.

Читайте також: За кого на парламентських виборах збираються голосувати мешканці Західної України. Дослідження

«Опозиційний блок – Партія миру та розвитку» Олександра Вілкула, Євгена Мураєва та Вадима Новинського, Радикальна партія Олега Ляшка, об’єднання «Самопоміч» Андрія Садового, партія Святослава Вакарчука, згідно з результатами дослідження, 5-відсотковий бар’єр не долають.

Також опитування показало, що в Україні ставлення до більшості відомих політиків є переважно негативним. Це не стосується Володимира Зеленського, до якого позитивне ставлення висловили 64,6%, а негативне – 13,9%. Також позитивно (33,5%) ставляться опитуванні до Анатолія Гриценка (негативно – 26,9%), Святослава Вакарчука (31% проти 24,1%) та Ігоря Смешка (28,6% проти 17,4%, ще 26,2% такого політика не знають).

Топ-5 політиків, яких хотіли би бачити виборці у  складі наступної Верховної Ради України, складається з Анатолія Гриценка (29,3%), Юрія Бойка (26,7%), Ігоря Смешка (23,6%), Святослава Вакарчука (22,4%) та Юлії Тимошенко (21,1%).

Читайте також: Львів'ян закликають долучитись до опитування про труднощі пересування у Львові

В опитуванні взяли участь 3 тисячі респондентів із 24-х областей України та Києва. Стандартні відхилення при достовірних 95% і співвідношенні змінних від 0,1 : 0,9 до 0,5 : 0,5 становлять 1,10 – 1,83%. Західна Україна охоплює Львівську, Волинську, Рівненську, Закарпатську, Іваано-Франківську, Тернопільську та Чернівецьку області.


Читайте також:
16 Травня, 2019 15:14
666 ... Ее обрали порошенка , бо вже знають , ЩО це таке ... але ж -- обрали вовочку ... та , що він таке , більшість НЕ знає ... такі дії виборців конкретно дають відповідь га оте запитання від отих самих виборців -- " .. а чому ми такі бідні ? " .. Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!