Як кримська татарка допомагає українським дітям в Польщі та «провальна» сесія Львівської облради. Підсумки доби

1222 0
Нині 27 жовтня та 611 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото умовне

Фото умовне

Ситуація на фронті: Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що росіяни втратили набагато більше техніки під Авдіївкою, ніж під Вугледаром на початку цього року. Великі втрати російської техніки під Авдіївкою, ймовірно, підірвуть російські наступальні можливості у довгостроковій перспективі.

Нагадаємо, масштабні втрати і нестача російської техніки в перший рік вторгнення значно обмежили здатність рф вести ефективну маневрену механізовану війну під час їх наступу взимку-навесні 2023 року, що призвело до подальших втрат під час безладних механізованих штурмів під Вугледаром, в січні та лютому 2023 року.

За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося майже 70 бойових зіткнень. Українська авіація та підрозділи ракетних військ завдали два удари по району зосередження противника та ще один – по його ЗРК. Уражено 2 ворожих артилерійських засоби.

ЗСУ продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області та наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, завдають ворогу втрат, закріплюються на досягнутих рубежах.

Уночі окупанти завдали чергового авіаційного удару, застосувавши ударні БпЛА «Shahed-136/131».

Читайте також: Київрада планує передати на ЗСУ ще 1,5 млрд грн. Цього року столиця вже спрямовує захисникам понад 6,2 мільярда гривень.

Та: Українцям надходять анонімні СМС з пропозицією за гроші надати інформацію про ЗСУ. Що відомо. В СБУ називають такі дії ворожою ІПСО.

Акцент дня: Як кримська татарка з Нової Каховки допомагає українським дітям у Кельце. Сєвіль Абієва родом з Нової Каховки. Вона – кримська татарка, менеджерка, підприємиця та громадська діячка, яка опинилася з мамою та двома дітьми у польському місті Кельце. Тут вона організовує позашкільні уроки польської мови та літні табори для дітей з України. Tvoemisto.tv поговорило з активісткою про її ініціативи в Польщі та Україні, про інтеграцію дітей у нове середовище та інші проблеми вимушених переселенців.

Ключові події:

1. «Вона сьогодні провальна». Що відбулося на сесії Львівської обласної ради. Депутатам вдалось проголосували лише за одне рішення щодо проголошення 2024 року – роком Августина Волошина та Володимира Шухевича. Натомість ЛОР не змогла ухвалити рішення про обмеження непершочергових видатків обласного бюджету.

Читайте також: Із «Пагорба слави» у Львові демонтували радянський надпис. Елементи з монументу перенесуть до музею «Територія терору».

Та: Ще одному населеному пункту Львівщини можуть повернути історичну назву. Назву села Милошевичі Пустомитівської територіальної громади можуть змінити на Милошовичі;

2. У міністерствах працюють над передачею Львівського протезного заводу громаді міста. Технічно-економічне обґрунтування рішення про передачу депутати Львівської міськради затвердили на сесії міської ради, що відбулась 28 вересня.

Читайте також: Власник костелу 17 століття на Львівщині, проданого за 36 тисяч грн, хотів скасувати його статус пам’ятки. Йдеться про Костел Пресвятої Трійці, що розташований у селищі Мегерів.

Та: Верховний Суд остаточно заборонив забудову Микільської Слобідки. Боротьба проти будівництва тривала дев’ять років;

3. На Львівщині запрацює новий пункт пропуску для автомобілів. Пункт пропуску «Нижанковичі – Мальховіце» передбачає спільний контроль українських і польських митників та прикордонників.

Читайте також: На Львівщині відремонтують дорогу, що стане новим сполученням із Польщею. Вона також розвантажить основні транспортні та пасажирські магістралі області.

Та: Новий поїзд Варшава-Львів продовжить маршрут. Потяг курсуватиме до Чернівців у експериментальному режимі;

4. У Львові збільшили кількість дітей, які можуть безкоштовно харчуватися в школах. Діти осіб, які брали або беруть участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією росії проти України відтепер зможуть харчуватися у закладах освіти Львівської громади безоплатно.

Читайте також: В Києві створять мапу провайдерів, які працюватимуть у разі блекаутів. Завдяки мапі українці зможуть перевірити, чи спроможний їхній провайдер забезпечувати з’єднання у разі відключення електроенергії.

Та: Киянам дали 14 порад, як підготуватись до можливого блекауту. Варто зробити запаси їжі, води та зарядити павербанки;

5. Українець вперше потрапив до десятки найкращих вчителів світу. Йдеться про вчителя української мови та літератури, переможця Global Teacher Prize Ukraine 2021 Артура Пройдакова.

Читайте також: У Львові цьогоріч понад 30 дерев визначили особливо цінними. Перелік. Вони перебуватимуть під особливим наглядом та захистом.

Слава Україні. Гарного Вам дня!



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!