Головний архітектор Львова прокоментував вигляд готелю, який зводять на Дорошенка

9875 0
Львів'яни дискутують, що збудована будівля має дещо більші об'єми, ніж було заявлено у проєкті.
Будівля на вулиці Дорошенка / Фото: Твоє місто

Будівля на вулиці Дорошенка / Фото: Твоє місто

Нещодавно у мережі почали активно обговорювати вигляд готелю, який зводять на вулиці Дорошенка, 2 у Львові. Чимало львів'ян висловили думку, що будівля має вигляд куди об’ємніший, аніж малювали у проєкті. Водночас головний архітектор Львова Антон Коломєйцев у коментарі Tvoemisto.tv каже, що проектований варіант будівлі повністю відповідає збудованому.

«Незважаючи на те, що є люди, які в мережі пишуть, що збудоване відрізняється від конкурсу, то хочу всіх запевнити в тому, що воно повністю відповідає тому, що було у конкурсному проєкті. Один в один. Цей верхній поверх, дах і так далі», – каже він. 

Читайте також: Дахи Козловського, або як «лисиця бореться зі змією»

Архітектор каже, що станом на сьогодні будівля має об’єм, який видно, якщо рухатися від площі Ринок. Та коли буде, зокрема, піднято дах кутової частини, фактично два торці між «Гранд готелем» і готелем, збудованим на Дорошенка, то вони з’єднаються кутовою мансардою.

«Як на мене, в комплексі воно буде коректним. Ще раз – там повна відповідність між проектованим і збудованим».

Зауважимо, нещодавно архітектор та співавтор проєкту-переможця Андрій Лесюк запевняв, що реалізований проєкт на 98-99% відповідає конкурсному об'єму. Архітектор каже, що із розрізу з відмітками видно, що тут є тераса, є зміщення, але, за його словами, це звична практика Відня і схожих міст. 

Нагадаємо, що йдеться про будівництво на ділянці, яку депутати ЛМР передали безкоштовно у власність ОСББ «Свободи 11» у квітні 2019 року, вилучивши її з власності ТзОВ «Солодка вишиванка» (до речі, нормативна грошова оцінка цієї земельної ділянки у 2018 році становила, за оцінками журналістів NGL.media, майже 6,5 млн грн). Трішки згодом власницею ділянки стала донька львівського бізнесмена Григорія Козловського Софія Максимець.

Коли забудовники хотіли отримати дозвіл на будівництво, виконком переніс це питання через відсутність детального плану території та зонінгу Галицького району. Після цього відбулися дві зустрічі з громадськістю, яка виступала проти будівництва у зоні ЮНЕСКО. У результаті містобудівні умови все ж таки видали та зобов’язали забудовників провести міжнародний архітектурний конкурс. Тоді на будівельному паркані з’явився напис «Вкрадено у львів’ян».

Участь у конкурсі на кращий варіант готелю взяли понад 70 учасників, зокрема і міжнародні організації, а перемогу здобула студія Guess Line Architects львівських архітекторів Андрія Лесюка, Христини Пундак, Михайла Когута, Ігоря Когута та Андрія Гончаренка, яка проєктувала Меморіал Героїв Небесної Сотні у Львові.

Читайте також: Чи стануть вулиці Дорошенка, Коперника і Січових Стрільців пішохідними

Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев раніше розповів Tvoemisto.tv, що представники забудовника також були членами журі й підтримали проєкт, що посів перше місце.

Нещодавно також відбувся архітектурний конкурс на реставрацію кутової примикаючої будівлі на проспекті Свободи,11. Там теж переміг проєкт з надбудовою-мансардою. Будинок є пам’яткою архітектури у стилі історизму. Дозвіл на облаштування готелю у пам’ятці отримала також донька Григорія Козловського – Софія Максимець. 

Нагадаємо, у центрі Львова родина львівського бізнесмена-олігарха Григорія Козловського перебудувала пам’ятку архітектури на вулиці Січових Стрільців і зводить готель на вулиці Дорошенка на ділянці, яку Козловському віддали міські депутати. Чому ці забудови стали можливі, як управлінці міської ради мали би реагувати на апетити забудовника, Тvoemisto.tv розпитало в архітекторів та активістів.

Софія Шавранська

_______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!