7 речей про Львів: найважливіше за тиждень

2441 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події, а для декого психологічно складним. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 2-8 листопада.
фото: tvoemisto.tv, loda.gov.ua, facebook.com, wspolnotapolska.org.pl, skyscrapercity.com, expoknews.com, galinfo.com.ua,

фото: tvoemisto.tv, loda.gov.ua, facebook.com, wspolnotapolska.org.pl, skyscrapercity.com, expoknews.com, galinfo.com.ua,

CityLife

Львівська міська виборча комісія оприлюднила офіційні результати виборів до Львівської міської ради. Пропонуємо ознайомитися з тим, хто буде найстарший та наймолодший депутат Львова.

Львів через дозвіл на будівництво готелю оштрафували на 71 млн грн. Київський апеляційний господарський суд зобов’язав Львівську міську раду виплатити ТОВ «Українські інвестиційні системи» 71 млн грн збитків, що їх підприємство зазнало через незбудований готель на вул. Федорова у центрі Львова. Однак Львівська міська рада буде оскаржувати постанову Київського апеляційного господарського суду в касаційному порядку.

У Львові розпочали будівництво IT-House. На місці майбутньої багатоповерхівки було закладено капсулу часу та освячено землю під будівництво. За 18 місяців будівля має бути збудована. Також у Львові збудують будинок для військовий прокурорів. У Львові відкрили нове місце для коворкінгу: iHUB Lviv.

6 листопада у Львові урочисто заклали капсулу з нагоди початку будівництва Центру польської культури та європейського діалогу – Польського дому.

У Львові триває ремонт перинатального центру, що на вулиці Дж. Вашингтона, 6. Тут змонтовано 100% дахових дерев’яних конструкцій на адміністративному корпусі. Також будівельники закінчили роботу по влаштуванню дренажу пологового корпусу. Щоб побороти неприємний запах, у Львові планують збудувати нову станцію збродження осаду, на якій намул перероблятимуть в електро- та теплоенергію.

Посеред тижня на Львів спустився густий туман, який значно обмежив видимість у місті. Але в парках це виглядало красиво.

У Львові завершили роботи з впорядкування внутрішнього двору будинку на вул. Кониського, 3-5. Та відновили сквер на перехресті вулиць Петлюри та Садова.

У Львові до 1 листопада мали прибрати усі літні майданчики у зв’язку із закінченням сезону. У разі невиконання умов даної ухвали, усі ВЛМ, не прибрані після 1 листопада, вважатимуться самовільно встановленими та підпадатимуть під штрафні санкції у розмірі від 850 до 1700 грн. На фасаді фірмового магазину «Рошен» у центрі Львова (вул. Валова, 4) прибрали вивіску, яку міська влада вимагала демонтувати через самовільне та незаконне встановлення. На проспекті Чорновола у Львові висадили алею з платанів. Власники сіті-лайтів у Львові відповідатимуть за чистоту на зупинках громадського транспорту.

Протягом листопада у будинках львів’ян труїтимуть щурів. А 8 будинків у Львові отримали дозвіл на індивідуальне опалення.

У Львові 2016-тий оголосили роком Грушевського та Франка. А назвати Музей архітектури і побуту у Львові іменем Шептицького – неможливо.

4 листопада у Львові попрощалися з трагічно загиблим на Сході України викладачем Володимиром Трушем. Піша процесія пройшла від церкви св. Анни до головного корпусу ЛНУ ім. Івана Франка, де відбулося прощання загиблого Героя України з Університетом, в якому він навчався і працював. Поховали Володимира Труша на Личаківському кладовищі на полі почесних поховань №76. У Львівському національному університеті імені Івана Франка оголосили тиждень жалоби за трагічно загиблим викладачем.

Цього тижня у Львові розпочався IV міжнародний фестиваль «Відкриваємо Падеревського», який знайомить українців та поляків із творчістю видатного піаніста й композитора Ігнація Яна Падеревського. Ювілейний цього року фестиваль «Jazz Bez», що триватиме з 3 по 12 грудня у Львові та ще 15 культурних осередках України та Польщі, надає 50% знижки для студентів та працівників закладів культури.

Японська компанія «Фуджікура» на Львівщині працевлаштує 1500 людей.

У Львівській області від початку першого туру імунізації проти поліомієліту станом на 2 листопада щеплено понад 5 тисяч дітей віком від 2-х місяців до 6 років. Загалом щепленням проти поліомієліту впродовж трьох турів імунізації мають охопити близько 26 тисяч дітей області. На Львівщині розпочались Дні профілактики та раннього виявлення цукрового діабету. У зв’язку з цим, у період проведення акції до 16 листопада, лікарі закликають мешканців області обстежитись на вміст рівня цукру в крові. Наступного тижня для львів’ян закуплять вакцину проти грипу.

