Коли потрібно зробити УЗД судин. Пояснення лікаря

3995 0
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

УЗД судин застосовують за наявності варикозно розширених підшкірних вен, особливо вен нижніх кінцівок, судинних сіточок на нижніх кінцівках, при набряку ніг, який з’являється після тривалого сидіння, стояння або посилюється ближче до вечора, пояснює Тvoemisto.tv лікарка функціональної та ультразвукової діагностики Центру медичних інновацій NOVO Олена Щур.

«Також УЗД судин призначають при раптовому набряку однієї нижньої кінцівки, при нічних корчах литок, зміні кольору шкіри гомілок, ранах гомілок, які тривало не гояться (трофічні виразки), бешиховому запаленні нижніх кінцівок (рожа)», – каже вона. 

Читайте також: Як уникнути травм і переломів. Розмова з ортопедом-травматологом

УЗД артерій нижніх кінцівок призначають: при болю в литках, стегнах або сідницях, який виникає під час ходьби; відчутті затерпання або пекучого болю стоп чи рук у стані спокою (в цьому випадку показане дуплексне ультразвукове сканування артерій рук); ранах на нижніх кінцівках, переважно стоп, які тривало не гояться і виникають на фоні пекучого болю з відчуттям похолодання.

УЗД сонних та хребцевих артерій призначають: при порушенні зору, зокрема «мушках» перед очима; періодичному порушенні мовлення (тобто коли пацієнт часом ніби не розуміє звичної для нього мови або йому важко висловити свої думки); затерпанні половини тіла або тільки однієї руки чи ноги; голово кружінні та підвищенні артеріального тиску.

УЗД черевної аорти призначають: при раптовому болю в животі, попереку (коли є підозра на наявність розширення аневризми черевної аорти або ж розрив аневризми); болю в животі після їжі (коли є підозра на стеноз черевного стовбура чи мезентеріальних артерій).

Крім того, роблять УЗД ниркових артерій, каже Олена Щур. Це дослідження призначають при стійкому до дії антигіпертензивних препаратів підвищенні артеріального тиску.

Детальніше про те, як перевірити судини, як минає процедура ультразвукової діагностики, кому і навіщо її призначають, читайте тут

Також нагадаємо, що вивихи, переломи кісток та суглобів, розтягнення м’яких тканин, на жаль, є частими явищами в нашому житті. Якщо своєчасно не звернутися до фахівця, пошкодження кістково-м’язової тканини може призвести до втрати рухової функції, хронічного болю, навіть інвалідності, що значно погіршить якість життя. Коли потрібно звертатися до цього лікаря, які симптоми вказують на проблеми – у матеріалі.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!