Київ

Квітка папороті існує? На Трухановому острові в Києві знайшли рідкісну червонокнижну рослину

819 0
Гронянка - це рідкісний раритет з часів льодовикового періоду
фото: КЕКЦ

фото: КЕКЦ

У Києві на Трухановому острові екологи знайшли рідкісну червонокнижну рослину — гронянку багатороздільну. Про це повідомили представники КЕКЦ.

«Це-маленька папороть. Гронянка - найрідкісніша рослина міста Києва. Вона значно рідкісніша за червонокнижні сон-траву або проліски», -  йдеться у повідомленні.

Згідно з Червоною книгою України вона має статус рідкісний вид (тобто, vulnerable (VU) відповідно до категорій IUCN), вона також внесена до Додатку I Бернської конвенції. Вона також має статус Data Deficient (DD) згідно з Європейським Червоним списком.

Гронянка багатороздільна включена ще до регіональних Червоних списків Закарпатської, Чернівецької, Івано-Франківської, Чернігівської областей та міста Києва.

«Гронянка - це рідкісний раритет з часів льодовикового періоду. Вона відноситься до папоротей і на мільйони років старше відомих багатьом звичайних папоротей типу орляка. Гронянка для Києва з ботанічної та екологічної точки зору такий самий раритет як київська Софія з погляду архітектури та історії», - наголошують екологи.

У КЕКЦ додали, що на початку 2000-х років гронянку багатороздільну ботаніки знайшли на двох київських островах – Долобецькому (Гідропарк) та Трухановому. Однак на Долобецькому цю ніжну рослину знищили рубкою дерев, а на Трухановому – прокладкою нової дороги та незаконним звалищем.

Загалом в Україні відомо лише близько 30 місць її зростання.

Гронянка або як її ще називають у народі "ключ-трава" тісно пов'язана з народним повір'ям пошуку квітки папороті в ніч на Івана-Купала. Річ у тому, що у цієї папороті, на відміну від інших, дійсно є схоже на квіткове стебло ніжки зі спорами. 

Знахідка — ще один вагомий аргумент на користь якнайшвидшого надання статусу заповідника Трухановому острову як унікальній та найціннішій природній ділянці Києва, вважають у КЕКЦ.

Нагадаємо, у Київській області у лісі біля Переяслава екологи знайшли рослину-релікт третинного періоду бруслину карликову, яку занесли до Червоної книги України. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!