Львів хоче отримати 50 млн євро гранту на реконструкцію вулиці Миколайчука

2021 0
На цю вулицю місто має великі плани. Там, зокрема, хочуть зробити доступнішим добирання до лікарень, збудувати житло для пацієнтів реабілітаційного центру, на які вже є 19,5 млн євро, а також прокласти трамвайну колію.
Дорога до майбутнього муніципального житла для поранених / Фото: Твоє місто

Дорога до майбутнього муніципального житла для поранених / Фото: Твоє місто

У Львові на облаштування доступності біля лікарні на вулиці І. Миколайчука хочуть отримати грант у розмірі 50 млн євро від Європейського банку реконструкції та розвитку. Наразі ведуть перемовини з ЄБРР, щоб отримати половину суми. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

«Зараз є критично важливою доступність до лікарні. Поруч ми будуємо протезну майстерню, скоро стартуватиме проєкт житла для поранених, лікарня будує додаткові корпуси, і є потреба додаткових смуг для автомобілів швидкої допомоги. Через це ми почали перемовини з ЄБРР, щоб отримати 50% гранту на виконання цих робіт у розмірі 25 млн євро. Зараз ведуться перемовини і ми чекаємо розробку проєкту, після цього почнемо реалізовувати», – каже він.

Читайте також: Із трамваєм чи без. Як планують змінити вулицю Миколайчука

Зазначимо, що на вулиці Миколайчука у Львові розташований реабілітаційний центр «Незламні», лікарня св. Пантелеймона (колишня назва – клінічна лікарня швидкої медичної допомоги м. Львова), а також дитяча поліклінка №2 на вул. Мазепи, 25.

У планах міста – повна реконструкція вул. Миколайчука, зокрема, щоб зробити її доступнішою до центру «Незламні», де лікують і реабілітують постраждалих від війни. До слова, його планують розширити і облаштувати більше ліжок. Щоб провести реконструкцію, місто, серед іншого, прийняло рішення демонтувати цілий ринок. До того ж, дозвіл на розташування ринку вже завершився і досі він стояв там без належного оформлення документів. Зараз, за словами Андрія Москаленка, архітектори напрацьовують рішення, куди можна було б перенести його та як осучаснити. Більше деталей щодо цього поки не повідомляють. 

Будинки для пацієнтів 

Вже зараз на вул. Миколайчука тривають підготовчі роботи для будівництва соціального житла, що буде поруч з реабілітаційним центром «Незламні». Там зведуть будинки, де зможуть тимчасово проживати ті, що проходять реабілітацію в Центрі. Це спільний проєкт з Єврокомісією, яка надала для цього 19,5 млн євро. В рамках проєкту передбачене будівництво восьми житлових будинків, а також стилобатної частини. Вони будуть розташовані на двох ділянках на вул. І. Миколайчука, навпроти будинку №38. Висотність будинків буде в межах 5-7 поверхів. Передбачена реалізація близько 20 тисяч кв.м. загальної площі, з них трохи більше 10 тисяч кв. м – це площа квартир.

Детальніше про це читайте у нашому матеріалі.

Реконструкція вулиці

У великих планах міста – прокласти сюди трамвайну колію від вулиці Замарстинівської до вулиці Мазепи. У бюджеті розвитку на 2023 рік на це передбачили 21 мільйон гривень. На оновленій вулиці має з’явитися відокремлена смуга громадського транспорту, яка буде спільною для автобусів та електротранспорту. У межах проєкту виділена смуга простягатиметься по всій довжині вулиці – аж до виїзду у напрямку Голосківського цвинтаря, а світлофори регулюватимуть смуги автомобільного транспорту. 

Спільна смуга руху автобусів та трамваїв має дати можливість розглянути максимально широку транспорту мережу, в тому числі – зв’язати вулицю Миколайчука як із радіальними, так і з концентричними напрямками руху по місту. Зупинки та спільна смуга громадського транспорту дає також безперешкодний зв’язок автомобілів швидкої допомоги із лікарнею.

Загальну вартість проєкту попередньо називали 1 млрд гривень. Після продовження колії, як повідомляв раніше міський голова Львова Андрій Садовий, трамвай мають запустити від вулиці Мазепи до Сихова.

Більше про цей проєкт читайте тут.

Нагадаємо, що реабілітаційний центр «Незламні» збудували у Львові поблизу Лікарні Святого Пантелеймона, яка раніше була Лікарнею швидкої медичної допомоги на вул. Миколайчука. Тут надають послуги із фізичної та психологічної реабілітації. Окремим напрямком передбачена хірургія, зокрема реконструктивна, а також ортопедія і роботичне протезування. Більше про Центр можна переглянути у нашому матеріалі

_______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!