На правах реклами

Діти, постраждалі від війни: які існують програми допомоги та що ще можна для них зробити

6510 0
Як і хто допомагає діткам у часи війни. Перелік безкоштовних програм та курсів для ВПО.
Джерело: unsplash.com

Джерело: unsplash.com

Війна, яку росія затіяла проти України, змінила життя всіх українців. Наслідки ракетних обстрілів відчули, мабуть, у кожному місті, багато людей потрапили під окупацію. Дехто, на жаль, не зміг це пережити, а ті, кому вдалось, потребують психологічної допомоги. Найбільше це може відібитися на дітях.

Способів відновитись і перезавантажитись насправді чимало. Це можуть бути онлайн-заняття з учителями, нові хобі, знайомства, ігри тощо. Головне, що треба зробити, – повернути дітям дитинство. Цьому сприяють і кілька програм допомоги.

Програми допомоги вимушено переселеним діткам

  • DECIDE – швейцарсько-український проєкт, який вчить бути толерантними до дітей-переселенців, допомагати їм краще інтегруватись у життя в новому місті. Тут є тренінги з першою психологічною допомогою за ізраїльською методикою та інші напрямки, розраховані не лише на дітей, а й батьків, вчителів і не тільки.

  • BUKI Care – український проєкт, мета якого – надати дітям, які постраждали від війни, можливість безкоштовно навчатись. Зокрема, вже є літнє навчання, аби підтягнути прогалини в знаннях, а також планується відкриття програми протягом всього навчального року. Заняття проходитимуть в онлайн-форматі двічі на тиждень, віч-на-віч з викладачем. Наразі доступно 100 місць. Зазначимо, що Букіскул продовжує свій розвиток та вже працює в 4 країнах. Зокрема, два тижні тому Букі почали свою роботу в Румунії.

  • Ukrainian City – сайт, створений для пошуку корисної інформації, зокрема, де і як можна отримати фінансову допомогу, розв'язати проблеми з житлом, отримати медичну і психологічну допомогу чи як можливо виїхати за кордон (звісно, що згідно із законодавством).

  • Благомай – благодійний фонд, головна мета якого – покращити життя дітей в дитячих будинках. Наразі фонд сконцентрований на допомозі дітям ВПО, дітям загиблих героїв, тих, хто втратив батьків та іншим діткам, які так чи інакше постраждали від війни. Напрямки допомоги: освітні програми, гарячі потреби для дітей в центрах ВПО, медичні програми, будівництво та реконструкція.

  • Демократична школа – програма підтримки освітніх реформ в Україні. З весни 2022 року проєкт запустив мобільні групи в 10 регіонах України, які мають на меті допомогти дітям ВПО та їхнім батькам знайти своє місце в нових містах.

  • Humancreed – програма адресної підтримки, яка передбачає безпосередню фінансову допомогу дітям. Вона була створена для родин, які були змушені виїхати з територій де були або і досі тривають військові дії (Донецька, Луганська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська, Харківська, Сумська, Чернігівська та Київська області). На момент подачі заявки родина має проживати в Україні, мати хоча б одну дитину, віком до 18 років зі статусом ВПО.

  • Людина в біді – найбільша некомерційна організація у Центральній Європі, покликана допомагати людям з вразливих категорій: багатодітні родини, діти з одним із батьків, одинокі літні люди, діти чи дорослі з інвалідністю, хронічними захворюваннями тощо. В пріоритеті особи, які не отримували фінансової допомоги від інших фондів.

  • 1k Project Ukraine – фінансова допомога багатодітним родинам з України. Перш за все, на допомогу можуть претендувати багатодітні одинокі матері. Програма має обмежений бюджет, але допомога досить чимала – 1000 $. Для виплат необхідно детально розповісти про стан справ у родині та чому саме ваша сім’я має отримати виплату.

 

Як ще допомагати дітям ВПО

Якщо ви не маєте ніякого зв’язку з цими програмами, але бажаєте допомогти, то можете:

  • задонатити, аби внести свою допомогу у благодійність;
  • поширити у соцмережах або якщо маєте таких знайомих, поділитись із ними інформацією – вона точно не буде зайвою та може врятувати життя.

 

Головне, що треба пам’ятати – діти потребують нашої допомоги, ще й в умовах війни. Допомагати можна не лише матеріально, а й морально: допомогти з якимось цікавим заняттям (фотографія, активні ігри, спілкування тощо). Усе це допоможе їм отримати хоча б частинку безтурботного дитинства, коли єдине, через що треба було переживати – домашнє завдання у школі. Спілкування з іншими людьми, зокрема, з однолітками, дуже позитивно впливає на дітей.

Ще одна важлива річ – психологічна допомога. Зустрічі з психологом для дітей, які пережили горе – фундамент для того, аби зберегти емоційне здоров’я, допомогти пережити такі болючі моменти. Часто малеча лякається таких визначень як психолог чи експерт, думаючи, що з ними щось негаразд, тому бажано уникати цих слів при спілкуванні. Ліпше не акцентувати на цьому увагу, сконцентрувавшись на спілкуванні з дитиною.

Аби діти не фокусували свою увагу на пережитих нещастях, їм необхідно давати щось нове і позитивне. Ми вже згадували ігри, але це далеко не все – варто зайняти навчанням. Так, для більшості дітей навчання – це щось нудне, від чого неможливо отримати задоволення. Однак, не всі вчать так – цікава освіта пробудить дитячий інтерес до будь-якого предмету. Це принесе малечі нові яскраві враження, які витіснять негативний досвід.

Перелічені вище програми допомоги дітям ВПО – далеко не всі, які наразі є в Україні. Тож якщо ви хочете додати до списку або виокремити ті, які викликають у вас найбільше довіри – пропонуємо в коментарях доповнити перелік.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!