Міська електричка у Львові. На якому етапі перебуває проєкт, що розвантажить дороги

3996 0
Наразі у Львівській міськраді створена робоча група, яка займається цим питанням.
Фото: УЗ

Фото: УЗ

У Львові вже доволі давно говорять про так званий «City Express», тобто електрички, яка мала б значно розвантажити місто від приватного транспорту та забезпечити зручне сполучення між різними районами. Детальніше про те, на якому етапі перебуває цей проєкт розповів міський голова Львова Андрій Садовий у інтервʼю «Твоє місто».

«В нас працює робоча група спільно з Укрзалізницею і проєкт набагато ширший. Тому що, як ви знаєте, Європейська комісія затвердила транспортні магістралі, які мають сполучати ЄС і Україну і всі напрямки, які стосуються, наприклад, з Варшави, з Кракова, з Відня, чи Балтика, Чорне море – це все має йти через Львів», – зазначив міський голова.  

Також він пояснив, що попри затвердження Європейською комісією, у проєкту багато моментів, які ще потрібно доопорацювати робочій групі, членом якої є і головний архітектор Львова Антон Коломєйцев. 

«Зараз робоча група напрацьовує всі рішення. Я думаю, маючи підтримку європейських фундацій, цей проєкт буде поступово перетворюватися з ідеї в конкретні проєкти і я думаю, що після війни почнеться активна фаза будівництва в місті нових транспортних коридорів», – додав Андрій Садовий.

Додамо, що «City Express» – це проєкт «Укзалізниці», який передбачає іншу організацію руху в містах-мільйонниках, зокрема переорієнтування пасажиропотоку на залізничний транспорт. У межах проєкту державним коштом мало б відбутися оновлення рухомого складу приміських електричок, облаштування інклюзивних та інтегрованих з міською системою залізничних станцій та ремонти колій. Проєкт анонсували у 2020-му, тоді його втілення оцінювали у 10 мільярдів гривень. Спершу до нього долучили Київ, Харків і Дніпро, а в березні 2021-го тодішній міністр інфраструктури Владислав Криклій під час дискусії «S-bahn по-львівськи. Як Укрзалізниця може допомогти вирішити транспортні проблеми Львова», що відбулась в ефірі Тvoemisto.tv, повідомив, що Львів також можуть долучити до проєкту. 

Представники Львова, області, парламенту та профільного міністерства, а також експерти у межах дискусії зійшлись у тому, що Львів потребує реалізації проєкту запуску міської електрички. Аби він був успішним, місто має взяти на себе ініціативу та звернутись до державних органів влади, що готові підтримати проєкт. Хоча представники «Укрзалізниці», попри активне запрошення, не були присутні під час дискусії, у листі медіа-хабу «Твоє місто» згадали про готовність обговорювати проєкт запуску міської електрички у Львові.

Окрім цього, неодноразово про необхідність запровадження міської електрички у Львові писав у колонках на Тvoemisto.tv інженер Філіп Шухевич, зокрема, він озвучив ідеї використання потужностей «Укзалізниці» для вирішення проблеми міського транспорту у Львові, а також Член правління ГО «Лінія102.юа» Віктор Гальчинський, який пояснював, як ці ідеї можна втілити в успішні проєкти та які домовленості для цього потрібні. 

Станом на кінець минулого року Львів суттєвих напрацювань не мав, тоді обговорювали можливі маршрути та способи втілення. Водночас місто б у межах реалізації проєкту мало отримати 10 потягів. Завершення тендерних торгів повинно було відбутися цієї весни, але через загострення військової агресії росії проти України всі закупівлі призупинили, натомість тривають перемовини із 19 громадами щодо напрацювання дорожньої карти проєкту зі створення нових пасажирських вузлів, автобусних маршрутів, покращення інфраструктури тощо.

Нагадаємо, що Тvoemisto.tv з’ясувало, за яким маршрутом може курсувати електричка та що потрібно, аби втілити цей проєкт. Детальніше читайте у матеріалі «Замість автобусів може бути поїзд, або Що змінить у Львові електричка».

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!