Київ

У Київраді запевняють, що не блокують створення заповіднику Ліс орхідей на Галерному острові

998 0
Минулого тижня екоактивісти звинуватили комісію Київради у пособництві планам забудовника.
Фото: КЕКЦ / Facebook

Фото: КЕКЦ / Facebook

31 березня активісти Київського еколого-культурного центру забили на сполох через ймовірні плани забудовника знищити Галерний острів у Голосіївському районі міста. У Київраді у коментарі "Твоє місто" відкидають звинувачення екоактивістів у блокуванні проєкту створення заповіднику "Ліс орхідей" на Галерному острові.

Як повідомлялось, у КЕКЦ заявили, що у січні забудовник ТОВ "Галерна затока" звернувся до Київради з проханням не приймати рішення про створення в цьому місці пам'ятника природи "Ліс орхідей", оскільки він планує тут будувати розважальний комплекс та будинки. Активісти посилались на результати засідання комісії Київради з питань екології 8 березня, коли планувалося обговорити проєкт рішення зі створення пам'ятника природи "Ліс орхідей". За їхніми словами, членкиня екологічної комісії та депутатка Київради Юлія Лимар заблокувала питання та на її пропозицію комісія перенесла розгляд рішення про створення пам'ятника природи "Ліс орхідей".

Однак у коментарі Tvoemisto.tv, депутатка Юлія Лимар розповіла, що ситуація із земельною ділянкою дещо інша – нею зараз розпоряджається особа, яка користується нею на правах оренди, і тому створення такого об'єкта як природно-заповідний фонд має бути погоджено з землекористувачем на етапі створення.

«8 березня на розгляд Комісії з питань екологічної політики Київради, членом якої я є, було представлено кілька проєктів рішень щодо створення у столиці об‘єктів природнозаповідного фонду. Серед них і проєкт щодо створення комплексної пам‘ятки природи місцевого значення «Ліс орхідей» (автор - депутатка Ксенія Семенова). У ході розгляду питання представник департаменту земельних ресурсів проінформував членів комісії про те, що частина ділянки, яка пропонується до заповідання, ще у 2007 році була надана в оренду Київською міською радою, у ході судових розглядів за рішенням Вищого Господарського суду у 2017-му році орендар поновлений в правах», – каже Лимар та зазначає, що у ті часи не була депутатом Київраді й відповідно рішення про надання цієї земельної ділянки ухвалювалося без її участі. 

Тому аби створити об‘єкт природно-заповідного фонду треба погодити це з землекористувачем на етапі створення – у пакеті документів, що були представлені на розгляд комісії 8 березня, такого погодження не було, тому розгляд перенесли. 

«Я запропонувала комісії, аби уникнути правової колізії, доручити Управлінню екології та природних ресурсів КМДА розробити дорожню карту створення об‘єктів ПЗФ у Києві. Відповідне рішення комісія ухвалила одноголосно. Такий документ має бути представлений на найближчому засіданні комісії (відбудеться на наступному тижні)», – пояснила депутатка.

За її словами, досить частою практикою у столиці є ситуація, коли рішення Київради про створення об’єктів ПЗФ [природно-заповідних фондів – Ред.] оскаржуються в судах, і місто програє і тоді для таких оскаржень «зачіпками»  найчастіше і виступають саме процедурні порушення вимог законодавства. Тому в комісії вирішили дотриматися всіх вимог перед створенням заповіднику. 

«Автор проекту рішення про створення «Лісу орхідей» Ксенія Семенова погодилася з пропозицією комісії комплексно вирішити питання заповідання», – додала депутатка.

Також Юлія Лимар зазначила, що лише за минулий рік Комісія з питань екології розглянула майже двісті проєктів рішень щодо об‘єктів ПЗФ у столиці й більшість з них реалізували - минулого року природно-заповідний фонд Києва збільшився на понад 300 гектар.

Додамо, Галерний острів розташований в Голосіївському районі поряд із Корчуватим. На ділянку неодноразово зазіхали забудовники, втім тут не поспішають створювати пам'ятник природи, що захистить ділянку від посягань на зведення будівель.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!