На правах реклами

Перевіряти, навіть коли не турбує. Про УЗД молочних залоз у жінок і чоловіків

7150 0
Як часто і в яких випадках потрібно робити УЗД молочних залоз, що краще – ультразвукове дослідження чи мамографія, в які дні обстеження буде найінформативнішим, у інтерв’ю Tvoemisto.tv розповіла лікарка УЗД медичного центру NOVO Галина Гринда.

Ультразвукову діагностику (УЗД) молочних залоз як один із основних методів обстеження грудей та виявлення патологій лікарі успішно використовують упродовж багатьох років. Ця методика давно довела свою ефективність, інформативність та безпечність. Для того, щоб обстежити груди, необов’язково мати скерування від сімейного лікаря чи гінеколога. Якщо є певні скарги або з профілактичною метою, таку послугу надає медичний центр NOVO. Головне правило для кожної жінки – проходити обстеження хоча б раз на рік.

Розкажіть, що таке УЗД молочних залоз?

Ультразвукова діагностика – це сучасний високоінформативний метод діагностики молочних залоз, де застосовують високочастотні ультразвукові хвилі. Ультразвук дозволяє оцінити стан молочної залози, виявити наявність та характер змін, які можуть бути пов'язані з різними захворюваннями.

Читайте також: МРТ та КТ у Львові. Як підготуватись та кому не можна робити

Що може показати УЗД молочних залоз?

До УЗД входить діагностичне обстеження молочних залоз і прилеглих до них лімфатичних вузлів. Під час обстеження здійснюють візуалізацію їхньої структури – шкіра, підшкірна жирова клітковина, залозиста клітковина, а також фасції, м’язи та лімфатичні вузли. Саме дослідження дозволяє оцінити структуру тканин молочної залози, визначити зміни в протоковій системі молочних залоз, мастопатію, а також кістозні та пухлинні новоутворення.

Із якого віку радите починати робити УЗД жінкам і чи потрібна вона чоловікам?

Ультразвукова діагностика – це безпечний та доступний метод обстеження організму людини, тому обмежень у віці, статі чи протипоказань немає. Наприклад, якщо дівчинка, в якої формуються молочні залози, відчуває біль у грудях чи дискомфорт, варто обов’язково звернутися до лікаря, аби він визначив причину. Те саме стосується хлопчиків раннього чи підліткового віку. Якщо вони чи батьки помічають, що грудні залози змінюються або збільшуються в об’ємі, також бажано звернутися до лікаря та визначити – це справжня гінекомастія чи несправжня.

Читайте також: Між медзакладами важлива синергія. Як центр NOVО розвиває медицину у Львові

Для проходження УЗД молочних залоз потрібне скерування від лікаря?

Щоби пройти УЗД молочних чи грудних залоз у NOVO, електронного скерування від лікаря не знадобиться.

Розкажіть, які симптоми мають насторожити, аби люди швидше звернулися до лікаря чи пройшли УЗД молочних залоз?

Якщо жінка зауважила будь-які зміни в молочних залозах – інший колір шкіри, різний розмір однієї та другої груді, деформований, втягнутий сосок, тріщини або виділення з нього, а також припухлість чи біль – це вже має насторожити і стати причиною звернення до фахівця.

Який метод обстеження кращий та інформативніший УЗД молочних залоз чи мамографія?

Ці два методи взаємодоповнювальні. Різниця між ними в тому, що під час ультразвукової діагностики використовують ультразвукові хвилі, а під час мамографії – рентгенівське випромінювання.

Читайте також: Хто потребує йодопрофілактики. Розмова з ендокринологинею

Структура молочних залоз має здатність до переродження в жирову залозу. УЗД радимо робити жінкам до 40 років, коли молочна залоза містить більш залозисті тканини, а мамографію як плановий метод діагностики бажано робити після 40 років, коли є переродження в жирову залозу. Тоді мамографія краще візуалізує картину та є інформативнішою.

Проте часто буває так, що пацієнтка, пройшовши мамографію, одержала скерування на УЗД, оскільки під час ультразвукової діагностики краще видно анехогенні, тобто рідинні утворення, чого мамографія показати не може. Натомість під час мамографії більш помітні патологічні утворення в жирових складках.

Чи потрібно жінці готуватися до УЗД молочних залоз, чи є обмеження в їжі?

Ні, обмежень та спеціальної підготовки немає. Єдиною умовою для отримання максимально точних результатів є вибір дня проведення УЗД.

