Київ

Через гавкіт та сморід. Влада Києва пояснила, чому хоче виселити собачий притулок на Деміївці

1274 0
Притулок висиляють під формальними приводами - несплаті оренди та скарг мешканців ЖК, які побудували поруч.
Фото: pixabay

Фото: pixabay

КМДА шукає можливість переміщення тварин, як перебувають у притулку на вул. Деміївська, 30 в інший притулок, який відповідає належним ветеринарним та санітарним нормам. Місце поки не обрали. Притулок на Деміївці має ненележний стан та борг за оренду, на нього регулярно скаржаться мешканців сусідніх ЖК через гавкіт та сморід. Про це йдеться у відповіді Департаменту комунальної власності міста на запит «Твого міста». 

Щодо можливості переміщення тварин Департамент комунальної власності КМДА звернувся до Департаменту міського благоустрою.

Як повідомлялось, про виселення притулку під формальним приводом – несплати оренди в 3 406 гривень, у квітні скаржилась його керівниця Олександра Мезінова. Вона знайшла підтримку в депутата Київради Костянтина Богатова, який розповів, що виділені, за рішенням Київради кошти для притулків тварин, за 1,5 роки так і не отримав Деміївський притулок. Депутат додав, що ні він, ні притулок нічого про заборгування не знали, але якби знав, «то сам усе сплатив», привід для виселення - надуманий, оскільки довкола притулку звели житловий масив і останні роки керівниця притулку «б'ється з охочими халявної київської землі під забудову». «Твого міста» 

Натомість у столичному Департаменті роз'яснили «Твоєму місту», що торік 18-го серпня отримали колективну скаргу від мешканців будинку сусіднього по вул. Деміївській, щодо «неналежних умов перебування тварин у зазначеному будинку, що спричиняє загрозу здоров’ю людей та вимоги щодо припинення функціонування притулку для собак». Самі мешканці кажуть, що прокидають та не можуть заснути через гавкіт собак. Окрім цього вказують на сморід та щурів, поруч з яким дитячий майданчик ЖК. 
 

Такі скарги мешканців стали черговим приводом для Департаменту відмовитися від договору оренди нежитлових приміщень загальною площею 45,0 кв. м та запропонувати орендарю - благодійному товариству «Дайте жити тварині» - «повернути об’єкт оренди з орендного користування балансоутримувачу». На ту дату заборгування притулку становили вже 31 місяць, запевняють в КМДА.

 

Дозвіл на розміщення притулку був наданий «Дайте жити тварині» 1 червня 2012-го Департаментом комунальної власності Києва та КП «Київжитлоспецексплуатація». 1 липня 2015-го договір продовжили на три роки (до 29 червня 2018-го), згодом ще на два. 28 лютого 2020-го його продовжили ще на три роки - до 26 лютого 2023-го.

«З початку дії договору оренди від 28 лютого 2020-го орендарем не сплачувалась орендна плата. Балансоутримувач об’єкту оренди – КП «Київжитлоспецексплуатація» 20-го липня 2021 року повідомив Департамент комунальної власності Києва про наявну заборгованість орендаря 18 місяців. Департамент листом від 20-го серпня 2021-го повідомив орендаря про порушення ним умов договору оренди та необхідність сплати заборгованості, а також попередив про право орендодавця відповідно до п. 5.1.3 договору та ст. 782 Цивільного кодексу України відмовитися від договору у зв’язку із заборгованістю більше 3 місяців», – йдеться у відповіді Департаменту.

Цьогоріч через неповернення об’єкта оренди балансоутримувачу, Департамент листом від 6-го квітня направив притулку повторну вимогу щодо повернення об'єкта оренди.

Питання у КМДА є також до стану будівлі: «Щодо технічного стану об’єкта оренди, необхідно зазначити, що об’єкт знаходиться в незадовільному стані (зруйнований), відсутні енергопостачання та інженерні комунікації», – зазначають у Департаменті.

Щодо ласої земельної ділянки, на якій знаходиться притулок, місто має іншу інформацію - прокуратура встановила, що невідомі особи хочуть зареєструвати земельну ділянку, на якій розташований притулок та яка перебуває в комунальній власності.

«Голосіївська окружна прокуратура міста Києва, вирішує питання з приводу застосування «заходів представницького характеру в інтересах держави» щодо захисту інтересів територіальної громади міста Києва в особі Київської міської ради, шляхом пред’явлення позову про скасування державної реєстрації на об’єкти нерухомості у Голосіївському районі. . Прокуратурою встановлено, що невідомими особами вживаються заходи щодо реєстрації земельної ділянки, на якій розташований об’єкт оренди і яка перебуває на праві користування у КП «Київжитлоспецексплуатація»», - резюмує КМДА.

Зазначимо, у притулку для бездомних тварин, що розташований на Деміївці, проживають близько 40 стареньких собак, яким більше 10 років та декілька молодих, привезених з гарячих точок України.

Нагадаємо, столичні активісти звинувачують міський департамент у «земельному дерибані», зокрема активістка Аннабелла Моріна вказуєщо землю після виселення притулку виставлять на аукціон, а пізніше забудують багатоповерхівкою.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!