У Львівський протезний завод планують інвестувати 390 млн грн. Його думають передати Першому ТМО

2558 0
Позицією комісії охорони здоров'я є те, що за умови, що протезний завод стане власністю міста, необхідно створювати його як окреме ЛКП.
Фото: PROTEZ.COM.UA

Фото: PROTEZ.COM.UA

Львівське експериментальне підприємство засобів пересування і протезування передали у комунальну власність Львівської територіальної громади. На сесії міської ради 28 вересня 2023 депутати затвердили технічно-економічне обґрунтування такого рішення.

«Можливо, ми змінимо форму, в якій ми приймемо протезний завод у власність громади – як підприємство чи як заклад. Тоді ми повторно звернемося на сесію. Відбулася перереєстрація цього підприємства з казенного на державне і виникли загрози, що стосуються майна або імовірного банкрутства. Оскільки ми знаємо, що там є заборгованість в сумі 59 мільйонів гривень, то майно і рахунки підприємства наразі під арештом», – зазначила очільниця юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич. 

Вона також додала, що на комісії охорони здоров'я, що відбулася 28 вересня, розглядали правку щодо приєднання протезного заводу до Першого медоб'єднання Львова. Проте депутати остаточно не погодили це рішення, відтак долю підприємства вирішуватиме Львівська міська рада.

Читайте також: Львівський протезний завод можуть передати у комунальну власність. Що це означає

Як пояснив у коментарі Tvoemisto.tv секретар комісії охорони здоров'я ЛМР Євген Кузик, позицією комісії є те, що за умови, що протезний завод стане власністю міста, необхідно створювати його як окреме ЛКП.

«Ми ще будемо окремо це обговорювати і наразі не готові давати цьому юридичну оцінку. Але на комісії ми наголосили, що поки не будемо кудись приєднувати його. Варто зробити так, щоб цей завод працював не лише на Перше ТМО, а й на всю Україну та підписати меморандуми і з іншими установами, для прикладу, Superhumans, «Джерелом» та багатьма іншими медичними установами, в яких є такі потреби», – пояснив він.

Зазначимо, що загальна площа будівель Львівського протезного заводу становить 14840,9 кв.м. До складу підприємства входять такі відокремлені підрозділи:

  • Івано-Франківський протезно-ортопедичний цех (вул. Гуцульська, 9 м. Івано- Франківськ) – загальна площа будівель 1744 кв. м.

  • Рівненський протезно-ортопедичний цех (вул. Павлюченка, 35 м. Рівне) – загальна площа будівель 1097,4 кв. м.

  • Луцький протезно-ортопедичний цех (вул. Конякіна, 4 м. Луцьк) – загальна площа будівель 1325,3 кв. м.

  • Мукачівський протезно-ортопедичний цех (вул. Івана-Франка, 56 м. Мукачево) – загальна площа будівель 1204,6 кв. м.

«Проєктом ухвали передбачено обсяг інвестицій близько 350-390 млн. грн, з них в капітальний ремонт і реконструкцію (капітальні інвестиції) – 270-300 млн. грн, устаткування і обладнання – 80-90 млн. грн», – йдеться у коментарі до проєкту ухвали.

Читайте також: Депутати ЛМР погодились із передачею протезного заводу громаді міста

Нагадаємо, що раніше комісія підприємництва, інвестиціій, цифрової трансформації та спадщини підтримала проєкт ухвали «Про надання згоди на прийняття у комунальну власність Львівської міської територіальної громади цілісного майнового комплексу». Як йдеться у пояснювальній записці до проєкту ухвали, на сьогодні завод практично не функціонує. Разом з тим, внаслідок війни існує велика потреба в забезпеченні допоміжними засобами реабілітації особам, що постраждали внаслідок бойових дій і потребують протезування. У реабілітаційному центрі «Незламні» станом на сьогодні відкрили майстерню з протезування та розпочали встановлення біонічних протезів кінцівок. Однак, додають в ухвалі, для того, аби надавати допомогу усім тим, хто постраждав черезу війну, треба нарощувати виробничі потужності – це можна робити на базі Львівського протезного заводу.

Зазначимо, що міська рада ініціювала передачу Львівського казенного експериментального підприємства засобів пересування і протезування (Львівський протезний завод) у комунальну власність в лютому цього року. Напередодні комісія підприємництва, інвестицій, цифрової трансформації та спадщини підтримала проєкт ухвали «Про надання згоди на прийняття у комунальну власність Львівської міської територіальної громади цілісного майнового комплексу».

Водночас керівник департаменту економічної політики ЛОВА Степан Куйбіда зазначав, що віддавати таке підприємство у комунальну власність держава не повинна, оскільки жодного, на його думку, успішного кейсу про розвиток ЛКП у Львові нема. 

Для довідки

Львівське казенне експериментальне підприємство засобів пересування і протезування розташований на вул. Рудненській, засноване у 1921 році. Завод виготовляє протези на основі іноземних комплектуючих.

Ірина Давосир

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!