Арешт олігарха Коломойського та як у Львові під час війни обирають, на що виділяти кошти. Підсумки доби

1253 0
Нині 3 вересня та 557 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулось 30 бойових зіткнень. Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдала 16 ударів по районам зосередження противника та 3 – по його ЗРК. Уражено 12 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 2 склади боєприпасів, 2 пункти управління та ворожий зенітно-ракетний комплекс.

Цієї ночі на Одещині знищено 22 «Шахеди». Усього зафіксовано пуски 25 ударних БпЛА «Shahed-136/131», які атакували південні райони Одещини. 22 із них збито силами та засобами Повітряних Сил у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України.

Читайте також: У Львові перший урок у школярів провів військовий, що втратив ногу. «Хочу, що ви завжди пам’ятали, що ми боремось за наше з вами спільне майбутнє. Ми хочемо, щоб ви жили у вільній країні і були вільними людьми. Ми всі з вами незламні, бо українців неможливо зламати», – розповів дітям Герой Михайло.

Акцент дня: На армію можна, на інфраструктуру – ні? Як обирати, на що виділяти кошти під час війни. Які видатки, зокрема місцевих бюджетів, прийнятні та неприйнятні в час повномасштабної війни? Ця тема набуває щораз більшої актуальності. Львів’яни і не тільки активно дискутують щодо проєктів створення в місті алеї «Вишиванка» за 17 млн грн, реконструкції вул. Миколайчука, середнього ремонту автодороги Дрогобич – Довголука за 265 млн грн. Волонтер і громадський діяч Святослав Літинський зареєстрував петицію про обмеження некритичних витрат для зростання обороноздатності, у відповідь на яку прем’єр-міністр Денис Шмигаль закликає всі вивільнені кошти спрямувати на оборонні потреби. Водночас міський голова Львова Андрій Садовий пояснює, чому бюджетні кошти скеровують не тільки захисникам, але й на розвиток міста.

«Твоє місто» постійно стежить за такими витратами і працює з експертами, зокрема аналітичного центру State Watch, який контролює видатки в процесі відбудови України. І щоб перевести ці розмови з площини емоцій у площину конструктиву, провело в партнерстві зі State Watch дискусію «Видатки Львова і Львівщини у час війни. Як формується бюджет та чому важлива прозорість» за участі представників міської та обласної влади, а також експертів і волонтерів.

Ключові події:

1. Коломойському вручили підозру в шахрайстві та «відмиванні» пів мільярда гривень. Протягом 2013-2020 років Ігор Коломойський легалізував понад півмільярда грн, вивівши їх за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

Увечері Шевченківський райсуд Києва обрав олігарху запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 днів із можливістю внесення застави в розмірі майже 510 мільйонів гривень;

2. Учні у Львові можуть їздити громадським транспортом безкоштовно цілий рік. Що для цього треба. «Рада погодила встановлення безкоштовного проїзду для дітей шкільного віку у пасажирському транспорті на території Львівської громади за умови наявності персоналізованої картки «ЛеоКарт».

На цю ж тему: На Львівщині у двох сотнях автобусів можна розрахуватися безконтактно. Валідатори обладнали в автобусах Перемишлянського та Сокальського напрямків.

А також: Біля Приміського вокзалу у Львові запрацював новий світлофор. Він діятиме в адаптативному режимі;

3. У цифровому застосунку «Дія» з’являться ще 4 соціальні сервіси. В основному, вони стосуватимуться догляду за дітьми.

Читайте також: Львів’янок запрошують безкоштовно зробити мамографію. Графік обстежень. З собою потрібно мати електронне скерування від сімейного лікаря;

4. У Львові проведуть щорічні дні європейської спадщини. Програма заходів. «Чому це особливо важливо зараз в контексті війни? Бо культуру, навики і традиції людей набагато складніше зруйнувати, але це теж ідентифікує людей як націю», – розповідає керівниця міського управління туризму Христина Лебедь;

5. Нині у Львові проведуть напівмарафон. Міський транспорт курсуватиме зі змінами. Понад 50 маршрутів зазнають тимчасових змін.

Також через марафон у Львові не працюватиме фонтан біля Оперного театру.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!