Організатори фестивалю «Ніч у Львові» вже визначились із датою проведення заходу. Десята «Ніч у Львові» буде проходити 4-6 грудня.

У Львові проведуть турнір з водного поло, присвячений Шептицькому.

2 листопада, надійшли у вільний продаж квитки на матч збірної України проти команди Словенії, який відбудеться 14 листопада на стадіоні «Арена Львів». Поблизу кас уболівальники утворили чималі черги. Однак квитків на всіх не вистачило, тож львівські вболівальники двічі перекрили дорогу на вулиці Стрийській, яка веде до стадіону «Арена Львів». У центрі Львова побились українські та шведські фани. Бійка розпочалась у провулку Крива Липа. Втихомирювати футбольних вболівальників прийшло близько сотні правоохоронців.

У львівському аеропорті облаштували дитячий майданчик.

Міністерство внутрішніх справ відкликало апеляцію до суду з вимогою скасувати попереднє рішення суду, яке зобов’язало міністра Арсена Авакова вести державну діяльність українською мовою, а МВС продублювати державною мовою виступи чиновника. Тому призначене на 9 листопада судове засідання не відбудеться.

7 листопада о 7:30 ранку сталась аварія за участі автомобіля патрульної служби, який виїхав у припаркований автомобіль. Інцидент трапився на вул. Щурата, 11.

Львівські «Карпати» не зуміли перемогти вдома харківський «Металіст».

Львів’ян просять допомогти у розшуку «домофонного» шахрая, який ошукав щонайменше сорок мешканців та продовжує «працювати» у місті.

 

Комуналка, ремонтні роботи

Львівобленерго пропонує мешканцям міста вести облік використаної електроенергії в інтернеті та сплачувати комунальні рахунки в онлайн-режимі. У Львові можуть зрости тарифи на воду.

4 листопада для проїзду транспорту відкрили вул. Лисенка на ділянці від вул. Заньковецької до вул. Короленка. Який район Львова отримає найбільше коштів на ремонти. Візуалізація. Львів’ян попереджають про наслідки спалювання трави та чагарників.

 

Транспорт

«Укрзалізниця» планує до 1 грудня цього року і до 1 березня 2016 повернути в експлуатацію два пасажирських двоповерхових поїзди чеської компанії Skoda, які на зараз не курсують. В грудні цього року планується відновлення міжнародного залізничного сполучення між Львовом та Перемишлем. Так, на маршруті курсуватиме рейковий автобус польського виробництва Pesa 620M.

У жовтні на Львівській митниці досягнуто перевиконання щомісячних планових митних надходжень на 180 млн грн. Половина цих коштів – 90 млн грн – надійде на ремонт доріг державного значення в області. Ці кошти нам вдасться повністю завершити ремонт доріг Львів-Радехів-Луцьк та Сколе-Славське.

До кінця листопада у Львові мають встановити перші світлофори для велосипедистів. З’явитись вони повинні на перехресті вулиць Чорновола – Хімічна та Коновальця – Мельника.

Лікарню швидкої допомоги у Львові мали з’єднати з м. Винники єдиним автобусним маршрутом. Однак цього так і не сталося. Львів закупить сім нових трамваїв у «Електрону». Місто отримало субвенцію із державного бюджету в розмірі 41 млн 714 тис. грн на закупівлю нових трамваїв.

В Україні можуть заборонити польоти до Єгипту, а Austrian Airlines в літньому сезоні 2016-го року збільшить удвічі число рейсів із Відня до Львова і Одеси.

 

Реформи

Від 7 листопада набуває чинності Закон України «Про Національну поліцію», який був ухвалений Верховною Радою 2 липня 2015 року. Одночасно із цим законом набуває чинності і Положення про Національну поліцію, затверджене Постановою КМУ 28 жовтня 2015 р. З цього часу міліція в Україні припиняє своє існування. Кабінет міністрів України призначив головою Національної поліції Хатію Деканоїдзе. У Львові створили обласне управління Національної поліції.

В Україні запроваджують нові норми споживання газу. Відтепер виділяється не 200 кубічних метрів газу на місяць, а 1200 кубометрів на весь опалювальний сезон.

В Україні зміниться методика оцінки майна. Кабінет міністрів України на своєму засіданні прийняв постанову «Про внесення змін до Методики оцінки майна», розроблену Фондом державного майна. В Україні з’явиться електронний реєстр водойм.

