В одному з палаців на Львівщині зроблять центр допомоги для дітей війни

1376 0
Загальна вартість реставрації – 3 мільйони доларів.
Палац Скшинських

Палац Скшинських

У селищі Журавно на Львівщині відреставрують Палац Скшинських – Чарторийських, де облаштують Центр соціальної реабілітації дітей та перший в Україні Центр психологічної допомоги для дітей війни «Hope for Kids». Загальна вартість реставрації – 3 мільйони доларів. Роботи планують розпочати навесні 2024 року. 

Сьогодні, 6 листопада, у Львові підписали меморандум, який передбачає реставраційно-ремонтні роботи пам’ятки, яка належить комунальному закладу Львівської обласної ради «Журавненський будинок підтриманого проживання психоневрологічного типу», на базі якого буде створений Центр соціальної реабілітації дітей війни.

Читайте також: На Львівщині триває реставрація церкви святого Юри. Які роботи виконують

Голова координаційного центру БФ «Hope UA» Анна Ткачик у коментарі Tvoemisto.tv зазначила, що кошти нададуть благодійники, а також планують залучити грантову програму Міністерства закордонних справ. 

«Ми довго шукали ділянку, де можна облаштувати Центр соціальної реабілітації дітей. Розглядали приватний викуп ділянки, але це довгий процес. Ми звернулися до Львівської ОВА, де нам повідомили, що будівля Палацу підпадає під реставрацію. У подальшому є елемент розширення й на інші будівлі, щоб надавати психологічну допомогу дітям. Нам потрібно було зробити свій центр, так як велика частка йде на оренду… У нас є співпраця з Міністерством закордонних справ, які допомагають із залученням фінансування», – сказала Анна Ткачик.

За її словами, реставрація почнеться навесні 2024 року. Роботи триватимуть орієнтовно 2 роки. Паралельно благодійний фонд проводитиме реабілітаційну роботу з дітьми на базі орендованих санаторіїв чи відпочинкових баз в рекреаційній зоні Львівщини.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: маловідомий палац у Журавно

«Ми очікуємо, що реставрація розпочнеться навесні. Це велика сума коштів, ми створимо наглядову раду, окремо фірма підрядника займатиметься контролінгом та аудитом. План реставрації – 2 роки», – додала вона. 

Анна Ткачик зазначила, що у палаці відновлять зовнішнє і внутрішнє оздоблення. Також проводитимуть базові роботи з реконструкції, але з початку потрібно зробити капітальний ремонт Палацу, а вже потім саму реставрацію.

Зазначимо, «Hope UA» займається реабілітацією дітей «Hope for Kid, які перебували в окупації, стали жертвами або свідками насильства та отримали посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Вони надають психологічну підтримку, яка допомагає стабілізувати емоційний стан та відновитись після травматичного досвіду війни.

Для довідки

Наприкінці XVIII ст. Адам Жебровський збудував у Журавному величний палац у стилі класицизму. Він був у вигляді підкови із симетрично розташованими двома крилами. На території палацового комплексу був зимовий сад і альтанка, обрамлена чавунною балюстрадою. Навколо палацу було закладено ландшафтний парк. Той старий палац згорів у 1904 році.

Того ж року власник Журавного Антоній Скшинський в ста метрах від згорілого палацу збудував новий палац (арх. В. Садловський) у стилі французького неоренесансу. У міжвоєнний період його перебудував останній власник Казимир Чарторийський. За радянської влади в колишньому палаці обладнали протитуберкульозний санаторій. У 2004 році він сильно постраждав від пожежі, і сьогодні стоїть пусткою.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!