На правах реклами

10 книг про свободу, які повинен прочитати кожен українець

1996 0
Свобода – це найбільша цінність українців, які зі зброєю в руках відстоюють її у війні з росією. При цьому, кожен вкладає у це слово свій сенс. Для когось важливіша свобода слова, для іншого – самовираження, а хтось прагне вільно займатися своєю справою.
Фото: Українська правда. Життя

Фото: Українська правда. Життя

Зрозуміти всеосяжне поняття свободи можна, звернувшись до класиків світової літератури. У цій підбірці – найкращі книги на тему вільної торгівлі, вибору та життя.

Економічні софізми – Фредерік Бастіа

Видатний французький ліберал і економіст Фредерік Бастіа найбільш відомий своїм памфлетом «Закон» – різким звинуваченням загроз, які становить соціалізм для справедливості та верховенства права.

Але він створив ще одну чудову роботу «Економічні софізми» – збірку есе, які ретельно викривали й висміювали економічні помилки, вчинені його колегами-депутатами у Національних зборах Франції.

«Софізми» включають його сатиричну «Петицію від виробників свічок, лампадок, ліхтарів… і взагалі всього, що пов’язано з освітленням» до французького законодавчого органу з проханням знищити недобросовісну конкуренцію з дешевшим джерелом світла – сонцем.

Випереджаючи свій час у багатьох сферах, він безжально руйнував хибні аргументи на користь протекціонізму, соціалізму та перерозподілу.

Базова економіка + Прикладна економіка – Томас Совел

Основи економіки Томаса Совела є одним із найчіткіших вступів до економічного способу мислення та того, як його можна застосувати до величезної кількості проблем реального світу. Нехай вас не лякають розміри книги – вона написана з дотриманням здорового глузду та простою мовою.

Твір дуже читабельний і легко ділиться на частини, якщо ви не закінчите його за один раз. Якщо ви дійшли до кінця й хочете більшого, не хвилюйтеся – ви можете продовжити «мислити за межами першого етапу» з Прикладною економікою Совела.

Поза політикою: коріння невдач уряду – Ренді Сіммонс

Громадський вибір – це, по суті, наука про політичний скептицизм: використання економічного аналізу для вивчення того, як стимули демократії керують політиками, бюрократами, виборцями та особливими інтересами при прийнятті рішень.

Ренді Сіммонс «Поза політикою» – це найкраще та найдоступніше дослідження громадського вибору, яке чітко й конкретно пояснює, чого уряд не може робити і які наслідки можуть бути, коли він усе одно намагатиметься це здійснити.

Приватні дороги – Волтер Блок

Ця книга – результат багаторічної праці з дослідження питання будівництва доріг, та участі у цьому процесі приватних компаній й державних бюрократичних організацій.

Автор показує, наскільки не ефективним є рішення про передачу більшої частини доріг під управління державних компаній. Як мінімум, це призводить до нераціональних витрат коштів та відсутності фактичного догляду за об’єктами. Натомість він наводить аргументи на користь приватної власності автомагістралями.

Найцікавіше те, що аргументи Блока актуальні майже для всіх сфер, де протиставляється державне та приватне.

Проблема політичної влади – Майкл Г’юмер

У цьому тексті філософ Майкл Г’юмер викриває хиткі основи державного управління.

Ретельно відстежуючи наслідки основних моральних догматів, які приймають майже всі, Г’юмер показує, що державна влада – це химера. Немає способу перейти від етичних правил, які регулюють те, як люди повинні ставитися один до одного – до системи, яка надає повноваження кільком представникам влади. Люди – «держава» – з привілейованим моральним становищем видавати примусові команди, покладаючи на всіх інших моральний обов’язок підкорятися їм.

Г’юмер кидає виклик самому поняттю політичної влади, а разом з нею й особливому стандарту, якого дотримуються уряди.

Міф про раціонального виборця – Браян Каплан

Браян Каплан документує переважну кількість емпіричних доказів того, що виборці не тільки не знають основних аспектів закону, уряду та економіки, але й активно ірраціональні у своїх вподобаннях. Іншими словами, виборці не просто помиляються, а пристрасно й систематично роблять це.

Гірше того, Каплан показує, що ці проблеми притаманні демократичній системі: виборці не мають стимулів бути раціональними, добре поінформованими чи холоднокровними, а політики мають усі підстави розпалювати упередження та використовувати невігластво виборців. Обмеження масштабів демократичної влади є єдиним надійним способом обмежити шкоду, яку можуть завдати ірраціональні виборці.

Теорія моральних почуттів – Адам Сміт

Усі знають магістерську працю Адама Сміта «Багатство народів», але його перша книга «Теорія моральних почуттів» має важливе значення для закладення етичних, психологічних та соціологічних основ його пізніших робіт в галузі економіки та філософії. Сьогодні Адама Сміта часто демонізують як покровителя жадібності та егоїзму, але «Моральні почуття» показують, що Сміт мав глибоке розуміння людської природи, наших прагнень до чеснот і пороків, а також духу та симпатій, які допомагають людям процвітати.

Ця книга, опублікована в 1759 році, значно випередила свій час у багатьох сферах, передвіщаючи пізніший розвиток соціальних наук, моральної філософії та соціальної психології. Але він також наповнений глибокими практичними ідеями для того, хто вивчає людську природу.

Бог машини – Ізабель Патерсон

Вперше опублікований у 1943 році, «Бог машини» був однією з чотирьох книг, які з’явилися в розпал Другої світової війни, – разом із «Джерелом» Айн Ренд, «Шляхом до кріпацтва» Ф. А. Хайєка та «Відкриттям свободи» Роуз Уайлдер Лейн.

У той час, коли соціалізм і фашизм завойовували цілі континенти, Патерсон виступив на захист індивідуалізму, вільного ринку та обмеженого уряду, його ідеї залишаються потужними і актуальним донині. Простежуючи роль індивідуальної свободи у розквіті та падінні цивілізацій, книга зосередила обговорення історії на її справжньому предметі: людині.

Принципи економічної науки – Карл Менгер

Вам не обов’язково бути економістом, щоб зрозуміти цю книгу. Але ви повинні цікавитися революційною концепцією теорії суб’єктивної вартості. До Менгера та кількох інших економістів не було хорошого пояснення того, як формуються ціни на ринках. Вони були концептуально прив’язані до вартості (праці чи інших чинників).

Навіть «класичні» економісти, яких ми всі вивчали в школі, здавалося, ігнорували або неправильно розуміли вартість і цінність у розробці економічної теорії. У цій книзі Менгер розв’язує це питання.

Місяць – суворий господар – Роберт Гайнлайн

Роман досліджує футуристичне суспільство, в якому місячна колонія повстає проти правління з Землі. Переконливий портрет антиутопічного майбутнього та обговорення ідей свободи роблять його невіддільною частиною лібертаріанської книжкової полиці.

Роман торкається важливих тем, таких як: спонтанний порядок, природний закон та індивідуалізм.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!