Поєднував непоєднуване. У чому феномен Маркіяна Іващишина та його «Дзиґи»

2384 0
У Маркіяна не існувало слова неможливо.
Фото: Тарас Бабенчук/Твоє місто

Фото: Тарас Бабенчук/Твоє місто

У річницю смерті відомого львівського діяча, співзасновника мистецького об’єднання «Дзиґа» Маркіяна Іващишина Тvoemisto.tv навідалося в його арт-центр, аби згадати людину, яка творила Львів через мистецький простір.

Читайте також: Без нього не було б України. Львів'яни сумують за Маркіяном Іващишиним

Друг Маркіяна, співзасновник мистецького об'єднання Влодко Кауфман, поділився спогадами, у чому був феномен знаного діяча.

«Насамперед це було вміння відчувати людей, поєднувати непоєднуване. Маркіян був безмежний у своєму мисленні, починаючи від музичних проєктів, закінчуючи літературними творіннями. Він бачив наперед, який цікавий з того може бути виверт. Він дивував людей обезбашеними проєктами, які з часом ставали енциклопедичними».

Як приклад, він згадує фестиваль Jazz Bez. «Цей фестиваль блискавично швидко народився і переріс у цікавий формат і до сьогодні ті, хто хоче продовжувати цей фестиваль, не можуть розібратисяь у тому креативному хитросплетінні, як уявляв Маркіян. Він вмів втілювати ідею будь-якою ціною. Для нього ідея була найважливішою. Варіант реалізації не був проблемою», – наголосив Влодко Кауфман.

У нього не існувало слова неможливо, згадує його колега. 

На питання, що міг би Маркіян вигадати креативного в умовах карантину, Влодко Кауфман сказав: «Він би замутив позаформатний фестиваль, який міг би існувати навіть у Космосі. Він би знайшов цікаву ідею, як обійти, витягнути енергію з того, що не дозволяє людям скупчитися», – додав Влодко Кауфман.

Біля столика, де сидів Маркіян, облаштували культове фото діяча.

Водночас магнетизм самої «Дзиґи» в тому, що Дзиґа збирала навколо себе маргіналів у культурі. Адже люди, які жили з цікавими проєктами і не мали можливості їх експонувати чи обговорити, могли це робити у Дзизі, яка завжди була та залишається тим майданчиком, де можна свою ідею презентувати і показати, що така культура має право на існування.

У галереї сьогодні підготували спеціальну «екскурсію у невідомість» та у пам'ять про Маркіяна Іващишина.

Нагадаємо, Маркіян Іващишин відійшов у вічність у віці 52-х років 21 травня 2019 року. За даними Tvoemisto.tv у нього обірвався тромб. Маркіян Іващишин був одним із провідників «революції на граніті» 1990 року, підприємцем, культурним, політичним та громадським діячем, арт-продюсером низки мистецьких проектів та організатором музичних фестивалів, співтворцем «Львівської газети» та керівником радіопроекту «Ініціатива Niko FM».

Фото і відео Тараса Бабенчука



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!