7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2830 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 1-7 серпня.
фото: rivnepost.rv,volynmedia.com

фото: rivnepost.rv,volynmedia.com

CityLife

Правоохоронці затримали на хабарі завідувача хірургічного відділення 8-ї клінічної лікарні Львова, депутата Львівської облради від «Самопомочі» Василя Савчина.

Упродовж 1-12 серпня у Литві триватимуть тактичні навчання "Флеймінг Тандер-2016". Збройні сили України представлятимуть 37 військовослужбовців ВДВ зі Львова.

Перший соціальний тренажерний зал для бійців АТО та дітей у Львові відкрили 31 липня силами ГО «Союз Ветеранів Десанту».

Днями організатори події оголосили список спеціальних гостей Форуму видавців у Львові. Так, на захід завітає Паоло Джордано, сучасний італійський письменник, твори якого продаються мільйонними тиражами. Також очікується приїзд професора Гарвардського університету Сергія Плохія. Він презентуватиме нову книгу «Брама Європи».

Відомі українські мандрівники Іван Онисько та Юрій Регліс розпочали свою пішу подорож з Ужгорода до Харкова. Відвідавши Львів, хлопці помандрували до іншого запланованого міста.

За попередніми даними визначено ТОП-20 вишів, що отримали найбільшу кількість додаткових місць держзамовлення завдяки цьогорічному нововведенню «місце йде за абітурієнтом». У рейтинг потрапили і два львівські виші. Львівський національний університет імені Івана Франка зайняв друге місце. Tvoemisto.tv дізнавалося, на які факультети Франкового університету цьогоріч вступники подали найбільше заяв

Міжнародна федерація шахів (ФІДЕ) оприлюднила оновлений рейтинг-лист найсильніших шахістів світу. Львівський гросмейстер Василь Іванчук потрапив у ТОП-30 світового рейтингу шахістів.

2 серпня, мер Львова Андрій Садовий повідомив про призупинення співпраці Львова та Києва. За його словами, побутові відходи більше не вивозитимуть до столиці.

З 3 серпня, малий прикордонний рух між Польщею та Україною відновлено. Про це заявив віце-міністр внутрішніх справ та адміністрації Польщі Ярослав Зєлінський. Громадяни, які не змогли вивезти за межі митної території України свої автівки у зв’язку із закриттям малого прикордонного руху з Польщею, тепер на пункті пропуску повинні пред’явити відповідні документи.

Протягом 19-28 серпня відбудеться Фестиваль Параджанова на Левандівці. Організатори обіцяють багато музики, кіно, пізнавальних лекцій тощо. Фестиваль можуть відвідати усі бажаючі – вхід на заходи безкоштовний. Tvoemisto.tv пропонує п’ять причин, чому варто відвідати фестиваль, присвячений кінорежисеру та народному артисту Сергію Параджанову.

Для львівських поштарів замовили 560 газових балончиків аерозольної дії «Терен 1Б» по 37,26 грн за кожен.

Юні баскетболісти зі Львівщини здобули "золото" та "бронзу" Міжнародного фестивалю в Угорщині.

Фіскальна служба закликає громадян, які сумніваються щодо реальної суми офіційної зарплати, отримати дані з держреєстру про джерела отриманих доходів, їх розмір та сплачені податки.

«Львівводоканал» запровадив нову послугу – повірка лічильників на дому. Тепер містянам не потрібно щочотири роки відносити його на повірку самотужки.

Комунальні підприємства приховують фінанси від львів’ян. Найчастіше ЛКП приховують свої статути, інформацію про проведення конкурсів на заміщення керівників та річні плани закупівель.

Приміщення центру адопції (усиновлення, - Авт.) безпритульних тварин обладнають сонячними батареями. Це допоможе заощадити витрати на електроенергію.

У Залізничному районі Львова почав функціонувати ще один Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП).

У міжнародному аеропорту Львова прикордонники спільно з СБУ виявили таджика, який, можливо, причетний до діяльності терористичної організації «Ісламська Держава».

