Що відбувається у львівській онколікарні та хто зможе вирішувати, що будувати у Львові. Підсумки доби

4464 0
Нині 3 жовтня та 587 доба героїчного протистояння російській агресії.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося 35 бойових зіткнень. Українська авіація та підрозділи ракетних військ завдали 13 ударів по районах зосередження противника та 1 – по його ЗРК. Уражено пункт управління, 2 станції РЕБ та 4 ворожих артилерійських засоби.

Читайте також: На Львівщині збільшать тривалість комендантської години. Це зроблять через скорочення тривалості світлової пори доби.

А також: Зеленського закликали посилити мобілізацію. «Середній вік бійців на фронті – понад 40. Я розумію бажання президента Зеленського зберегти молодь на майбутнє, але факт – росія нишком мобілізує всю країну. Путін знає, що пауза дасть йому час для створення нової армії. Тому, як це зробила Британія в 1939-му і 1941-му роках, можливо, настав час переоцінити масштаби мобілізації України», – зазначив ексміністр оборони Британії Бен Воллес.

Акцент дня: «Люди самі звикли давати у кишеню?», або Що відбувається у львівській онколікарні. Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр за рік приймає 12 тисяч хворих, тут проводять понад 8 тисяч операцій. Водночас, за даними Національної служби здоров’я України (НСЗУ), пацієнти тут змушені з власної кишені платити за послуги і ліки, на які виділені державою кошти. Натомість у медзакладі намагаються довести зворотне, кажучи, що консультації, обстеження та ліки, як і сама хіміотерапія, є безкоштовними.

Журналістка Тvoemisto.tv з’ясувала, як працює онкоцентр на вул. Гашека, які послуги в ньому надають безкоштовно, на що нарікають пацієнти та що може змінитися.

Ключові події:

1. Від нині НБУ скасує фіксований курс. Курс на готівковому валютному ринку, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що і раніше.

Читайте також: У Львові оновили фінансову підтримку підприємців. Як і для кого вона працює. Ваучерна підтримка спрямована виключно на мешканців Львівської територіальної громади або ті релоковані підприємства, які офіційно зареєстровані у Львівській ТГ і сплачують тут податки.

Та: У Львові досі не створили наглядових рад для деяких підприємств. Вони мали запрацювати до 1 жовтня. У травні в ЛМР ухвалили створити їх при двох комунальних підприємствах – «Львівводоканал» та «Львівсвітло», які б мали покращити їхню роботу;

2. Хто тепер зможе вирішувати, що будувати у Львові. Є три варіанти.

Tvoemisto.tv розпитало у голови юридичного департаменту ЛМР Гелени Пайонкевич, хто юридично може отримати ці повноваження та що буде, якщо депутати так і не домовляться.

Читайте також: Двоє керівників звільнились із Львівської ОВА. Зокрема, керівник апарату Львівської ОВА Ірина Шурпяк та директор департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва Роман Шепеляк.

Та: За останній тиждень на Львівщині оголосили шість тендерів на понад 284 млн грн. Найдорожчим є замовлення реконструкції будівлі під навчально-реабілітаційний корпус у Брюховичах;

3. У Львові лікуватимуть дітей, які постраждали під час пориву нафтопроводу на Івано-Франківщині. Діти у важкому стані, з численними глибинними опіками.

Читайте також: Кабмін ухвалив зміни щодо роботи дитсадків. Чого вони стосуються. Зокрема, перебування в захисних укриттях, а також дітей, які тимчасово змінили місце проживання.

Та: Правоохоронці взялися розслідувати обвал балок Дегтярівського шляхопроводу. Будуть призначені експертизи для встановлення причин та обставин обрушення будівельних конструкцій;

4. Як львів’янам подати показники газового лічильника. П’ять способів. Робити це потрібно до 5 числа щомісяця.

Читайте також: Приміський потяг Львів-Трускавець у жовтні змінить графік руху. Потяг вирушатиме зі Львова на 10 хвилин раніше, аніж досі.

Та: У Львові запустили автономний тролейбус, який обіцяють ще з 2017 року. На яких напрямках курсуватиме. Від січня 2023 року він проходив тестування на різних ділянках міста;

5. Власник приміщення у Львові, де зруйнували мозаїку, пояснив, чому її демонтували. За словами керуючої справами виконкому Наталії Алєксєєвої у коментарі Tvoemisto.tv, поліція проведе розслідування в межах 298 статті Кримінального кодексу України, санкція статті передбачає штраф або позбавлення волі на строк до 3 років.

Читайте також: У Львові знайшли та реконструювали оперу Воробкевича. Вона не звучала понад 150 років. Невідомо, чи це оригінал рукопису чи більш пізня рукописна копія, проте її оцифрували, виправили помилки та 6 жовтня вона зазвучить у Львівському органному залі.

Погода у Львові: Заморозки і грози. Якою буде погода у Львові у перший тиждень жовтня. 3 жовтня – мінлива хмарність, без опадів. Удень 20 – 25°. 4 жовтня: хмарно, без опадів. Уночі 9 – 14°, вдень 15 – 20°. 5-6 жовтня: хмарно, без опадів. Уночі 3 – 8°, місцями заморозки, вдень 15 – 20°. 7-8 жовтня – уночі без опадів, вдень короткочасні дощі, грози. Уночі 4 – 9°, вдень 12 – 17°.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!