Київ

В одному з корпусів Києво-Печерської лаври можуть облаштувати реабілітаційний центр для військових

890 0
Після повернення у власність держави кількох корпусів, Мінкульт розглядає варіанти його подальшого використання, одним з них є розміщення реабілітаційного центру для військових.
Фото: Карти Google

Фото: Карти Google

У корпусі № 19 Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» можуть розмістити реабілітаційний центр для військових. Про це розповів міністр культури Олександр Ткаченко в інтервʼю «Суспільному».

Центр можуть облаштувати у корпусі, який нещодавно вдалося повернути у власність держави. Ця будівля є памʼяткою архітектури місцевого значення, раніше там незаконно працювала організація «Українське товариство охорони памʼяток історії та культури» (УТОПІК). За словами Ткаченка, компанією керував ексміністр культури часів Януковича Михайло Кулиняк.

Утім, Мінкульт поки що не вирішив, чи буде в корпусі №19 саме реабілітаційний центр. МКІП також розглядає можливість облаштувати там художні центри діяльності народних промислів.

Олександр Ткаченко запевнив, центр можуть розмістити і в інших корпусах, які «в різні часи були безкоштовно передані в управління різним організаціям», втім більшість з них все одно повернуть в управління держави. 

Додамо, що комісія МКІП продовжує огляд приміщень Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

Минулого тижня комісія Мінкульту виявила, що стародавні двері XVIII століття в одному з приміщень Лаври використовувалися як мішень для кидання ножів. Також комісія здійснила огляд 3-х пам’яток (2 національного, 1 місцевого значення). А саме - майна корпусу  37, 37-а, 38 – галерея до Ближніх печер, Дзвіниця на Ближніх печерах, Вхід до Галереї Ближніх печер. Там співробітники міністерства побачили безладно звалені у купу коробки, пакети, мішки та предмети. При цьому ознак вжиття орендарем протипожежних заходів не зафіксовано.

Нагадаємо, що комісія Мінкульту після кількох днів блокування святині прихильниками УПЦ МП 12 квітня потрапила у Києву-Печерську Лавру. Як з’ясувалося, там зруйнували кімнати корпусу № 112, де розташовувався Книжковий склад, збудований у ІІ половині ХІХ століття. Комісія склала заяву про злочин за статею про пошкодження об’єктів культурної спадщини. За фактом незаконного руйнування об’єкту на території Києво-Печерської лаври слідчі розпочали кримінальне провадження. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!