У Сихівському районі Львова розпочали облаштування приміщень для дитячого клубу. Згодом тут діти відвідуватимуть танцювальний гурток, фітнес-студію, гурток з англійської мови та інші гуртки.

З метою впорядкування зупинок громадського транспорту та туристичної привабливості міста, виконавчий комітет ЛМР затвердив типові зупинки громадського транспорту.

4 серпня, у багатоквартирному будинку по вулиці Коломийській у Львові пролунав вибух, внаслідок якого важкі травми отримав мешканець будинку. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження, кваліфіковане як замах на умисне вбивство.

Колишній боєць «Правого сектора» Дмитро Голуб був арештований судом на два місяці за підозрою у вбивстві водія BlaBlaCar Тараса Познякова.

Сьогодні відбудуться перші змагання в рамках Олімпійських Ігор. Українські спортсмени боротимуться за сім золотих медалей у шести видах спорту. Пропонуємо дізнатися хто з львів'ян виступатиме першого дня.

Батьків дітей з особливими потребами закликають записатися у спеціалізовані групи денного перебування для таких дітей. Тут особливі діти зможуть перебувати під наглядом професіоналів після школи. Запрацює мережа освітньо-соціально-культурних центрів на Львівщині вже восени.

Разом на велосипедах до Одеси. Зі Львова, з пл. Ринок, стартував велопробіг за участю незрячих людей, який завершиться 22 серпня в Одесі. Впродовж двох тижнів зрячі і незрячі велосипедисти відвідають 8 областей, подолають більше 1000 км українських доріг, поспілкуються з місцевими мешканцями, представниками влади і пресою.

Транспорт

У 2016 році Укрзалізниця окрім звичайних купейних вагонів, вперше оновить свій парк вагонами-трансформерами. Скористатись ними можна буде вже восени.

МАУ відкриває прямий рейс зі Львова до Вільнюса. Перельоти розпочнуться вже у вересні.

До 8 серпня на пл. Святого Юра облаштують зупинку громадського транспорту. Ремонтники вже встановили павільйон та почали мостити платформу.

Комуналка, ремонтні роботи

Ремонтні роботи зараз тривають одразу на кількох вулицях міста. Через це для руху транспорту закритий ряд доріг. Tvoemisto.tv пропонує їх перелік.

У зв’язку із проведенням ремонтних робіт на ділянці Львів-Ходорів, відбудуться зміни у розкладі руху пасажирських потягів на території Львівській магістралі.

Реконструкцію стадіону «Юність» у Парку культури і відпочинку ім. Богдана Хмельницького влада планує розпочати у вересні. На стадіоні відновлять трибуни, роздягальні, а також зроблять накриття від дощу.

У рамках будівництва трамвайної колії на Сихів у Львові також хочуть реконструкцію пл. Івана Франка. Тут замінять усі мережі та колектор, який перебуває в аварійному стані.

Реформи

З 1 серпня, всі державні тендери в Україні будуть проводитися виключно в електронній системі ProZorro.

З 1 серпня, в Україні набув чинності закон, завдяки якому на вживані автомобілі значно знизяться акцизи. Пропонуємо детальні розрахунки.

МОН спростило механізм для вступу абітурієнтів, у яких батьки чи один з батьків загинули під час участі в АТО. Аби отримати бюджетне місце, необхідно надати відповідні документи Міністерству.

Кабінет міністрів України призначив волонтера, директора гуманітарних ініціатив Світового конгресу українців, засновницю Школи реабілітаційної медицини Українського католицького університету Уляну Супрун на посаду виконувачки обов'язки міністра охорони здоров'я. В інтерв’ю виданню «Новое Время» Уляна Супрун розповіла про перші реформи у сфері медицини.

Відтепер батьки не повинні приносити довідки з лікарні, якщо їхня дитина кілька днів не відвідувала садочок. Якщо ж малеча перехворіла, необхідно надати довідку про задовільний стан її здоров’я.