В Україні планують запровадити сертифікацію органічної продукції, яка буде відповідати вимогам Євросоюзу.

Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект нового Трудового кодексу України. Та народні депутати під час голосування у Верховній раді не підтримали одну з умов для безвізового режиму з ЄС – внесення деяких змін до Трудового кодексу України. Серед них і депутати з Львівщини. У Верховній Раді підтримали проект закону, який збільшує відповідальність працедавця за порушення законодавства щодо працівників, які були мобілізовані до лав Української армії. Верховна Рада запровадила обов'язкову та безкоштовну психологічну та медико-психологічну реабілітацію військовослужбовців.

Уряд запланував провести підвищення пенсій у двох місяцях 2016 року.

Стало відомо, коли в Україні проведуть пробне ЗНО. Зовнішнє незалежне оцінювання у 2016 році відбудеться у період з 5 травня до 10 липня. Кожен зареєстрований учасник матиме право скласти тести не більш як iз чотирьох навчальних предметів.

Верховна Рада зробила перший крок для запровадження «відкритого неба» між Україною та США.

Бюджетні кошти Львівщини можна відслідковувати онлайн. Також за виготовленням закордонного паспорта можна слідкувати онлайн.

В Україні хочуть створити Інститут книги.

 

Соціальні проекти, конкурси

Данія готова надати Львівській області грант у розмірі 1,5 млн євро на встановлення вітряків.

«Центр розвитку туризму» ЛМР анонсує початок конкурсу фоторобіт «Львів твоїми очима». Фотоконкурс розпочався 1 листопада і триватиме до 30 листопада (включно).

300 тис. грн зібрали львівські студенти після проведення «Аукціону надій». Ця сума піде на реставрацію скульптури «Рільництво. Ощадність. Промисловість», яка знаходиться на фасаді Музею етнографії та художнього промислу у Львові. Студенти Львівської політехніки організовують благодійні курси англійської мови для дітей із багатодітних сімей. В інтернеті запрацювала благодійна онлайн-барахолка «Мурахи», де всі бажаючі можуть продати непотрібні їм речі, а отримані кошти будуть відправлені на підтримку важкохворих дітей чи обороноздатність української армії. Люди із вадами слуху тепер зможуть переглянути спеціальне інтернет-телебачення. Проект реалізовує ряшівській Центр освіти та підтримки RES-GEST у співпраці із львівським Товариством «Зелений Хрест».

Видавництво «Книги – ХХІ» долучається до збору коштів на лікування Олександра Бойченка. Кошти, отримані від продажу книг Олександра, потраплять безпосередньо на його рахунок. Четверо львів’ян можуть отримати премію Книга року BBC-2015.

У понеділок, 9 листопада, з нагоди відзначення Дня української писемності та мови у Львові організовують написання радіодиктанту. Текст радіодиктанту звучатиме 9 листопада о 21:10 год. на діапазоні FM (частота 103,3 мегагерц) та дротовому радіо Львівського обласного радіо. В середу, 11 листопада, відбудеться показ фільму «Олекса Довбуш» (1959р.) із оригінальним озвученням українською мовою. Досі фільм був оцифрований та доступний для широкого загалу лише російською мовою

Мережа аптек «D.S.» запропонувала Львівській міській раді свої нові IT-сервіси для зручності пацієнтів. Серед них – можливість отримувати «цифрові рецепти» на «Картку львів’янина».

У грудні в продаж мають надійти дитячі дерев’яні конструктори, які дозволять зібрати моделі основних замків України. Серед замків, які надійдуть у продаж – Луцький, Хотинський і Вежа Острога. Провідні музейні резиденції Польщі знову запустили акцію під назвою «Безкоштовний листопад», завдяки якій туристи з-за кордону зможуть безкоштовно потрапити у найкращі історичні місця Польщі.

У Львові триває соціальна кампанія під назвою «Прихистіть». З білбордів та сітілайтів мешканців нашого міста закликають взяти додому собаку з ЛКП «Лев», зменшивши таким чином кількість безпритульних собак у Львові.

 

Цікавинки, корисності

16 питань-відповідей щодо змін до штрафів за порушення ПДР.

Перелік футбольних матчів, які варто відвідати у Львові у листопаді. 9 найпоширеніших міфів про навчання за кордоном. Україна поліпшила свій результат у рейтингу володіння англійською мовою, який склала міжнародна тренінгова компанія Education First. Міжнародна дослідницька організація Legatum Institute оприлюднила дані свого щорічного дослідження добробуту в різних країнах світу (Legatum Prosperity Index)

Історія про будинок, який був побудований як інтернат для учнів львівських гімназій, та звідки вперше в Україні вдалося під’єднатися до інтернету. Скільки українців користуються інтернетом: результати дослідження. Перехід на Windows 10 буде автоматичним, а Skype запустив аналог кнопки «share».

