Україна

В Україні - скандал через новий серіал. Що трапилось

2196 0
У міністерстві пояснили, навіщо Україні під час війни потрібні серіали.
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

Станом на 19 липня ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» (телеканали «Дом» і «UATV») Міністерства культури та інформаційної політики уклало 17 договорів на виробництво серіалів на загальну суму понад 150 млн грн. Загалом ДП планує реалізувати 53 проєкти від 32-х вітчизняних продакшенів. Процес укладання договорів триває. Про це повідомляє пресслужба МКІП.

«Загалом у конкурсі перемогли 53 проєкти сучасної тематики від 32-х вітчизняних продакшенів. Процес укладання договорів триває, інформація по кожному договору відображається в електронній системі публічних закупівель Prozorro. Усі проєкти вироблятимуться українською мовою, а права на них належатимуть виключно державі в особі ДП МПІУ. Серіали та фільми виходитимуть в ефірі різних українських телеканалів, таким чином їх зможуть побачити якнайбільше глядачів в Україні і за кордоном», - відреагувало відомство на критику в соцмережах.
 
Ще одна причина - засилля російських серіалів в українському інформпросторі: «Показовою є ситуація в українському сегменті YouTube, яка демонструє загрозливу тенденцію – зростання переглядів російських серіалів, переважно комедій та мелодрам, у виробництво яких рф вкладає величезні кошти: на «патріотичний контент» у 2024 – 2025 рр. росія виділила майже 1 мільярд доларів США», - пояснює МКІП.
 

Зокрема відомо, що 18 липня компанія телеведучого та актора Юрія Горбунова «Прототип продакшн» і ДП «Мультимедійна платформа іномовлення» України підписали угоду на створення серіалу «СМТ Інгулець» на суму 33 млн грн. На сайті Prozorro є опис майбутньої стрічки. За сюжетом два талановитих айтішники Максим та Данило втікають з фронтового Харкова, а по дорозі на Львів опиняються на Кіровоградщині в селищі Інгулець, де всім керує фермер Олексій Паровоз на кличку Батя. Програмістів записують до місцевої самооборони і призначають чергувати на місцевий блокпост і час від часу працювати на фермі.

Згідно з документацією приватна компанія зробить 24 серій, приблизний хронометраж кожної серії складатиме 25 хвилин.

На передпродакшн (підготовчий період, в тому числі написання / адаптація сценаріїв до 24 серій) витратять 4,3 млн гривень, на продакшн (знімальний період виробництва відеоматеріалів для Проєкту) – 24,1 млн гривень, а на постпродакшн (монтажно-тонувальний період виробництва) – 5,1 млн гривень.

Новина про виділення грошей на комедійний серіал збурила соцмережі, які вже кілька днів обговорюють виділення мільйонних коштів з держбюджету. Зокрема, підозрюють, що за державні гроші таким чином отримає піар власник ФК "Інгулець", аграрій Олександр Поворознюк.

Юрій Горбунов прокоментував перемогу у тендері проєкту СМТ Інгулець і пояснив, що відбувається і чому він вважає, що зняти цей серіал в жанрі комедія необхідно.

«Мультимедійна платформа Іномовлення України в травні місяці оголосила мистецький конкурс на зйомки фільмів, серіалів, анімаційних фільмів, документальних фільмів з патріотичним напрямком, щоб підтримати дух українців, і серед цих фільмів повинні бути і комедії», – розповів він. 

Посилаючись на власний волонтерський досвід, зокрема участь у концертах для українських військових, Юрій Горбунов наголосив, що в ЗСУ «хочуть позитиву, вони хочуть гумору».

Читайте також: Святослав Літинський: Ця війна на роки, а ми витрачаємо мільйони на ремонти 

«Україна повинна запропонувати глядачеві вітчизняні якісні серіали та фільми для широкої аудиторії, в іншому випадку масовий глядач знайде їм заміну на діджитал-майданчиках. І це буде переважно російський продукт. Це важливий крок не тільки для збереження національної галузі, розвитку культури, а і для захисту інформаційної та культурної безпеки країни», – наголосили в міністерстві.

Повний список переможців має такий вигляд:

Нагадаємо, волонтер та громадський діяч Святослав Літинський зареєстрував петицію до уряду України щодо зростання обороноздатності. У ній він закликає обмежити некритичні витрати, а всі вивільнені кошти спрямувати на оборонні потреби. Волонтер розповів Tvoemisto.TV, які витрати зараз на часі, за якими критеріями варто визначати критичність потреб та чому деякі містяни цього не розуміють.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!