Київ

Київрада провалила передачу під забудову ділянки на Михайлівській, ще два скандальних рішення відклали

669 0
Ці проєкти рішень можуть з'явитися у порядку денному наступного засідання Київради.
Будинок Осипа Родіна та будівля на Михайлівській 18

Будинок Осипа Родіна та будівля на Михайлівській 18

Київрада провалила рішення про передачу забудовникам ділянки на Михайлівській  18, а проєкти рішень про передачу ділянок на Гончара 71 і Цимлянському 3 провулку не розглядали. Про це повідомляє Мапа Реновації
 
«Проєкт рішення, що стосується Будинка Родіна на Гончара, 71 не винесли на голосування. Очікуємо появи цього незаконного ПР в порядку денному наступного засідання. Проєкт рішення по Михайлівській, 18 - рішення не прийнято; що не виключає повторні спроби винести його на голосування», - йдеться у повідомленні. 
 
Що стосується сторічної поліцейської дільниці на Цимлянському, 3, то проєкт рішення навіть не потрапив на голосування.
 

Кому що збираються передавати

Будинок Осипа Родіна, який входить до Переліку об'єктів культурної спадщини Києва, пропонують передати в оренду ТОВ «Арікс» для експлуатації та обслуговування багатофункціонального комплексу.

Київрада розгляне проєкт рішення про передачу в оренду на 10 років земельну ділянку площею 0,0511 га (кадастровий номер 8000000000:88:196:0004) для експлуатації та обслуговування багатофункціонального комплексу (код КВЦПЗ 03.10 для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовуються для здійснення підприємницької та іншої діяльності, пов'язаної з отриманням прибутку) на вул. Олеся Гончара, 71 у Шевченківському районі міста Києва із земель комунальної власності територіальної громади міста Києва.

Зазначимо, Верховний Суд 08 травня 2023 року підтвердив законність внесення будинку Осипа Родіна (вул. Олеся Гончара, 71) до Переліку об'єктів культурної спадщини м. Києва.

 
Нагадаємо, у 2020 році профільний Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будинок до Переліку об’єктів культурної спадщини. Це зробили на підставі історичної довідки, що підтверджує цінність об’єкта, враховуючи що будинок 1882 року зберіг свою автентичність, є витвором видатного київського зодчого Володимира Ніколаєва та цінним невід’ємним елементом забудови кварталу.
 

Натомість забудовник ТОВ «Арікс», який зводить по сусідству  ЖК Franklin Concept House, звернувся до суду з заявою, що дім не є культурною спадщиною, а «рядовою історичною забудовою ХІХ століття» та успішно оскаржив рішення КМДА в Окружному адміністративному суді міста Києва.

Пізніше Шостий апеляційний адмінсуд завадив спробі забудовника позбавити будинок статусу і став на бік міста та громади.
 

Довідка. Будинок Осипа Родіна – це кам’яна садиба 1882 року. Зведена двоповерховою за авторським проєктом архітектора Володимира Ніколаєва, згодом до неї добудували третій поверх. Ця цегляна садиба є одним із двох збережених зразків забудови кінця ХІХ століття в цьому кварталі, на вулиці Гончара. Власниками садиби певний час були представники шляхетського роду Жубрів. До 2014 року тут розміщувалася «Вільна сцена» Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі й офісні приміщення.

Будинок на вулиці Михайлівській 18 та 18-В

 
Проєкт рішення Київради передбачав передачу в оренду ТОВ «Столиця» (Stolitsa-Group) ділянку на Михайлівській, 1818-В у Шевченківському районі міста Києва, для експлуатації та обслуговування нежитлових будівель, вид цільового призначення землі під ним: «для будівництва та обслуговування адміністративних будинків, офісних будівель».
 

Зазначимо, Stolitsa-Group є одним з найбільших забудовників Києва та області. На серпень 2021 року компанія є найбільшим забудовником житлової нерухомості в Києві за останні 2,5 роки, її частка становить 13,5 %.

Серед найбільших реалізованих проєктів холдингу в житловому будівництві столичні комплекси «Липинка», «Відпочинок», «Квартет», «Варшавський», також компанія будує торгово-розважальні комплекси та розвиває мережу супермаркетів Novus.

________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!