Папа Франциск, Володимир Зеленський, Володимир Путін, Ватикан, 13 станція, Колізей, Андрей Шептицький

Папа Франциск, Володимир Зеленський, Володимир Путін, Ватикан, 13 станція, Колізей, Андрей Шептицький

Важливо, щоб Папа не зустрівся з Кірілом, або Як Україні перемогти росію у Ватикані

9557 0
Хресна дорога у Ватикані цього року викликала чимале обговорення, коли Хрест спільно несли українка та росіянка. Тvoemisto.tv з'ясувало, чому так трапилось, як Україні не допустити, аби Папа зустрівся із Кірілом, і над чим зараз має працювати наш дипломатичний фронт у Ватикані.

Про дипломатичні канали комунікації із Ватиканом 

Зараз важливий час, щоби розпочати плідний діалог із Ватиканом. 15 червня 2021 року Папа Франциск призначив в Україні молодого апостольського нунція – посла Ватикану. Ним став Вісвальдас Кульбокас. Вперше за довгий час він дійсно розуміє Україну, говорять дипломати. 

Апостольський нунцій виконує функції одночасно і посла Держави-Міста Ватикан, головою якої є Папа Римський, і представника Святого престолу, осідку папи як земного глави Католицької церкви.

Так, нещодавно він передав у Святий Престол позицію України про те, що українка та росіянка не можуть одночасно нести Хрест, бо Україна нині страждає від війни, яку розв'язала росія.

Вісвальдас Кульбокас народився у Литві, Клайпеда, 14 травня 1974 року. Висвячений на священника 19 липня 1998 року, служив у Литві. З 2004 року він служив у Папських Представництвах у Лівані, Нідерландах та росії. 

14 грудня 2021 року президент України Володимир Зеленський призначив Андрія Юраша надзвичайним та повноважним послом у Ватикані. Це релігієзнавець, політолог, експерт з питань державно-церковних відносин, соціології та географії релігії. Ця посада була вакантною два роки. Джерела у дипломатичному корпусі України називають це колосальною річчю, яку треба використати зараз. Дипломати кажуть, що Україні зараз треба завоювати Ватикан, оскільки там дуже часто дивилися на Україну крізь призму росії.

Це підтвердили джерела редакції серед священників УГКЦ, які розповіли про те, що у Ватикані існує російське лобі. Так, українське священство з неоднозначною реакцією ставиться до Державного секретаря Ватикану, кардинала П'єтро Пароліна, хоча публічно він й засуджує війну в Україні. Також, за словами джерел, росія тисне не тільки з боку свого дипломатичного корпусу, а й через російську православну церкву. Так, митрополит РПЦ Іларіон Алфеєв, голова із зовнішніх церковних зв'язків РПЦ, настільки вільно почуває себе у Ватикані, що ледь не «з ноги» відчиняє двері у Апостольській столиці.

В інтерв'ю Tvoemisto.tv отець-доктор Михайло Димид зокрема розповідав, що у Ватикана є велике зачарування російською церквою та сліпа надія на екуменічний діалог. «Крім того, ще є зачарування російською церквою і велика надія на екуменічний рух та діалог, який не відбувається. Але ця сліпа надія присутня», сказав отець Михайло Димид.

Українське священство натомість з великою повагою ставиться до кардинала Конрада Краєвського, який перебуває в Україні від Ватикану із гуманітарною місією. Називає цілковито проукраїнським і апостольського нунція Вісвальдаса Кульбокаса. Вони відвідали Бородянку і під час скандальної «13 стації», де хрест несла українка і росіянка, нунцій і кардинал Краєвський на колінах молилися біля братської могили жертв російсько-української війни, яких закатували російські військові.

Також кардинал поцілував руку працівнику ДСНС, який витягнув із-під завалів у Бородянці Святе Письмо та попросив передати його до Ватикану.   

Влада України останнім часом виступає, щоби налагодити, навіть заанґажувати, Святий Престол у дипломатичні процеси. Так, про це 22 березня заявив Президент України Володимир Зеленський. 

«Поговорив із Понтифіком. Розповів Його Святості про складну гуманітарну ситуацію та про блокування російськими військами рятівних коридорів. Вітали б посередницьку роль Святого Престолу у припиненні людських страждань. Подякував за молитви за Україну та мир», – написав Володимир Зеленський у Twitter.

