Під час пасхальної меси Папа Франциск засудив війну в Україні та сказав «Христос Воскрес!» українською

7547 0
Франциск не зміг очолити богослужіння, але був присутній на месі.
Фото: Reuters

Фото: Reuters

Під час великодньої меси в суботу у Ватикані Папа Римський Франциск засудив жорстокість війни в Україні, а також сказав українською «Христос Воскрес!». Про це повідомляють «Голос Америки» та Reuters.

Читайте також: Важливо, щоб Папа не зустрівся з Кірілом, або Як Україні перемогти росію у Ватикані

Папа був присутній на суботньому великодньому богослужінні, яке відбулося у Ватикані, у найбільшому історичному соборі християнського світу.

На месі був також присутній мер Мелітополя Іван Федоров, якого російські окупанти тримали у полоні минулого місяця, а потім звільнили під час обміну.

Зазначається, що італійський кардинал Джованні Баттіста Ре замінив папу як головного священнослужителя на службі, в ході якої великодня процесія пройшла в майже повній темряві вгору центральним нефом найбільшого храму християнського світу. 

Читайте також: Папа Римський погодився, що хвиля біженців з України нагадала про проблему расизму

Сам Папа не зміг очолити богослужіння, імовірно, через загострення хвороби, проте Франциск був присутній на месі: він сидів перед базилікою у великому білому кріслі і встав лише під час читання Євангелія.

Свою проповідь Папа читав сидячи. Він відійшов від заздалегідь підготовленого тексту, щоб відзначити присутність на месі Івана Федорова, його родини та трьох українських парламентарів. Папа засудив «темряву і жорстокість війни».

«Всі ми молимося за вас та разом з вами. Ми молимося, бо сталося так багато страждань. Ми можемо тільки запропонувати вам наше суспільство, наші молитви і сказати вам: «Мужайтесь, ми разом з вами», – сказав Франциск.

Наприкінці проповіді він сказав «Христос воскрес!» по-українськи. 

Нагадаємо, в п'ятницю у Колізеї в Римі відбулася Хресна хода, де українка та росіянка разом тримали хрест. Таке рішення Ватикану про примирення викликало обурення серед українців.

Сьогодні, 17 квітня римо-католики світу відзначають Воскресіння Христове.  



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!