Чому потрібно підтримувати маленьких львів’ян у приватних садках

2775 0
Аби забезпечити всіх дітей місцями в комунальних дитсадках, потрібно майже 400 млн гривнь. Львову вигідно фінансово підтримувати приватні дитсадки, які частково вирішують проблему.
Фото: Наша Мама

Фото: Наша Мама

У четвер на сесії Львівської міської ради підтримали Програму надання фінансової підтримки закладам дошкільної та загальної середньої освіти у 2018 році. Це рішення викликало чималі дискусії як серед освітян, так і батьків. Одні вітають його, інші вважають його недоречним. Мовляв, при великій кількості проблем у комунальних закладах освіти, навіщо давати гроші на приватні бізнес-проекти? На їхнє переконання, якщо батьки мають фінансову змогу віддавати своїх дітей у приватні садки та школи, то підтримка із бюджету таким закладам не потрібна. Насправді, це доволі спрощений і однобокий погляд на ситуацію, розповідає депутат Львівської міської ради Валерій Веремчук.

Одразу зазначу, що я — «за» підтримку маленьких львів’ян, які навчаються у приватних садках. Понад те, свого часу був ініціатором напрацювання Програми із підтримки закладів приватної освіти. Адже побачив, який позитивний соціальний і економічний ефект це дало у Ризі у вирішенні проблеми нестачі місць для дошкільнят. 

Насправді сьогодні Львів не спроможний власними силами та лише бюджетними коштами забезпечити необхідну кількість місць у садках. А дефіцит величезний. За статистикою, у 2018 році близько 3,5 тисяч дітей у Львові не змогли потрапити в комунальні дитячі садки. Щоб закрити цю нестачу коштами із бюджету — потрібні роки. Відкриття нових 10 груп коштує майже 30 мільйонів гривень. Щоби повністю закрити брак  місць у садках, потрібні 450-500 млн грн на будівництво/відновлення дошкільних закладів освіти. Для львівського бюджету це величезна цифра!

Читайте також: Бюджетні гроші – приватним школам. Як Львів експериментує з освітою дітей

Відтак маємо розуміти, що саме приватні садки сьогодні частково перекривають дефіцит місць для дошкільнят. По суті, приватні інвестори власним коштом докладаються до вирішення значної соціальної проблеми Львова та зменшують навантаження на міський бюджет. Адже що більше садків відкриватимуть приватники, то менше їх доведеться будувати місту. Для бюджету це суттєва економія на капітальних видатках. Саме ці зекономлені кошти можна скеровувати на підтримку вже існуючих комунальних закладів та їхніх вихованці. Зокрема, сьогодні утримання одного дошкільняти обходиться місту у 22 тисячі гривень у рік.

Вважаю справедливим, аби така ж сума виділялася і на кожного вихованця приватного закладу освіти. Переконаний, що люди, які докладаються до вирішення нагальних потреб Львова, заслуговують на підтримку від міста, яке не може самостійно забезпечити 3-4 тисячі своїх маленьких мешканців дошкільною освітою. Так, запропонована на розгляд депутатів Програма — не досконала, перекриває лише 5-10% від потреб, але вона декларує готовність Львова підтримувати розвиток приватної освіти. Це мотиваційний поштовх для підприємців відкривати нові навчальні заклади. Врешті, що більше приватних садків, то серйознішою буде між ними конкуренція. А це пропозиції кращих умов — як інфраструктурних, так і у ціновій політиці.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!