Державний секретар Ватикану кардинал Паролін в інтерв'ю ватиканському виданню Vaticannews.va заявляв, що Ватикан також готовий до будь-якого посередництва, щоби зупинити війну в Україні. Але примітно, що він це говорив на питання журналістки про розмову його і міністра закордонних справ росії Сергія Лаврова.

Однак, знову ж таки, в перший день російського вторгнення, порушивши всі дипломатичні протоколи, Папа Франциск сам особисто прийшов у посольство росії у Ватикані, висловлюючи своє обурення війною. Раніше таких випадків в історії не було, повідомив посол України у Ватикані Андрій Юраш. 

Крім того, ще до війни президент України Володимир Зеленський 21 квітня 2021 року запрошував володимира путіна на зустріч у Ватикан.

Це одні із перших прецедентів в історії України в налагодженні комунікаційних рівнів Президент-Папа, телефонні розмови та здійснення візитів до Ватикану. Наприклад, Ігор Ожиївський, який був у складі організаторів візиту папи Івана Павла II в Україну від УГКЦ, розповів Радіо Свобода, що Президента України Володимира Кучму доводилося довго переконувати у тому, щоби він запросив Папу в Україну.

Леонід Кучма був присутній на літургіях у Києві і Львові. Однак, наголошує Ігор Ожиївський, щоб президент приїхав у Львів, довелось переконувати його команду, а та вмовила вже його. 27 червня президент Кучма провів Івана Павла ІІ на львівському летовищі.

Про те, чи можна було уникнути акції із носінням Хреста українкою і росіянкою 

Католицькі і світські медіа в Україні відмовились від трансляції Хресної дороги у Ватикані. 13 стація і спільне несення українкою і росіянкою хреста – не мали трапитися, оскільки дипломати мають активно працювати над тим, щоби запобігти тому, що може зашкодити інтересам України. Також вони мають працювати на випередження та унеможливлювати речі, які можуть мати негативний публічний резонанс, кажуть джерела редакції. 

Цей акт має спільне коріння із Актом присвячення Непорочному Серцю Марії України та росії, оскільки російські важелі впливу доклали всіх зусиль, щоби викривити інформацію у Ватикані про російсько-українську війну. Про це зокрема писав Мирослав Маринович. В ексклюзивному інтерв’ю Tvoemisto.tv отець-доктор Михайло Димид також говорив, що бачить в цьому напівправду те перевагу дипломатії над благодаттю.  

Джерела називають навіть сам анонс про проведення цієї події практично дипломатичним фіаско, оскільки це є нерозумінням реальності України. Ці питання опрацьовуються до того, як вони стають публічними. Тобто, треба максимально цьому старатися запобігти, попередити. 

Коли воно стало публічним, то зробити щось було уже дуже важко. У коментарі Tvoemisto.tv посол України у Ватикані Андрій Юраш зазначив, що у дипломатичних питаннях, зокрема про 13 стацію Хресної дороги, треба було діяти нелінійно. Також він зазначив, що в останні дні настільки агресивно просував українську точку зору, що представники декількох країн телефонували йому та просили «стишити наступ». 

«Треба було терміново мобілізувати діаспору – духовенство тут в Римі, щоб вони влаштували зустріч з цією українкою, показали їй десятки фото зґвалтованих синами їі подружки Альбіни та її подружок. Вона мала б за годину до процесії відмовитися від участі спільної з росіянкою», – розказав Андрій Юраш. 

Дипломати зазначають, що потрібно продовжувати тиснути, оскільки Ватикан – це партнер, якому українська сторона раніше нічого не заперечувала. Вони раніше згадували тезу про братні народи й у 2014-й році і ми спокійніше це сприймали. Зокрема в ексклюзивному матеріалі Tvoemisto.tv «Коли Папа Римський Франциск приїде в Україну і що для цього потрібно» шеф-редактор видання РІСУ Тарас Антошевський розповідав, що Україну, росію та білорусь представляли у Ватикані Папі і артикулювали ще й раніше. «Декілька років тому була ідея, в якій була зацікавлена Росія, щоби одночасно зробити візит Папи до “трьох братніх народів” – в Україну, Білорусь та Росію. Тоді цього не відбулося», – розказав Антошевський.

Зокрема, комунікувати намагається і просувати український наратив і Українська Греко-Католицька Церква. Так, нещодавно блаженніший Святослав прокоментував задум цьогорічної Хресної дороги в Колізеї і назвав це неможливим.  

