Для впровадження е-квитка у Львові потрібно ще понад 1 млрд гривень

4892 0
На пільгові перевезення та електронний квиток виділили 770, 6 млн гривень, що, на думку депутатів, недостатньо.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Наступного року на пільгові перевезення та оплату транспортних послуг необхідно 1 млрд 25 мільйонів гривень. Такого висновку дійшли депутати на засіданні комісії транспорту, зв'язку та мобільності ЛМР 4 грудня. 

Загалом у плані бюджету на 2024 рік на пільгові перевезення та електронний квиток виділили 770, 6 млн гривень. На думку депутатів-членів комісії, цієї суми недостатньо. За словами голови комісії Ігоря Зінкевича, за таких умов необхідно буде ще більше піднімати тарифи або ж зменшити кількість пільгових категорій населення. 

«Ми розуміємо, що громадський транспорт неякісний. Але він не стане краще за такого бюджету. У тому стані, який зараз є, ми не можемо гарантувати якість перевезень. Транспорт потребує оновлення та заміни. Ми хочемо побачити нарешті е-квиток і реальні цифри», – зазначив він.

Водночас очільниця департаменту фінансів ЛМР Вікторія Довжик запропонувала, аби в першому півріччі на пільгові перевезення та оплату транспортних послуг використали необхідні 570 млн гривень, а вже потім шукатимуть решту коштів.

«Бракує 250 млн, але ви ж не будете це брати зараз. Цей процес піврічний забезпечений. Наразі маємо те, що маємо в плані доходів. Наявні 755 млн – це більше ніж потрібно вам зараз, а потім будемо шукати ці кошти», – сказала очільниця.

Читайте також: Проїзд за готівку у Львові може здорожчати

Депутати зобов'язались переписати бюджетний запит, поділивши його на два півріччя, а також зустрітися на позачерговому засіданні, щоб проголосувати за питання проєкту ухвали бюджету. Після чого вони долучаться до засідання комісії фінансів та планування бюджету.

«Тепер бюджетна комісія буде приймати рішення щодо впровадження електронного квитка», – підсумував Володимир Лесик.

Як раніше зазначав керівник ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк, за кредитним договором є дві складові вартості електронного квитка: кредитні кошти і пайова участь міста. За першою забюджетовані 10 мільйонів, за другою – 1,2 мільйона євро з міського бюджету. З кредитних витрачені до 5,9 мільйона – це неповна вартість обладнання, яке зараз є в транспорті, розгорнуте в центрах обслуговування пасажирів і у місцях, визначених дотичними до е-квитка.

Нагадаємо, що 23 листопада у Львівській міськраді обговорили план бюджету на 2024 рік. Кожен заступник міського голови Львова презентував свої напрямки роботи та видатки, які плануються на наступний рік. Консолідовану версію винесуть на затвердження виконавчого комітету, й потім на пленарному засіданні сесії ЛМР. 

Зазначимо, що у Львові з 11 грудня впровадять автоматизовану систему оплати проїзду у громадському транспорті всієї громади. Наразі тестування безготівкової оплати проїзду триває на автобусних маршрутах №1А, 3А та 10, які обслуговує комунальне АТП-1. На лініях працюють великі низькопідлогові автобуси. Також безготівкова оплата доступна на маршрутах № 5А, № 62, №39, №11, №58, №59, №61.

Додамо, що нещодавно Tvoemisto.tv поспілкувалося з директором Львівського комунального підприємства «Львівавтодор» Миколою Власюком та представником компанії «SoftServe» Олегом Засадним про результати тестового етапу впровадження безготівкої оплати, коли саме повноцінно працює е-квиток, чому його так довго впроваджують і що заважає це зробити. Детальніше читайте у нашому матеріалі за посиланням.

 

Наталія Вареник

_______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!