Понад 40% львів’ян не проти перенесення святкування Різдва на 25 грудня

1953 1
Хоча зараз більшість святкують Різдво 7 січня.

80,7% відсотків львів’ян, незалежно від конфесійної самоідентифікації, святкують Різдво 7 січня, але значна їх частина не проти перенести святкування на 25 грудня. Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного ангенцією «Фама».

Опитування показало, що зараз Різдво 25 грудня відзначають 3,1% опитаних львів’ян, а ще 13,7% святкують і 25 грудня, і 7 січня.

Читайте також: «Це як годинник, що сильно відстає». Чи доцільно в Україні змінити дату святкування Різдва

Позитивно до зміни дати святкування Різдва на 25 грудня ставляться 43,2% львів’ян-християн (в тому числі 18,1% – дуже позитивно), ще 27% ставляться до дати нейтрально. Натомість 25,9% ставляться до такої ініціативи негативно (в тому числі 5,8% – різко негативно).

Також результати опитування свідчать про те, що представники УГКЦ більш схвально ставляться до зміни церковного календаря, аніж віряни ПЦУ – 48,6 та 32,1% відповідно.

«Християни, які відвідують богослужіння хоч  раз на тиждень (32,1% усіх респондентів), є більш одностайними у своїх оцінках та схиляються до схвалення зміни дати святкування Різдва: 53,9% – ставляться позитивно, 18% – негативно, хоч 21,1% – байдужі до цього питання, а 7% не змогли дати однозначної відповіді на запитання», – ідеться в результатах опитування.

Читайте також: На зимові свята через Львів курсуватимуть два потяги із Запоріжжя та Дніпра

Оцінки ставлення до зміни дати святкування Різдва серед християн, які нечасто відвідують богослужіння (щонайбільше раз на місяць, щонайменше – раз на рік), яких є 59,6% усіх опитаних, такі: 39,1% – ставляться позитивно, 29,8% – негативно, 29,4% – нейтрально, 1,7% – не дали відповідь на запитання.

Дослідження у Львові провела соціологічна агенція Fama у період з 2-4 грудня 2019 року. Загалом було опитано 400 мешканців Львова віком від 18 років. Загальна вибіркова сукупність була розподілена пропорційно між всіма адміністративними районами міста (6 районів). Похибка репрезентативності вибірки з довірчою ймовірністю 0,954 не перевищує 1-5%, залежно від величини показників.


Читайте також:
18 Грудня, 2019 16:52
Антоній Белзький
Про Коляди, Різдво та їх сакральний зміст...
Коляди - це цикл найбільших річних православних свят Творця!
Це час народження Творцем Кола Року (Різдво Коляди)!
Маємо берегти давній Православний Світогляд! Бо він нас робить українцями!
Також маємо знати, що юліанський та григоріанський календарі не мають ніякого стосунку до православного Різдва! Чому?
Про це читайте тут - [***]s://uamodna.com/articles/kolyada-ta-rizdvo-indash-sakraljna-osnova-pravoslavnogo-kalendarya/
Важливо пам'ятати і про давнє вітання на православне Різдво.
В давнину вітались так - "КОЛЯДА НАРОДИЛАСЬ!"
У відповідь - "СЛАВИМО ЇЇ !"
Так оголошувалась щира подяка Творцю! Подяка за його опіку над миром, за нову програму Кола Року - Коляду!
Про давні православні свята Кола Року читайте тут -
[***]s://uamodna.com/articles/ukrayinsjkyy-pravoslavnyy-kalendar-indash-svitla-spadschyna-predkiv/
Шануймо українську духовність!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!