Історія успіху програми ваучерної підтримки бізнесу у Львові

1408 0
Впродовж останніх трьох років Програма ваучерної підтримки бізнесу трансформувалась і стала однією з найефективніших та найпопулярніших міських програм, яка демонструє зразкову співпрацю депутатського корпусу, урядників та бізнесу. У цьому переконаний депутат Львівської міськради (фракція “Голос”) Олекса Возняк.
Фото умовне / Unsplash

Фото умовне / Unsplash

У міському бюджеті на 2021 рік, який ми вперше приймали як депутати міської ради, на програму підтримки підприємництва було закладено зовсім невелику суму. Це було близько 1 млн гривень, які по суті йшли не на допомогу підприємцям, а на зарплату чиновникам. Програма дій нашої політичної сили передбачала запровадження ваучерної підтримки бізнесу. Тож я зі своїми помічниками Володимиром Воробеєм та Дмитром Симовоником зініціював, а постійна депутатська комісія підприємництва, інвестицій, цифрової трансформації та спадщини Львівської міської ради 8 скликання підтримала перегляд принципів і загалом філософії цієї Програми — більше коштів виділяти підприємцям на розвиток бізнесу, а не чиновникам, які мають розповідати, що і як цим підприємцям робити. Депутати в сесійній залі підтримали оновлену програму ваучерної підтримки, і ситуація змінилась докорінно — в бюджеті на 2023 рік на допомогу підприємцям заклали 52,6 мільйона гривень, з яких понад 45 мільйонів вони вже отримали станом на кінець листопада цього року.

 

Ваучери — це обіцянка Львівської міської ради співфінансувати проєкти, які допомагають підприємцям зростати, забезпечувати мешканців нашого міста новими робочими місцями та сплачувати більше податків. Підприємці, які хочуть отримати компенсацію частини витрачених коштів, готують бізнес-план, подають до міської ради й лише після того експертна комісія ЛМР з надання ваучерної підтримки бізнесу приймає рішення. По суті, це грантова підтримка підприємців за умови обов’язкового співфінансування. Тобто підприємець не просто отримує грант, але і має вкласти в проєкт частину власних коштів, що дуже важливо. 

Інший важливий момент — підприємці отримують кошти у вигляді компенсації після реалізації проєкту. Тобто, спочатку бізнесмени мають реалізувати проєкт — наприклад, придбати генератор чи провести модернізацію обладнання, і лише після того з міського бюджету їм відшкодовують частину витрат.

Третій важливий фактор — це має бути підприємець із Львівської громади. Адже люди, які ведуть бізнес в місті, платять тут податки і так формують його бюджет, забезпечують робочі місця. І якщо громада дбає про таких підприємців, то вона дбає і про себе. Правда, тут маємо одвічне питання — кому допомагати: тим, в кого бізнес занепадає і потрібні кошти, щоби втриматися на плаву, чи тим, хто потребує коштів для зростання? На мою думку, все-таки, більше допомогти потребують підприємці, які зростають. Ми добре розуміємо, що бізнеси мають певні життєві цикли — народжуються, зростають, закриваються. Далі з'являються нові проєкти й все йде по колу. На жаль, в Україні не так вже й багато компаній, що існують кількадесят років. Втім, не треба боятися закривати бізнес і розпочинати щось нове. Треба вчасно розуміти, що якийсь сегмент ринку, наприклад, вичерпав себе і переспрямовувати активи в інші проєкти. 

Різняться і напрямки ваучерної підтримки підприємців. Найпопулярнішими серед бізнесменів у 2023 році стали ваучери на енергозабезпечення. Минула зима була непростою для бізнесу — ворог цілеспрямовано бив по енергосистемі, тому ми вирішили компенсувати підприємцям, які працюють у сфері громадського харчування, медицини, приватної освіти, половину вартості генератора. Умовою при цьому було те, що мешканці матимуть вільний доступ і можливість, аби підзарядити свої гаджети. Ми видали 378 таких ваучерів. Була ідея, щоб підприємці, які отримали таку підтримку, клеїли на двері своїх закладів відповідну наліпку про те, що тут є генератор, придбаний за кошти громади міста, яка поки що не реалізована. Але я переконаний — якби ця ідея була втілена, то весь центр міста був би заліплений такими наліпками. 

Також дуже популярними стали релокаційні ваучери — їх могли отримати підприємці, які перевезли свій бізнес до Львова, створили тут робочі міста і сплачують податки до бюджету громади. В 2023 ми видали 15 таких ваучерів, а в 2022 — 11. 

Читайте також: Наявність світловідбивачів у дітей - запорука їхньої безпеки на вулицях

Історії підприємців, які релокувалися до Львова, справді вражають. Наприклад, один з підприємців мав кілька магазинів в Луганську, після початку війни, у 2014 році, він був вимушений перевезти свій бізнес в Станицю Луганську, почав там підприємницьку діяльність фактично з нуля і знову збудував успішний бізнес. З початком повномасштабного вторгнення йому довелось залишити майже всі активи на окупованій території, і у Львові знову починати все з початку. І таких історій чимало. Люди не опускають руки, рухаються далі, намагаються розбудовувати бізнес і саме таким підприємцям ми маємо допомагати в першу чергу.

На жаль, популярність мають компенсаційні ваучери, завдяки яким підприємці можуть отримати гроші на відновлення пошкоджень, завданих внаслідок ракетної атаки або інших дій ворога, наприклад, після ракетної атаки на Львів в липні 2023 року. Всього в цьому році ми видали 17 таких ваучерів. 

Працюємо ми і з ветеранами та їхніми родинами. Цьогоріч видали вже 30 ваучерів на суму 8,37 млн гривень на розвиток бізнесів ветеранів(ок) або членів їхніх родин. Багато хто з військових вже повернувся з фронту, часто їхні попередні робочі місця більше неактуальні або ж вони дійсно хочуть створити власну справу. Ці ваучери — шанс розпочати нове життя і дуже важлива підтримка, для тих, хто віддає свій час, своє здоров'я заради нашого захисту. 

Є також і ваучери на вироби подвійного призначення (ваучер на БПЛА), зокрема технічні засоби, які можуть використовуватися і в мирні дні, і в час війни. Але зі зрозумілих причин, тут обійдемося без особливих подробиць.

У 2024 році передбачаємо виділити на підтримку підприємців 50 мільйонів гривень — це те, що потрібно зараз нашій економіці й підприємцям Львова. І те, що ми реально можемо зробити. 

Читати також: Як не перетворити благодійність на свято одного дня

Також буду ініціювати зміни до Програми. Зокрема, мова йде про введення показників ефективності використання ваучерів. Місто надає кошти на розвиток бізнесу, бо очікує, що це сприяє економічній активності, проте ніхто наразі не міряв, що ми отримали у підсумку. Тому логічно запровадити KPI, аби було розуміння, що вдалось підприємству отримати після використання ваучера та яка з цього користь місту – мова йде про суму сплачених податків до міського чи державного бюджету, про кількість працевлаштованих львів’ян тощо. 

У рамках програми висвітлення діяльності ЛМР

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!