Після Хресної дороги за участі росіянки і українки, посол України у Ватикані Андрій Юраш подякував усім за вияв громадської позиції та заявив, що якби не рішуча реакція всіх українців, то на додачу до самої Хресної дороги були би зачитані роздуми про «братні народи», а замість цього було запропоновано помолитися в тиші. На підтвердження своїх слів він прикріпив скріншот із готовим текстом, який мав бути зачитаний вчора під час 13-й стації Хресної дороги. 

«Хресна Дорога у Колізеї з її драматичною і такою болючою для України 13-ю стацією відбулася.
Світ побачив два жіночі обличчя, що мали символізувати Україну та Росію. Але, якби не попередня дуже потужна робота щодо заперечення цього концепту, в рамках якої про Хресну Дорогу в Римі дізналися навіть ті, хто навіть і не підозрював про її існування, то про той факт, що саме жінки з 13-ї стації втілювали собою дві воюючі держави, ніхто б і не здогадався…
 
Річ у тім, що до аргументів української сторони (а офіційна заява і відповідна нота Посольства України при Святому Престолі була першою у ряду інших подібних звернень) поставилися в Апостольській Столиці з увагою: замість запланованого розлогого тексту, в якому мала звучати теза і про «братські народи», було запропоновано помолитися в тиші… Сподіватися, що буде повністю змінено вже опублікований в усіх офіційних джерелах текст і зміст Хресної Дороги, - було марно. Але й скласти руки і нічого не робити - також було неможливо», – написав він на своїй сторінці у Facebook.

Про розміри дипломатичних місій України та росії у Ватикані

Росія уже тривалий час сприймає Святий Престол дуже серйозно. І вони демонструють це тим, що їх посольство набагато сильнішим є укомплектоване кадрами. Розмір штату їх посольства у Ватикані – декілька десятків дипломатів. Їх посол, як відомо із ЗМІ, проводить довгі декількагодинні перемовини із високими представниками Ватикану, в тому числі – з Його Святістю. Це показує, наскільки серйозно вони сприймають цей напрямок. 

Фотоколаж: Дивись.Інфо

У російських ЗМІ, зокрема в РИА Новости, опубліковано інтерв’ю із російським послом у Ватикані Олександром Авдеєвим, яке має заголовок «Россия и Ватикан одинаково видят угрозы миру в ХХI веке». 

В українському ж посольстві працює декілька дипломатів і посол Андрій Юраш, якого назначили нещодавно. З огляду на кількість представників дипломатичної місії вони можуть виконувати значно менший обсяг роботи. 

Про важливість дипломатичного фронту і Ватикану 

Раніше Україна докладала недостатньо зусиль для роботи на релігійному дипломатичному фронті, говорять деякі працівники дипломатичного корпусу. Зараз деяким іноземним дипломатам доводиться пояснювати, що Україна – інша незалежна держава, не росія. За їхніми словами, «ще донедавна Україну сприймали через призму росії». 

В контексті інтеграції до Європейського Союзу, європейської спільноти, то налагодження стосунків із Ватиканом – критично важливе, кажуть українські дипломати. Святий престол вони називають духовним простором Європи, на який орієнтуються багато лідерів Європи. Тому завдання України – перемогти росію у Ватикані. У цьому важлива кожна акція і кожна реакція українського суспільства, оскільки так народ демонструє свою позицію. 

За словами дипломатів, зараз Україна має для цього гарний шанс: «У нас є шанс, момент: нунцій, посол, позиція держави, позиція Церкви – в унісон працює все дуже добре, треба це використати».

За чотири дні до російського вторгнення в Україну російські ЗМІ поширили інформацію про те, що російське посольство у Ватикані готується проводити зустріч папи Франциска та патріарха Кирила, яка може пройти у червні-липні, про що заявив посол росії у Ватикані Олександр Авдєєв.

З огляду на це Андрій Юраш, посол України у Ватикані, написав, що зараз всі зусилля українського суспільства та дипломатичного корпусу мають бути направлені на те, щоби не допустити цієї зустрічі. «Треба готуватися аргументувати на всіх рівнях, чому не може бути зустрічі Папи і Кіріла: це наше стратегічне завдання!», – наголосив Андрій Юраш.

Роман Тищенко-Ламанський

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав. 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!