Київ

Сьогодні Верховний Суд може вирішити долю Садиби Дмитрієва у Києві

934 0
Пам’ятка архітектури з охоронним статусом може знову опинитися у руках забудовника, який планує її знести та звести на цьому місці ТРЦ.

Сьогодні, 7 березня, Касаційна інстанція Верховного Суду вирішуватиме долю Садиби Дмитрієва. У суді розглядатимуть скаргу забудовника щодо повернення у комунальну власність комплексу з п’яти пам’яток на вулиці Хорива, 2. Дві попередні інстанції виграли місто та громада.

Активісти запрошують небайдужих киян долучитися до засідання у якості вільних слухачів, оскільки присутність та тиск громадськості часто вирішально впливає на перебіг судового процесу. Засідання відбудеться у приміщенні Касаційного господарського суду в складі Верховного Суду за адресою вулиця Копиленка, 6 о 15:10. Також обов'язково слід мати посвідчення особи. 

Нагадаємо, наприкінці січня за збереження історичної спадщини взялися у столичній прокуратурі, яка у Верховному Суді домоглася скасувати незаконні судові рішення щодо статусу пам’ятки «Садиба купця Дмитрієва». Раніше забудовник прагнув домогтися позбавлення охоронного статусу Садиби Дмитрієва на Подолі, та тоді Касаційний Адміністративний суд у Складі Верховного Суду відхилив апеляції та остаточно передав її до комунальної власності.
 

У серпні 2022 року суддя Північного апеляційний господарського суду скасувала рішення про повернення до комунальної власності Садиби Дмитрієва 19 століття на Подолі. Тож тоді рішенням суду, п'ять історичних пам’яток повернулися у власність ПП «Конвалія-Нерухомість», яка планувала зведення ТРЦ на їх місці.

Цьому рішенню передувала багаторічна судова тяганина, що почергово схиляла шальки терезів то на користь, то на приватну фірму. У ЗМІ неодноразово пов’язували фірму з Михайлом Охендовським та Олександром Клименком. Останній дотепер переховується від правосуддя на території Російській Федерації.

Журналісти «Наші гроші» вирішили прослідкувати шлях приватизації історичних будівель та вийшли на слід нотаріуса, який завіряв договори купівлі-продажу квартир на користь «Конвалії-Нерухомість». Більше того, зареєструвала нотаріус Катерина Охендовська, яка є дружиною екс-глави Центрвиборчкому Михайла Охендовського.
Садибу неодноразово намагалися продати, аби уникнути підозр. Так у вересні 2021 року стало відомо, що комплекс виставили на продаж за 1,2 млн доларів.
 
У січні 2022 року Північний апеляційний господарський суд Києва наклав арешт на пам’ятку історії та культури «Садиба Дмитрієва» (комплекс будівель на Хорива, 2), що унеможливив її продаж. Нині ж долю Садиби Дмитрієва вирішать у суді: або відхилять касаційну заяву забудовника, тоді споруді нічого не загрожуватиме, або віддадуть її для знесення.
 

Додамо, Садиба Дмитрієва на Хорива, 2 – назва комплексу історичних будівель 1830-1910-х років на історичному Подолі, під Замковою горою. Це останній збережений архітектурний ансамбль садибного типу на Подолі.

Ігор Ющенко

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!