Київ

Перов заявив про зв’язок Андрія Шевченка із планами знищити пам'ятку архітектури у Києві

895 0
Перов закликав відомого футболіста не бруднити своє ім’я історією зі знищенням київської історії.

Земельна комісія Київської міської ради віддала під знесення флігель Садиби Грубера на Прорізній, 25 А, який має статус памʼятки архітектури. За відповідне рішення проголосував 21 із 23 депутатів. Про це повідомили активісти спільноти «Цегла».

Раніше активіст Дмитро Перов повідомляв, що земельна комісія Київради має набір передати землю під флігелем Садиби Грубера в приватну власність під забудову.

Він також заявив, що до будівництва на цій ділянці причетний відомий український футболіст, тренер Андрій Шевченко.

«До мене дійшла інформація, що Ви — футболка збірної якого є в моїй шафі, людина-гордість України та справжня легенда Динамо!, - маєте відношення до запланованого будівництва на місці пам'ятки на Прорізній, 25а», - написав він звертаючись до Шевченка.

Перов закликав відомого футболіста не бруднити своє ім’я історією зі знищенням київської історії.

«Флігель садиби Грубера, 1882 р. - така ж частина історії і культури нашої держави як і Ви. І в цей непростий час — ми маємо зберігати і захищати такі речі! Тож, прошу Вас, як і сотні інших киян не знищувати нашу історію. А пропоную — її разом оберігати!», - закликав він.

Як зазначають у «Мапі Реновації», перший будинок на цій ділянці спорудили в 1880 році. У 1891 році його стан виявився аварійним, тоді ж його розібрали. З 1891 року садиба належала директору Олександрівської міської лікарні М. Страдомському та його сім’ї. Новий проєкт розробив у 1892 році архітектор Кривошеєв. Спочатку збудували частину будинку справа від дворового проїзду, що нині має номер 25А, пізніше, на місці колишнього сараю, — флігель, що примикає до будинку № 23.

У 1916 році тут було Товариство безоплатних літніх санаторних колоній для хворих дітей незаможного єврейського населення Києва. У радянський час садибу націоналізували і пристосували під комунальне житло. З 1990-х орендарі приміщень першого поверху будинку в центрі Києва змінювалися часто. У 2003 році рішенням Київради будинок перевели в категорію нежитлових.

У 2014 році Київрада видала дозвіл на землеустрій та реставрацію будинку із пристосуванням під офісний центр із магазинами, рестораном та підземною автостоянкою. Останні роки споруда була прихована за банерами.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!