Колегія Міністерства освіти і науки України затвердила зміни до програми для початкової школи. Відтепер вчителі будуть більш вільні у регламентуванні часу для викладання тем, а школярі – більше гратимуться і займатимуться творчою діяльністю. Також Лілія Гриневич назвала декілька рекомендацій для батьків, якщо вчителі не впроваджуватимуть змін.

Із серпня молодші командири Збройних сил України отримуватимуть більшу зарплату.

Українські і закордонні паспорти львів’яни зможуть оформлювати у Центрах надання адмінпослуг з жовтня.

 

Соціальні проекти, благодійність

Інноваційний проект «Школа Змін», що реалізовується Інститутом Суспільних Ініціатив, оголошує конкурс серед шкіл Львова та прилеглих міст/сіл на впровадження програми, метою якої є поширення інформації про громадянське суспільство, цілі сталого розвитку та розвиток особистих компетенцій школярів 8-10 класів.

Дмитру Вавринюку, який вже тривалий період бореться з лейкемією, необхідна донорська кров. Львів’ян просять не залишатися байдужими до чужої біди та відгукнутися. Міністерство охорони здоров’я України перерахувало індійській клініці всю суму, необхідну на трансплантацію кишківника підлітку із Львівщини Максиму Стасіву. У 2-річного Дмитрика Мадая діагностували рак ока. На сьогодні йому уже провели операцію, внаслідок якої довелось видалити одне очко. Далі – хіміотерапія. Небайдужих львів’ян просять про допомогу.

Львів’ян просять допомогти у пошуку Наталії Солган, яка зникла 10 липня 2016 року. Сама дівчина проживає у Львові.

Львів’ян закликають долучитися до облаштування парку ім. Івана Павла ІІ, що на Сихові. Зокрема, усі охочі зможуть подарувти парку відпочинкову лавку, на якій викарбують ім’я та прізвище мецената.

Учасники АТО можуть безкоштовно отримати сезонний абонемент на домашні матчі львівських «Карпат».

 

Корисності та цікавинки

В Чорнобильській зоні планується будівництво найбільшої в світі електростанції, що працюватиме на сонячних панелях.

Двотижнева поїздка на Балкани за найкращий тревел-блог, гранти на дослідження у Німеччині, стипендія у Пекінському університеті та багато інших не менш цікавих пропозицій серпня. Пропонуємо добірку грантів останнього місяця літа.

Львівська митниця ДФС запровадила додаткові інформаційні сервіси для суб’єктів підприємницької діяльності.

Дідусь та його онук отруїлися грибами, які чоловік сам зібрав у лісі. За попередніми даними, причиною смерті обох стала бліда поганка. Tvoemisto.tv нагадує: гриби – це не дитяча їжа. Як зазначають експерти Держпродспоживслужби Львівської області, діти можуть їсти гриби лише з 12 років. Пропонуємо коротку інформацію, що потрібно знати про гриби

1 серпня стартував Всесвітній тиждень грудного вигодовування, проводиться він щорічно в більше 170 країнах. Відомі матусі, серед яких Міла Куніс, Міранда Керр, Гвен Стефані, Пінк, уже виклали фото на своїх сторінках у соцмережах. До них приєдналися і львів’янки.

Спеціалісти зі Львова розробили мобільний додаток «Made in Lviv» про місцевих товаровиробників. Винахід дозволяє знайти львівську продукцію у будь-якому регіоні країни.

Українці створили унікальний еко-будинок за допомогою 3D-принтера.

«Нова пошта» запустила сервіс NP Shopping. Тепер компанія доставлятиме посилки зі США. Сервіс працює за принципом «Лінк з клієнта — посилка з Нової пошти».

У четвер, 4 серпня, у Львові відбулося незвичне весілля. На подвір’ї Військово-медичного клінічного центру Західного регіону за сприяння волонтерів відбулося вінчання військовослужбовця, який проходить лікування.

Інститут з міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів (DVV International) розпочинає прийом заявок на участь у проекті «Регіональні голоси – Створюємо мости для демократії». До участі запрошуються громадські організації Львівської, Київської, Миколаївської, Харківської та Сумської областей.