Читайте також: За пів години від дзвінка вже був на прийомі. Які знижки NOVO надає бійцям на КТ і МРТ

Тоді розкажіть докладніше, коли найкраще жінкам робити УЗД молочних залоз?

Для об’єктивної оцінки стану грудей обстеження потрібно проходити в певні дні менструального циклу. Це пов'язане з тим, що більшість патологій грудей чутливі до зміни гормонального фону. Отже, робити УЗД молочних залоз рекомендуємо жінкам із першого по 10 день менструального циклу. Але за потреби, тобто коли жінка відчуває зміни в грудях чи її насторожують певні моменти, звернутися можна будь-коли, не беручи до уваги дні менструального циклу.

Як відбувається процедура УЗД молочних залоз?

Обстеження проводимо в кабінеті ультразвукової діагностики. Спочатку розпитуємо жінку про менструальний цикл, чи немає в анамнезі ускладнень, якихось виділень, болю у грудях, чи були в сім’ї випадки захворювання на рак молочних залоз, оскільки спадковість відіграє важливу роль. Після цього візуально оглядаємо молочні залози: чи не є вони асиметричні, чи не втягнуті соски. Далі жінка лягає на кушетку на спину, наносимо ехопровідний гель і з допомогою датчика апарата УЗД починаємо огляд.

Читайте також: УЗД судин. Коли є потреба робити та які недуги можна виявити

Скільки часу триває процедура УЗД молочних залоз і як швидко пацієнти отримують результат обстеження?

Ультразвукове обстеження молочних залоз триває від 15 до 30 хвилин, усе залежить від складності діагностики, тобто чи є в жінки проблеми, скарги на здоров’я. Результати видаємо відразу після обстеження.

Як часто можна проходити УЗД молочних залоз?

Оскільки, як уже мовилося, УЗД є безпечним методом діагностики, ніяких обмежень немає. Багато що залежить від пацієнтів. Наприклад, одна жінка, якій діагностувати кісту, неускладнену, може проходити УЗД що три місяці, бо переживає, і відмовити в обстеженні ми їй не можемо. А друга жінка, якій діагностували складнішу патологію чи новоутворення, може не приходити тривалий час.

Як лікар УЗД, який щодня робить обстеження, скажіть, наскільки важливими є самоконтроль та самообстеження молочних залоз?

Удома робити самообстеження бажано регулярно. На це не знадобиться багато часу. Найкраще стати перед дзеркалом, опустити руки і оглянути груди. Варто звернути увагу на симетричність молочних залоз, чи немає почервонінь, набряків. Потім раджу підняти руки й оглянути нижню частину молочних залоз. Відтак можна лягти на ліжко, підняти одну руку, а другою коловими рухами промацати всі ділянки, чи нема ущільнень.

Коли і як часто УЗД молочних залоз жінкам та УЗД грудних залоз чоловікам необхідно робити, зокрема у вашому медичному центрі?

Звісно, найкраще, коли УЗД і жінки, і чоловіки проходять регулярно задля профілактики, а не тоді, коли вже щось непокоїть. Таку діагностику можна застосовувати як окремо, так і в комплексі з іншими методами діагностики.

Читайте також: Тіло без болю. Яким має бути дієвий лікувальний масаж

Що стосується жінок, то вони повинні раз на рік піти на консультацію до гінеколога та обов’язково зробити комплексне обстеження жіночого здоров’я. Сюди входить УЗД щитоподібної залози, молочних залоз та органів малого таза. Ці органи взаємопов’язані, тому важливо все робити комплексно. Але якщо в родині був ускладнений анамнез, тобто у мами, тітки, бабусі чи тата був рак молочних/грудних залоз, бажано приходити на огляд раз на пів року.

Що стосується чоловіків, то їм також потрібні профілактичні огляди раз на рік, якщо в родині не було онкології чи важких захворювань. Обстеження має включати УЗД грудних залоз, що стає серед чоловіків щораз популярнішим, та органів чоловічого здоров’я (простати, калитки), а також консультацію ендокринолога.

Контакти Медичного центру NOVO: 

Сайт: https://www.novo.lviv.ua/

Facebook: https://www.facebook.com/NOVOCENTRE

Номер телефону: +38 097 359 4 595

E-mail: [email protected]

Ольга Шведа

Фото: Іван Станіславський / Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!