Чи заслужили українці на перемогу та державі повернули старовинний замок на Львівщині. Підсумки доби

1012 0
Нині 1 серпня та 524 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Збруч

Фото: Збруч

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулось понад 40 бойових зіткнень. Українська авіація та та підрозділи ракетних військ і артилерії за добу завдали 12 ударів по районах зосередження противника та 3 – по його ЗРК. Уражено 5 зенітно-ракетних комплексів окупантів, важку вогнеметну систему залпового вогню ТОС-1А «Солнцепьок», 5 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 2 станції радіоелектронної боротьби та склад боєприпасів.

Читайте також: Вранці росіяни завдали удару по багатоповерхівці у Кривому Розі. Речник Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що росіяни атакували місто балістичними ракетами.

Та: Хто з чоловіків може виїхати за кордон з 1 серпня під час воєнного стану. Повний перелік тих категорій, які мають право покинути Україну.

Акцент дня: Ми дуже непроста країна, але ніхто не заслужив на Маріуполь, Бучу та Ірпінь. Соцмережею шириться допис забудовника та засновника благодійного фонду «Омріяна країна» Олексія Толкачова про те, що українці заслужили на цю війну, а на перемогу ще ні. Натомість історик, викладач Інституту східноєвропейських студій Карлового університету в Празі Радомир Мокрик пояснює, чому така думка хибна.

«Українці дуже різні, тож кидати до однієї купи корупціонерів і тих, що з ними нещадно борються, кон’юнктурників і справді чесних людей – просто свинство. В нас маса проблем, покидьків також не бракує. Але за останній рік я проїхав Україну вздовж і впоперек і побачив стільки добра, солідарності, відваги, що мені й на думку не спало б сказати, що українці «якісь не такі». Я знаю сотні достойних людей, і це лише в моїй «бульбашці». Зрештою, ми досі існуємо саме тому, що в нас знайшлося дуже багато сили волі та відваги».

Ключові події:

1. Падіння гвинтокрила в Броварах. Версія замаху на керівництво МВС не підтвердилася. «Про остаточні висновки за результатами досудового розслідування ми повідомимо найближчим часом», – заявив генеральний прокурор Андрій Костін.

Читайте також: Майже 300 львів’ян, які постраждали від ракетного удару, звернулися про відшкодування. Відповідні заяви про виплати вони подавали у виїздних ЦНАПах, що були розташовані у дворі зруйнованого будинку.

Та: Хлопця, який виконував пісні Цоя у центрі Львова, визнали винним та покарали. Суд визнав хлопця винним за статтею 173 (дрібне хуліганство);

2. На Львівщині у власність держави повернули старовинний замок 17 століття. Йдеться про Старосільський замок, який перебував у аварійному стані. Фортифікація є пам’яткою архітектури національного значення.

У 2010 році Львівська ОДА та ТзОВ «Кріс» уклали договір концесії, за яким замок передали у користування останнім. Товариство зобов’язувалось доглядати за ним та здійснювати експлуатацію будівлі з метою задоволення громадських та культурних потреб. Однак в кінці 2022 під час обстеження замку виявили, що він зазнає руйнації та перебуває у аварійному стані.

Читайте також: У школах Львова можуть скасувати оцінювання деяких предметів. Зокрема, образотворче мистецтво, трудове навчання та музика;

3. Чи зменшились затори після ліквідації смуги громадського транспорту на Шевченка у Львові. Час проїзду в напрямку від центру міста, а також через квазікільце, скоротився вдвічі.

На цю ж тему: У Львові замінять аварійну тролейбусну мережу, яку не оновлювали 20 років. На вулиці Рубчака на ділянці від Тролейбусної до Стрийської розпочалися роботи.

Читайте також: У Львові витратять майже 14,3 млн грн на камери відеоспостереження. Де їх встановлять. Кошти на це закладені у місцевому бюджеті.

Та: На кількох вулицях Львова майже місяць не буде гарячої води. Перелік. Відновити планують 23 серпня;

4. Чи можна дітям робити анестезію та ставити брекети лише на одну щелепу. Міфи та правда про дитячу стоматологію. «Є думка, що дітям не потрібна професійна гігієна зубів. Однак навіть дорослі не можуть у хатніх умовах зробити ідеальну чистку, не те що діти. Тому час від часу треба відвідувати стоматолога», – про це під час медичного ток-шоу «Консиліум», присвяченого темі дитячої стоматології, яке запустило Tvoemisto.tv, розповів головний лікар, лікар-ортодонт та ідейний натхненник дитячих стоматологічних центрів «Акварель» Андрій Іванців.

Читайте також: Де на Львівщині є вакцина від сказу. Локації та кількість. Від початку 2023 в області виявили понад 20 випадків захворювання на сказ серед тварин.

Та: На Львівщині вдвічі зросла кількість випадків захворювання на гепатит В. Що варто знати. В області за пів року виявили 49 нових випадків захворювання на гострий вірусний гепатит В. Це майже в два рази більше, ніж за 6 місяців;

5. Зі Львова до Карпат курсуватиме потяг із велостійками. 1 серпня, зі Львова до Сколе, Славського, Воловця та Мукачева курсуватиме поїзд №827/828.

Читайте також: Панорамні гойдалки Львівщини. Локації. Великі гойдалки з панорамним краєвидом – це одна з найпопулярніших локацій, яку хочуть відвідати туристи.

Погода у Львові: Грози та 30 градусів тепла. Якою буде погода на тижні у Львові. 1 серпня хмарність. Уночі 12 – 14° тепла, вдень 27 – 29°. 2 серпня хмарно з проясненнями. Короткочасні дощі. Уночі 13 – 18°, вдень 22 – 27°. 3 серпня без опадів. Уночі 11 – 16°, вдень 25 – 30°.4 серпня ймовірні дощі. Уночі 13 – 18°, вдень – 23 – 28°. 5 серпня теж дощі та грози. Уночі 13 – 18°, вдень 25 – 30°.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!