 

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Блаженніший Святослав: Ми часто маємо спокусу опустити руки

У Кракові завершився Світовий день молоді. Два мільйони молодих людей із понад 180-ти країн світу завітали до Польщі на зустріч із Папою Римським Франциском. Вперше цього року українська мова була офіційною, а делегація українських паломників від УГКЦ налічувала понад 5 тисяч осіб, 20 єпископів. Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) розповів, чому українцям так важливо зараз бути у Польщі, як це вплине на польсько-українські взаємини після резолюції про «геноцид», чому українцям за кордоном важливо інтегруватися, але не асимілюватися, а також як стати успішною людиною та чому молодь повинна бути рушієм локальних і глобальних змін.

Як стати успішним. 5 порад від глави УГКЦ

Блаженніший Святослав (Шевчук) очолив Українську греко-католицьку церкву в 41-річному віці, будучи при цьому наймолодшим єпископом УГКЦ. Під час розмови з Tvoemisto.tv Блаженніший дав кілька порад для молоді, як стати успішними людьми та не зупинятись на досягнутому.

Що має побачити кожен львів’янин: будинок з італійським двориком

Портал Tvoemisto.tv продовжує знайомити львів'ян із визначними місцями нашого міста. Цього разу ми вирішили розповісти вам 7 фактів про частинку Італії у Львові – дворик у Палаці Корнякта.

Топ-10 тез з промови Папи Франциска до молоді

Під час молитовного чування, в рамках Світових Днів Молоді у Кракові, папа Франциск виголосив історичну промову до молоді. Tvoemisto. tv відібрало топ-10 найцікавіших тез. - Інший Франко: кулінарні смаки та традиції родини письменника

Незабаром з’явиться культурологічна праця, в якій буде досліджено, у певному сенсі, іншого Івана Франка – який добре знався на кухні, готував кулешу та варив каву меланж по-віденськи. А ще ловив рибу та збирав гриби, вирощував фруктовий сад, радо приймав гостей та відвідував львівські кав’ярні. Про кулінарні традиції родини Франків, майстерність Ольги Франко-Хоружинської, а також про те, які тексти письменника можна по праву називати «найсмачнішими», розповіла Tvoemisto. tv Наталя Тихолоз, дослідниця та автор книги «Кухня Франкового дому», що невдовзі вийде з друку.

6 унікальних рецептів родини Франка, які може приготувати кожен

Страви, які готували у родині Івана Франка, можна відтворити і сьогодні. Tvoemisto. tv відібрало декілька унікальних рецептів з книги Наталі Тихолоз «Кухня Франкового дому», що незабаром вийде з друку.

Ресторани Львова. Співзасновник «Криївки» назвав 10 улюблених закладів у місті

Відомий львівський ресторатор та співзасновник Холдингу емоцій «!FEST» Андрій Худо назвав 10 своїх улюблених ресторанів і кав’ярень у Львові. Серед них – чотири заклади, якими не володіє Худо: «Цукерня», «Гармата», «Світ кави» та «Mon Chef».

Куди поїхати на вихідні зі Львова: місто зі старовинними храмами і палацом

Мостиська – одне з найстаріших міст українського Прикарпаття. Воно простягнулося із півночі на південь. Щоб побачити все, достатньо пройти пішки від вокзалу до передмість, а це близько 10 кілометрів в одну сторону.

Юрій Федечко: Львову потрібен дитячий хоспіс

На території Львівської області повинен з'явитися дитячий хоспіс - місце, де свої останні дні зможуть провести невиліковно хворі діти, отримуючи опіку та підтримку дорослих професіоналів. А поки його немає, благодійність і допомога лягає на плечі кожного з нас. Про те, як і кому жертвувати кошти, про ставлення лікарів європейських клінік до українських дітей, вибіркову благодійність та шахраїв у Львові розповів Tvoemisto.tv організатор благодійних концертів, голова благодійного товариства «Відкриваємо серця» Юрій Федечко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!