Київ

Асоціація велосипедистів розкритикували розвиток велоінфраструктури у Києві. Що кажуть у мерії?

1304 0
У профільному Департаменті розповідають про грандіозні плани на облаштування велоінфраструктури у місті. Активісти ж кажуть, що за найоптимістичними прогнозами – менше 10% вдасться зробити, та й те малоймовірно.

В Асоціації велосипедистів Києва відреагували на сучасний стан велоінфраструктури у столиці та паралельну ліквідацію сектору розвитку веломережі, який займався контролем за виконанням Концепції розвитку велосипедної інфраструктури, і був гарантом її виконання міською владою. 
 
В Асоціації велосипедистів розповіли, щоб нівелювати локальний резонанс, який виник в інформаційному полі, щодо ліквідації Департаментом транспортної інфраструктури КМДА Сектору розвитку веломережі, була поширена інформація, що працівники сектору перейшли до складу комунального підприємства по оирганізації руху ЦОДР.
 
«За останні дні у медіа було розміщено декілька матеріалів, як активно розвивається велоінфраструктура. За словами чиновників, сектор розвитку веломережі займався лише проєктуванням, тому співробітники перейшли (насправді їх «витиснули») в підпорядковане КП», – кажуть активісти.
 
Натомість велосипедисти вказують, що в реальності сектор контролював виконання Концепції розвитку велосипедної інфраструктури в місті Києві, яку затвердили депутати Київради ще у лютому 2018 року. На додачу, створення саме такого відповідального підрозділу, яким був Сектор, було одним із положень Концепції. 
 

Як вказують в Асоціації, впровадження велодоріжок на окремих ділянках викликає здивування та є відверто абсурдним, як-от з ділянкою на бульварі Лесі Українки від Басейної до Алмазова довжиною 1,5 км.

«Тільки-от відповідно до затвердженої схеми велосмуги там буде лише 100 метрів. Ще 300 метрів на вул. Січових Стрільців і трохи більше кілометра на 3-х вулицях Воскресенки», – зазначають велоактивісти.

На реалізованій велодоріжці по вул.Спаській на Подолі, мало що пролягає посеред тротуару, ще й упирається у сходи (така ж ситуація на вул. Почайнинській). Як зазначають велосипедисти Києва, Дептранс КМДА (уже після ліквідації Сектору розвитку веломережі) погодив нову схему з велоінфраструктурою. У висновку, тепер нею користуватись незручно та небезпечно.
 
Не знайшли місця велоінфраструктурі на багатьох столичних вулицях: Довженка, Кільцевій дорозі зі сторони міста від вул. Лятошинського до Жулянського шляхопроводу, на вул. Липківського (повинні були облаштувати двосторонні велодоріжки, замість них заасфальтували додаткову автомобільну смугу), вул. Гаврилишина, на вул. Чорновола (не облаштували навіть смугу для громадського транспорту).
 
Відповідно до Концепції розвитку веломережі, не було облаштовано велодоріжки на Подільському та Володимирському узвозах, вул. Грушевського, а також вул. Богдана Хмельницького (досі триває ремонт), що вже казати про будівництво бодай одного веломаршруту, зокрема вже запроєктований в/м Солом'янка-Центр.
 
У висновку, у 2023 році на капітальні ремонти, реконструкції та нове дорожнє будівництво заплановано витратити понад 6,5 млрд грн. Втім велосипедисти кажуть, що кошти ніяк не покращать ситуацію з доступністю вулиць для людей на візках, а «на більш як 10 київських вулицях, що може і звучить як серйозна робота, не з'явиться не те, що 26 км, як розповідає Кандибор, а й 10 км нової велоінфраструктури».
 
Директор Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Руслан Кандибор, підписом якого ліквідували Сектор, вказує на продовження облаштувань у Києві велоінфраструктури на таких ділянках:
 

«Ми далі як працювали, так і працюємо. Війна внесла свої корективи і ми зупинили глобальні, величезні проєкти. Попри те, ми зараз підійшли до цього... ми завершуємо всі об'єкти, які були розпочаті ще у 2020-2021 рр. та впроваджуємо на них велодоріжки, це по просп. Героїв Сталінграду (нині Івасюка), Кільцевій дорозі, вул. Льва Толстого (уже Гетьмана Павла Скоропадського) та вул. Шумського. Станом на 2020 рік ми мали 118 км велодоріжок, на кінець 2022 – маємо 192 км», – зазначає директор Департаменту.

Окрім цього додає, що на всіх велодоріжках відновили розмітку, а понад 10 дорогах, які відремонтують цього року, облаштують 26 км нових велодоріжок. Також на вулицях, що прилягають до вул. Богдана Хмельницького (Пирогова, Франка, Леонтовича) та на яких вже завершили ремонтні роботи, теж готують інфраструктуру для велосипедистів.

 
Додамо, Асоціація велосипедистів Києва, яка є співорганізатором Київського Форуму Сталої Мобільності 2023, який пройде у неділю, просить долучитися чиновників для обговорення цієї та інших проблем, запропонувати рішення та підписати відкрите звернення до мера з вимогою невідкладно почати реалізовувати ці рішення.
Ігор Ющенко

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!