Чим завершились обшуки БЕБ на Винниківській тютюновій фабриці

3664 0
У березні на ВТФ проходили обшуки, тоді наклали арешт на вилучене майно. Нещодавно суд арешт скасував.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Слідчий суддя Шевченківського районного суду Києва 27 вересня скасував арешт накладений на майно «Винниківської тютюнової фабрики», що було вилучене детективами Бюро економічної безпеки під час обшуку 6 березня цього року. Адвокат, що представляв фабрику, стверджував у суді, що вилучені під час обшуку тютюнові вироби були призначені для експорту.

Те саме про призначення вилучених тютюнових виробів представник ВТФ стверджував ще у травні у Полтавському апеляційному суді, оскаржуючи ухвалу слідчого судді Київського районного суду Полтави, якою був накладений арешт на вилучене майно. Про це Tvoemisto.tv дізналось з оприлюднених ухвал Шевченківського районного суду Києва та Полтавського апеляційного суду. Загалом йшлось про вилучені документи ТОВ «Винниківська тютюнова фабрика», ТОВ «Ферментаційний завод «Тобако» та зразки сигарет для проведення експертного дослідження марок Marvel, Compliment, Lifa, Strong, Jing Ling (по 5 блоків кожного типу, всю продукцію під час обшуку не вилучали).

Читайте також: Стали відомі перші результати обшуків на тютюновій фабриці на Львівщині

Нагадаємо, що увечері 6 березня голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив у себе в Telegram-каналі про обшуки, які проводило БЕБ: «На складі виробника знайшли 1,6 млн. пачок сигарет без акцизної марки. В податках - це 85 млн.грн». Гетманцев припустив, що виробник пояснить наявність сигарет без марок тим, що збирався продати їх у мережу д’юті-фрі.

З ухвали Полтавського апеляційного суду випливає, що досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні вело Територіальне управління БЕБ у Полтавській області. Провадження відкрили після виявлення 27 січня в автоцистерні у пункті пропуску «Дякове» на кордоні з Румунією 107 500 пачок сигарет без акцизних марок. Детективи БЕБ стверджували у клопотаннях до слідчого судді Київського районного суду Полтави, що водій, який перевозив сигарети, завантажив їх за адресою розташування цехів і складів ВТФ у Винниках, а самі сигарети є «незаконно виготовленими тютюновими виробами», виробленими з «необлікованої сировини».

Натомість представнику ВТФ вдалось переконати слідчого суддю Шевченківського районного суду Києва, що підприємство не має жодного стосунку до незаконного виробництва, зберігання чи транспортування тютюнових виробів. Вилучені під час обшуків сигарети, як йшлось у клопотанні, були призначені для експорт, на виконання контрактів з LLC JOVIA COMPANY FOR GENERAL TRADE FOR IMPORT AND EXPORT LTD та LLC ADEM A. KANER VE KARDEŞI (DUTY FREE SHOPS) LTD. БЕБ не повідомило про підозру жодну посадову особу ВТФ у цьому кримінальному провадженні.

База митної статистики ImportGenius містить інформацію про те, що LLC ADEM A. KANER VE KARDEŞI (DUTY FREE SHOPS) LTD зареєстрована у Турецькій Республіці Північного Кіпру – державі, яка була визнана лише Туреччиною. Натомість перша компанія, ймовірно, зареєстрована в одній близькосхідній країні. За даними ImportGenius, ВТФ за останні два роки продавала свої вироби компаніям з Північного Кіпру, Іраку (Курдистану) та ОАЕ (Дубаю).

До слова, 28 вересня отримав вирок водій автоцистерни, якого викрили у пункті пропуску «Дякове». Виноградівський районний суд покарав його штрафом у 85 тис. грн. Проте, у вироку йдеться, що досудове розслідування не змогло встановити, де та в кого водій придбав сигарети без акцизних марок і де він їх зберігав.

Читайте більше: Тютюнова фабрика у Винниках змінює власників. Що це означає

Додамо, що до травня 2023 року серед засновників ВТФ були колишній депутат Львівської міської, обласної рад та підприємець Григорій Козловський, підприємець Олександр Свіщов та низка компаній Григорія Козловського. Після судових рішень частки Свіщова та Козловського були переоформлені на Руслана Бицького, що був, за даними YouControl, засновником ВТФ у 2016-2019 рр. Натомість ще раніше, до Бицького, засновником ВТФ був той самий Григорій Козловський. Зараз засновниками ВТФ є Руслан Бицький з часткою 90% у статутному капіталі та АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «ГЕРМЕС» з часткою 10%.

Дмитро Борисов

_______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!