Київ

У Києві на місці археологічної знахідки біля Софії Київської відкрили ресторан. Що відбувається?

1546 0
В історичному центрі, який є пам'яткою ЮНЕСКО, запрацював громадський заклад на місці, де торік виявили мури 18 століття.
Колаж Tvoemisto.tv

Колаж Tvoemisto.tv

У Києві на розі вулиць Володимирської й Рейтарської відкрили пекарню «Завертайло». Торік в листопаді на цьому місці при вході до закладу знайшли мури 17–18 століть. Тоді археологи національного заповідника «Софія Київська» попросили власника ресторану законсервувати знахідку.

Власник ресторану Станіслав Завертайло розповів у розлогому пості в Інстаграмі, що на сьогодні проведені всі необхідні роботи зі збереження частини памʼятки, яка залишиться під реконструйованими сходами. Елемент фундаменту після облаштування нових сходів до закладу частково залишать відкритим. Кольоровий мармур на сходах відтворюватиме контур знахідки. Саму знахідку помістять під броньоване скло з цілодобовою підсвіткою та вентиляцією, а «подивитися на найвідоміші сходи Києва» та зазирнути углиб можна вже у травні. 

 

Передісторія

За словами власника закладу Станіслава Завертайла, будівництво нового закладу почалося із парадних сходів, які зістаріли, просіли та могли у будь-який момент провалитися. Тому їх вирішили реконструювати та замінити старі на нові.

«Протягом трьох днів старі протрухлі сходи демонтували і, щоб не тримати на центральній вулиці Києва величезну купу сміття, ми викликали екскаватор завантажити сміття в самосвал, та наштовхнулись під час прибирання на цегляну кладку. Так збіглося, що в той таки час проходив повз археолог заповідника Софії Київської, який і звернув увагу команди на те, що в цьому місці це може бути щось цікаве», – пише Завертайло.
 
 
Пізніше тут почали проводити дослідження, команда археологів оцифрувала знахідки спеціальним приладом. Після оцифрування і археологічного заключення, за яким попередньо було встановлено, що це може бути якась раніше невідома частина фундаменту муру Софії, але не було визначено, хто і що має з нею далі робити, власники закладу отримали від команди археологів рекомендацію законсервувати знахідку на зимовий період.
 
 
 
Пізніше підрядник ресторану, під наглядом Інституту археології, провів роботи з консервації для тимчасового зберігання згідно зі всіма вимогами.
 
 
Однак пізніше у справу втрутилася «певна пані депутатка з КМДА»: «Її ніхто на будівництві протягом всього тижня розкопок не бачив на очі, в жодній формі не чув від неї запитів щодо планів чи пропозиції допомоги, чи хоч поради, написала допис у фейсбуці про тупих підприємців, що залили неоціненну історичну знахідку бетоном… А пані з КМДА (очевидно йдеться про Київраду - ред.) так і не зʼявилась особисто розібратись з «тупими підприємцями», – згадує історію власник.
 
 
Пізніше розпочалися виклики до різних департаментів та установ, та коли Завертайло разом з підрядником, який проводив роботи по консервації муру, казали що нічого не залили бетоном, «усі питання до нас закінчувались, як і відповіді на наші питання «то якщо це знахідка, що робити далі?»
 
«Ми дуже хотіли правильно експонувати новонабуту памʼятку, але мали серйозні технічні обмеження – між колишніми сходами та залишками фундаменту була фактично пустота. Бо дуже хотіли накрити склом, в кращих традиціях світових практик, але скло не може левітувати в повітрі. Була навіть версія відкриватись з деревʼяними перекриттями над розкопками – та на моє щастя з нами стався заступник директора Софії Київської Вадим Кириленко та директорка заповідника Неля Куковальська, які заглибилися в історичні документи і віднайшла, що те, що, на перший погляд видавалось дивною і невідомою конструкцією, було залишком фундаменту огороджувальної стіни Софійського монастиря XVIII ст, – каже Завертайло.
 
 
Тепер, завдяки рекомендаціям архітекторів, тут вдалося розробити проєкт сходів за технологією трасування з елементами зондажу. Передбачається, що на сходах кольоровий мармур повністю повторюватиме контур знахідки, та частково відкритий елемент фундаменту під безпечним броньованим склом, з цілодобовою підсвіткою та вентиляцією, що убезпечить скло від запотівання.

Фото: Станіслав Завертайло / Facebook


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!