Чеській компанії, що хоче звести склад у Львові, дозволів на це поки не видавали. Її підозрювали у зв'язках з росією

1185 0
Раніше компанія заявила, що відкриє склад у Львові.
Фото: Victor Macha

Фото: Victor Macha

На початку жовтня стало відомо, що чеська фірма-виробник гарячекатаного товстолистового прокату Vitkovice Steel планує зайти в Україну. Зокрема, побудувати склади для своєї продукції у Львові, Дніпрі та Києві. Водночас, у травні 2022 року фінансова розвідка Чехії заблокувала акції Vítkovice Steel в рамках санкцій проти росії. Згодом стало відомо, що компанію підозрювали у можливих зв'язках із російським ВЕБ.

Tvoemisto.tv у Львівській ОВА повідомляли, що жодних офіційних запитів від такої компанії до області не надходило.

Читайте також: Чеський виробник сталі, якого підозрювали у звʼязках з росією, хоче відкрити склад у Львові

Тоді Tvoemisto.tv звернулось із запитом до Львівської міської ради щодо надання дозволу Vitkovice Steel на будівництво складу на території громади.

«Містобудівні умови та обмеження для проектування будівництва на будівництво (облаштування) чеською компанією Vitkovice Steel складу на території Львівської міської територіальної громади не надавалися», – йдеться у відповіді ЛМР на наш запит. 

Крім того, дозвільні документи, зареєстровані Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю чеській компанії, відсутні.  

Нагадаємо, що чеська фірма-виробник гарячекатаного товстолистового прокату Vitkovice Steel планує зайти в Україну. Зокрема, побудувати склади для своєї продукції у Львові. Про це повідомляв представник заводу Антон Макодзьоб, що відповідає за розвиток на українському ринку. Він наголошував, що Vitkovice Steel має велику кількість контрактів з українськими замовниками продукції.

Водночас, у травні 2022 року фінансова розвідка Чехії заблокувала акції Vítkovice Steel в рамках санкцій проти росії. Згодом стало відомо, що компанію підозрювали у можливих зв'язках із російським ВЕБ. У Vítkovice Steel заперечували інформацію про російських власників. Натомість пояснювали, що за кіпрськими акціонерами стоять підприємці з Вірменії.

Читайте також:  Львівські готелі. Кому належать і чи є там російський бізнес

Ми зверталися за коментарем до Львівської обласної військової адміністрації. Тоді директор департаменту економічної політики Степан Куйбіда сказав, що на супроводі інвестора обласної військової адміністрації такий проєкт не перебуває. За його словами, жодних офіційних запитів від такої компанії не надходило.

Нагадаємо також, що компанія Philip Morris International, що працює в росії, інвестує понад 30 млн доларів у запуск нового виробництва у Львівській області. Тим часом Національне агентство з питань запобігання корупції внесло Philip Morris до переліку міжнародних спонсорів війни. Наразі сукупний обсяг інвестицій Philip Morris International в рф перевищує 2 млрд. дол. Згідно з даними фінансової звітності російського підрозділу Philip Morris, виручка компанії у перший рік повномасштабного вторгнення рф в Україну зросла на 8% до 140,3 млрд руб., а чистий прибуток до 48,2 млрд руб., що на 45% більше, ніж у 2021 році. Податку на прибуток до бюджету агресора було сплачено на суму понад 136 млн дол.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!