На мультфільм про «Козаків» чекає продовження. У серії листівок для посткросингу «Вітання з України» Галичину втілили в образі молодої дівчини, заквітчаної вінком. Нова «Музика воїнів» зазвучала церковними дзвонами. Відео.

В Україні створять першу за часи Незалежності енциклопедію, а книги видаватимуть онлайн шляхом голосування. ТОП-20 унікальних бібліотек світу. Фото

Українець винайшов капсулу, яка рятуватиме пасажирів під час авіакатастрофи.

4 продукти, які заспокоюють нервову систему. Бути здоровим зі смартфоном: 11 мобільних додатків. Три найкращі для організму овочеві соки. Як прописати дитину. 9 підказок. Як правильно заохотити дитину до навчання. Поради. Пам’ятні дні, які відзначають в листопаді. 7 дат. Чому варто завести собаку. 8 причин. Як заощадити на опаленні будинку: 7 порад.

У мережі з’явилося відео українських міст, зняте з висоти пташиного польоту.

Спецпроекти Tvoemisto.tv

У вівторок, 3 листопада, львів’яни мали нагоду потрапити на концерт Джамали – української співачки кримськотатарського та вірменського походження, яка приїхала презентувати новий альбом «Шлях додому». Під час прес-конференції напередодні Джамала розповіла про нові пісні, свою пристрасть до Львова, власне розуміння успіху та моди. А в ексклюзивному відеоінтерв’ю для Tvoemisto.tv пояснила, чому переселенцям зараз по-особливому складно, та закликала львів’ян дати їм шанс почуватися тут своїми.

Фантом-2, Аква Віта, Юрко Юрченко, Степ, Олександр Пономарьов, Скрябін, ВВ, Океан Ельзи, The Вйо, Брати Гадюкіни… Деякі з цих виконавців і гуртів ще досі на слуху, про когось просто забули, а декого вже немає в живих. Tvoemisto.tv підготувало підбірку «раритетних» та в дечому ностальгійних відеокліпів, які нагадають про музику 90-х років в Україні.

(Не)пересічні львів'яни: арт-керівник у Львівській майстерні пряників Дарина Фурманюк розповіла, як почала малювати, чому опинилась у Львові та як солодкі пряники впливають на настрій людей.

Як має розвиватись Львів? Якими способами можна привернути увагу якісного туриста до міста? Які заходи та фестивалі стали обличчям Львова? Про бренд Львова йшлося під час обговорення на панельній дискусії «Маркетинг Територій» під час маркетингового семінару, проведеного нещодавно юридичною компанією «HD Partners».

Чи звик Львів до переселенців і що далі? Чи є перспективи на те, щоб Львів прийняв мусульманську общину і побудував мечеть? Чому місто не потребує людей з вищою освітою, а двірників. 30 жовтня у Львові відбулася публічна дискусія на тему «Внутрішньо переміщені особи в Україні – від повної інтеграції до стигматизації». Tvoemisto.tv подає ключові тези з виступів спікерів.

У Львові розгортається черговий скандал навколо пам’ятника та скверу. Цього разу в центрі уваги пам’ятник Богдану-Ігорю Антоничу та сквер поблизу цирку. Причиною цього стало представлення та обговорення попередньої концепції проекту облаштування дитячого майданчика, скверу та площі біля цирку, ініційованого Львівською міською радою.

Львів відомий багатьма кав’ярнями, кожна із яких має свої особливості. Tvoemisto.tv пропонує підбірку закладів, що мають унікальну історію, традиції і неповторний дух. Кажуть, що у Львові навіть вулиці пахнуть кавою, оскільки тут її готують ледь не всюди. Проте, в такому різноманітті кавових рецептів найважче знайти щось особливе. Tvoemisto.tv дізналося три унікальні рецепти кави, які готують та подають тільки у Львові.

Всесвітня організація охорони здоров’я підтвердила той факт, що споживання переробленого м’яса, такого як шинка, бекон чи сосиски збільшує ризик захворювання на рак. Проте, в той же час вони стверджують, що вживання м’яса має свої переваги для здоров’я. Tvoemisto.tv дізналось яке м’ясо та в якій кількості слід їсти без шкоди для здоров’я.

У м. Винники обрали нового міського голову – Володимира Квурта. Tvoemisto.tv зібрало 5 фактів про нового очільника Винників.

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!