Київ

Музей архітектури та побуту вимагає переукласти договір оренди корпусу Лаври в обхід організації Кулиняка

585 0
Національний музей народної архітектури та побуту України просить надати їм приміщення корпусу №19 для розміщення та експонування фондових експонатів музею.
Фото: Карти Google

Фото: Карти Google

Національний музей народної архітектури та побуту України вимагає переукласти договір оренди корпусу № 19 музейного об'єднання «Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник». До кінця квітня його безкоштовно орендувала організація УТОПІК, яку нині очолює колишній міністр культури часів Азарова-Януковича – Михайло Кулиняк. 
 
Про бажання отримати в оренду 19 корпус Лаври заявив керівник юридичної служби Національного музею народної архітектури та побуту України Ігор Любаренко під час брифінгу в Укрінформі.
 

«Усі договори, які були укладені до 2004 року, відповідно до перехідних положень цивільного кодексу, мають переукладатися в тій формі, яка вже прописана в новому цивільному кодексі. Тобто в нотаріальній формі. У 2004 році Українське товариство охорони пам‘яток історії та культури (УТОПІК) мало перезаключити договір. У нас склалася ситуація, що УТОПІК там знаходиться на підставі договору, який вже фактично є нікчемним. Тобто його недійсність вже встановлена в порядку цивільного кодексу. У них немає жодних фактичних підстав для перебування там», – сказав Любаренко.

Читайте також: Мінкульт показало двері XVIII століття, які використовувалися як мішень для кидання ножів

Генеральний директор Національного музею народної архітектури та побуту України Оксана Повякель розповіла, що «10-15 людей хочуть заволодіти цим майном», та додала, що жодна громадська організація не може знаходитись незаконно у будівлі незаконно.

За її словами, Музей уже звернувся до Фонду державного майна України та написав лист до Києво-Печерської лаври з проханням надати приміщення для розміщення та експонування фондових експонатів.

Раніше УТОПІК передали у безоплатне користування корпус № 19 музейного об'єднання «Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник» для розміщення там фондів Національного музею народної архітектури та побуту України. Однак, наразі органом управління Національного музею народної архітектури та побуту України визначено МКІП.

Нагадаємо, у цьому корпусі раніше планувалося облаштувати реабілітаційний центр для військових, пізніше Мінкульт вирішив розглянути можливість облаштувати там художні центри діяльності народних промислів.

Як повідомлялось, 21 квітня уряд з подачі Мінкульту ухвалив постанову, щодо повернення державного майна Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» з безоплатного користування УТОПІКом. Там заявили, що у будівлі, яка є памʼяткою архітектури місцевого значення, незаконно працювала організація «Українське товариство охорони памʼяток історії та культури» (УТОПІК). На сайті Мінкульту про причину виселення вказано, що раніше УТОПІК передали у безоплатне користування 19-й корпус для розміщення там фондів Національного музею народної архітектури та побуту України. Але УТОПІК зараз не є органом управління цього музею - таким органом управління визначено МКІП, а відповідно до закону «Про оренду державного та комунального майна» передавати державне або комунальне майно в безоплатне користування або позичку забороняється.

26 січня 2023 року з‘явилося повідомлення про реєстрацію нового керівника УТОПІК, колишнього міністра культури України часів Азарова-Януковича – Михайла Кулиняка. На офіційному сайті УТОПІК його головою, як і раніше, значиться кандидат історичних наук та заслужений працівник культури Марія Бур’янова, обрана у 2016-му році. Проте, згідно з даними аналітичної системи YouControl, головою УТОПІК є все ж таки ексміністр культури у 2010-2012 роках Михайло Кулиняк.

3-го березня Експертна рада при Мінкульті зробила публічну заяву із закликом до правоохоронців не допустити «рейдерського захоплення» Товариства задля того, аби «використати його в корупційних цілях». У заяві зазначається, що окрім Кулиняка в керівництві є й інші «політики та посадовці, що були прямо пов’язані з діяльністю нині заборонених проросійських партій Медведчука та Януковича». Також йдеться про те, що Михайло Кулиняк був фігурантом низки корупційних скандалів щодо неправомірних кадрових рішень, зловживань владою і на посаді міністра, і на посаді керівника палацу «Україна». Окрім цього, там вказали про «нецільове використання» майже 3 тисяч кв. метрів орендованого приміщення керівництвом УТОПІК «в інтересах комерційних структур та спроби відчуження майна Національного музею народної архітектури та побуту України».

26 квітня члени Товариства заявили в ефірі каналу «Київ», що Мінкульт без попередження виселяє організацію із приміщення 19-го корпусу Києво-Печерської Лаври. Представники УТОПІК припустили, що це помста за боротьбу за збереження історичної й культурної спадщини Києва, а саме Гостиного двору. Хоча публічно УТОПІК жодного разу не втручався у конфлікт міста та Мінкульту в питанні підпорядкування Гостиного двору. У червні 2021-го Фонд держмайна підтвердив передачу пам’ятки до сфери управління МКІП, а не КМДА. Балансоутримувачем будівлі став Національний заповідник “Софія Київська”. 

Зазначимо, що УТОПІК була однією із найважливіших та найстаріших громадських інституцій у сфері культури. Створена у 1966 році організація співпрацювала з органами державної влади та місцевого самоврядування та здійснювала громадський контроль за збереження різного роду пам'яток по всій Україні.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

 
«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.
ТЕГИ: київ, лавра

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!