«Зруйнуйте цю стіну». Зеленський закликав Бундестаг відмовитись від грошей РФ

2189 0
Президент закликав Німеччину підтримати Україну у боротьбі за свободу, посилити санкції проти Росії й припинити фінансувати їй зброю.
Фото: REUTERS/Lisi Niesner

Фото: REUTERS/Lisi Niesner

17 березня президент Володимир Зеленський виступив перед Бундестагом та закликав німецьких політиків не вагатися й підтримати Україну в боротьбі за мир і свободу. Він звернувся до канцлера Шольца зі словами «Зруйнуйте цю стіну», говорячи про метафоричну стіну між Україною та Європою та відсилаючись на Берлінський мур. Глава держави наголосив на важливості Німеччини відмовитися від грошей РФ та не лише думанні про власну державну економіку.

«Я звертаюся до вас після численних зустрічей, переговорів, заяв і прохань. Після кроків на підтримку, деякі з яких — запізнілі. Після санкцій, яких вочевидь замало, щоб зупинити цю війну. І після того, як ми побачили, скільки звʼязків ваші компанії залишають із Росією. З державою, яка просто використовує вас і ще деякі країни, щоб фінансувати війну… Але ви — ніби знову за стіною. Так, не Берлінською. Але посеред Європи. Між свободою і неволею. Стіна ця міцнішає з кожною бомбою, яка падає на нашу землю, на Україну. З кожним рішенням, яке не ухвалюється заради миру. Не ухвалюється вами, хоча може допомогти», – сказав Володимир Зеленський.

Читайте також: Зеленський назвав пріоритети на переговорах з Росією 

За його словами, коли йшлося про будівництво Північних потоків, Німеччина це називала економікою, й аж ніяк не фінансуванням зброї та підготовки до великої війни. Це стало цементом для нової стіни.

У відповідь про членство України в НАТО, щоб бути у безпеці та мати гарантії безпеки, німці казали, що такого рішення немає на столі й найближчим часом не буде. Так само зараз спостерігається зволікання зі сторони Німеччини щодо вступу України в ЄС. Зеленський зауважив, що для когось це політика, але насправді це каміння для нової стіни. Зволікання та сумніви були й тоді, коли потрібно було вводити превентивні санкції проти Росії.

«Ми звертались до вас. Санкції такі, щоб агресор відчув, що ви – сила, ми бачили затягування. Ми відчули спротив. Ми зрозуміли, що ви хочете продовжувати економіку. Економіку. Економіку. І зараз торговельні маршрути між вами й державою, яка знову принесла у Європу жорстоку війну, – колючий дріт над стіною. Над новою стіною, яка розділяє Європу. І ви не бачите, що за цією стіною, а вона між нами, між людьми у Європі. І через це не всі відчуваєте вповні те, що сьогодні переживаємо ми», – наголосив президент.

Читайте також: Україна розплаується за помилки Заходу, а вторгнення Росії вже провалилося, — прем'єр Британії

Зеленський подякував німецькому народу, який попри все підтримує та допомагає українцям. Також він висловив вдячність політикам, які намагаються заламати стіну, які «між грошима Росії і смертями українських дітей обирають життя», які підтримують посилення санкцій проти Росії, які не вагаються чи варто відключати Росію від Swift, чи треба вводити ембарго на торгівлю з РФ, як і в тому, що Україна має бути в ЄС. Бо Україні важко вистояти без допомоги світу.

«Канцлере Шольц, зруйнуйте цю стіну! Дайте Німеччині лідерство, якого ви заслуговуєте. І чим ваші нащадки будуть пишатись. Підтримайте нас. Підтримайте мир. Підтримайте кожного українця. Зупиніть війну. Допоможіть нам її зупинити», – так Зеленський звернувся до канцлера Німеччини.

Відео НВ


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!