Незрозумілі оборудки з готівкою у тіні львівського е-квитка

8993 0
У грудні у громадському транспорті Львова має нарешті запрацювати система е-квитка. Однак і після офіційного запровадження її буде важко назвати повноцінною. Адже пасажири зможуть і надалі оплачувати за проїзд не лише з допомогою “ЛеоКарт”, але й банківською карткою і готівкою. Ось тільки різниця у сумах при цьому ...шокує.
Леокарт

Леокарт

Львівський транспорт - це дуже давня, штучно створена стихія. Вона щодня дошкуляє мешканцям міста своєю неповороткістю і професійно облаштованим безладом.

Щасливими, мабуть, почуваються лише ті львів'яни, які не мусять щодня користуватися трамваєм чи автобусом, особливо - у години “пік”.

Однак у цієї “стихії” були (і, мабуть, будуть) свої вигодонабувачі. Величезні суми готівки, зібраної з містян за проїзд, ваблять перевізників. Тим паче, що її важко облікувати.

Читайте також: На Львівщині підняли ціни на проїзд у приміських маршрутках

За ринок пасажирських перевезень (а отже за доступ до готівки) у Львові завжди ішла боротьба. В історію міста навіть записано трагічний напад на керівника управління транспорту та звязку ЛМР, що трапився у грудні 2005 року. Тоді у салон його службового автомобіля невідомий вкинув щось на кшталт “коктейля молотова”. Жертва нападу померла через кілька днів у лікарні. Нападника, здається, розшукують і досі. Як і замовників цього злочину.

Ось чому, коли у 2012 році міська влада заявила про намір запровадити систему е-квитка, я не приховував скепсису. Швидше Полтва потече у зворотному напрямку, аніж перевізники відмовляться від готівки. І мав рацію.

Е-квиток впроваджують вже 11 років.

Будьмо відвертими, “найкращі уми” Львова працювали і досі працюють над тим, щоб заявлений колись “ЛеоКарт” не зміг зруйнувати схему “чорного налу” у громадській транспортній мережі міста.  

Навіть сьогодні, на фінальній стадії запровадження е-квитка, пропонується драконівський варіант викачування готівки із кишень пасажирів.

Читайте також:  У Львові може змінитись вартість проїзду у громадському транспорті

Мова про тарифи. Отож, як планують у Львівському міськвиконкомі, з 10 грудня оплата карткою “ЛеоКарт” за одну поїздку буде коштувати 13 гривень, банківською карткою - 15 гривень. При цьому транспортники хочуть зберегти також і оплату готівкою. Але вартість проїзду, на їхню думку, має становити аж 20 гривень.

Така система, на думку окремих чиновників, мала б заохочувати пасажирів купувати картки “ЛеоКарт”.

Однак, хочеться запитати чиновників: чому сума “покарання” за готівкову оплату становить саме 20, а не ті ж 13, 18 або 30 гривень? Якими нормативними актами вони користуються, запроваджуючи такі транспортні “штрафи” для городян?

Зрештою, як пропоновану схему стягнення із пасажирів коштів оцінюють у прокуратурі?

Бо вона мені нагадує спробу грабунку.

Сподіваюсь, міськвиконком не затвердить таку схему оплати. Попри те, що її пропонують, мабуть, “найкращі уми” Львова.  

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!