Хто впроваджуватиме е-квиток на Львівщині і до чого тут російське обладнання

2647 0
У Львівській ОВА акцентують на тому, що область стане першою, де в Україні впровадять е-квиток.
фото: смарт тикет технолоджи

фото: смарт тикет технолоджи

На Львівщині визначили інвестора (оператора), що за свої кошти закупить валідатори для впровадження електронного квитка і встановить їх у приміські та міжміські автобуси, які курсують в межах області. Нею стала київська компанія ТОВ «Смарт-Тикет Технолоджи», зареєстрована у 2020 році. Засновниками є уродженець Маріуполя Павло Романішин (45%), киянка Євгенія Колодич (45%) та інвестиційний фонд «Інтерстеллар» (10%).

Згідно з інформацією на сайті компанії, фонд «Інтерстеллар» інвестував також у компанії, що надають мікрокредити, факторингові послуги, а також у будівництво й нерухомість. У Черкасах, Маріуполі та Боярці «Смарт-Тикет Технолоджи» (СТТ) спільно з «Реноме-Смарт» (що забезпечує постачання, встановлення, налаштування і сервіс валідаторів у транспортних засобах міст) уже впроваджують безготівкову оплату в пасажирському транспорті.

валідатори у Черкасах (джерело: Прочерк)

Валідатори у Маріуполі

У двох сертифікатах на обладнання, опублікованих на сайті СТТ, йдеться про те, що компанія використовує два види безконтактних POS-терміналів (валідатори) торгової марки Vendotek, виробником яких вказаний «Реноме-Смарт».

Читайте також: На якому етапі впровадження е-квитка у Львові і коли запрацює безготівкова оплата

Сертифікат експертизи за 6 жовтня 2022 року із торговельною маркою терміналу Vendotek / Фото: сайт «Смарт-Тикет Технолоджи»

Для прикладу, валідатори в Криму (джерело: Керчь.ФМ станом на 2.02.2022)

Ця компанія зареєстрована у Рівному у 2003 році та займається оптовою торгівлею комп'ютерами, периферійним устаткованням і програмним забезпеченням. Кінцевими бенефіціарними власниками є Віктор Матчук та Анатолій Кричильський з Рівного. Однак торговельна марка Vendotek в Україні ні на кого не зареєстрована. Крім того, із сервісу з даними про митні операції ImportGenius ми дізнались, що «Реноме-Смарт» також імпортувала валідатори марки Vendotek через білоруського посередника ООО «Туссон» у 2020-2021 роках.

Джерело: termt.ru

У базі даних зареєстрованих торговельних марок Global Brand Database, яку підтримує Всесвітня організація інтелектуальної власності, є інформація про дві компанії — власників цієї марки у різних юрисдикціях. Одна з них — російське ООО «Мультипас». Інша — чеська Vendotek s.r.o., заснована чеською Terminal Technologies s.r.o. Своєю чергою, в останній компанії одним із співзасновників є росіянин Сухоставскій, що також має частку у російському ООО «Мультипас». Він же є директором російського ООО «Терминальные технологии». На сайті цієї компанії можна прочитати, що вона є російcьким виробником терміналів та валідаторів марок Vendotek i Transitek.

На запитання Tvoemisto.tv про те, що власниками торговельної марки Vendotek є росіяни, генеральна директорка групи компаній РЕНОМЕ, директорка «Реноме-Смарт» Надія Гладкевич каже, що «достеменно їй про це нічого не відомо». Вона каже, що, можливо, вони мали офіс, представництво в Україні. Водночас вона додає, що вони закуплятимуть нову партію і нові комплектуючі для валідаторів. 

«Ми будемо закупляти нову партію, нові комплектуючі для валідаторів, ми ж не знали точно, чи будемо переможцями конкурсу, чи ні. Там були й інші учасники. Із росією ми точно не працюємо. Є китайські готові продукти, деякі ми закуповуємо або самі комплектуємо, якщо це дешевше. Але з росії чи білорусі готових товарів або коплектуючих не беремо», — каже вона. 

Що відомо про е-квиток на Львівщині і як він може змінити перевезення в області

На впровадження е-квитка для пільговиків у громадському транспорті на Львівщині ще у 2020 році виділили 7 млн грн, однак система так і не запрацювала повноцінно станом на 2022 рік, як планували. Картка електронного квитка мала стати водночас і єдиним платіжним засобом, і соціальною карткою, в якій облікують всі пільги, оскільки одна людина може одразу мати кілька пільг. 

Цього року лише оголосили конкурс на відбір інвестора, для якого напрацювали 100-бальну оцінку пропозицій. Найперше – це термін впровадження монтажу обладнання та термін дії інвестиційного договору: чим коротшим мав бути термін реалізації автоматизованої системи у приміських та міжміських автобусах, що запропонує інвестор, тим більшою кількість балів для нього. Попередньо внесок для інвестора мав становити орієнтовно 2 млн євро, а після визначення переможця хотіли розпочати облаштовувати обладнання в автобусах. Заключне засідання з відбору компанії-інвестора відбулося у понеділок, 21 листопада. Окрім ТОВ «Смарт-Тикет Технолоджи», яка перемогла у конкурсі, за можливість впроваджувати е-квиток на Львівщині змагалися: ТОВ «МД Софт», ТОВ «Гіс-Сервіс», ТзОВ «Ізі софт» та ТзОВ «Центральний маршрутизатор». Тепер з переможцем тендеру Львівська ОВА має підписати договір.

Читайте також: Як у Стрию впровадили е-квиток і до чого тут Львів

У Львівській ОВА акцентують на тому, що область стане першою, де в Україні впровадять е-квиток. Система мала би допомогти скласти облік пасажирів, визначити пасажиропотік у транспорті на Львівщині та надалі скорегувати кількість маршрутів за потреби. 

«Дійсно, це дозволить нам оплачувати за проїзд будь-якою карткою, в тому числі пільговою. Також будемо мати чіткий облік пасажирів, який наразі відсутній. Ми не знаємо, скільки пільгових категорій проїжджає, кожна громада не до кінця розуміє, скільки в них пільговиків користуються транспортом. Крім того, ми зможемо зрозуміти пасажиропотік між населеними пунктами, щоб надалі правильно скоригувати маршрутність, зокрема збільшити чи зменшити кількість автобусів», пояснював раніше заступник голови Львівської ОВА Юрій Бучко.

Він додав, що на початку впровадження для пасажирів, які не матимуть змогу платити безкотівковим способом, буде можливість оплатити проїзд готівкою, але з обов’зковою видачею квитка.

Як уточнив у коментарі Tvoemisto.tv Юрій Бучко, для запровадження е-квитка на приміські та міжміські перевезення потрібно близько 30 мільйонів гривень. Так оцінює інвестицію компанія-переможець. Вона отримуватиме 10% комісії від вартості електронного квитка. Валідатори планують встановити у всіх автобусах, загальна кількість яких становить 1 050 одиниць. Один валідатор, за словами посадовця, коштує від 700 євро. Так, загалом реалізація цього проєкту може зайняти орієнтовно 6 місяців. 

Ольга Коваль

Дмитро Борисов

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!