Київ

Суд зобов’язав КМДА видати забудовнику документи на будівництво ТРЦ на метро «Чернігівська»

1018 0
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

ТОВ «ПБФ “Будівельні інвестиції”», власником якого є бізнесмен Офер Керцнер, остаточно виграло справу проти Департаменту містобудування та архітектури КМДА. Суд зобов'язав видати забудовнику містобудівні умови та обмеження (МУО) для проєктування будівництва висотного торговельно-побутового комплексу на просп. Броварському біля станції метро «Чернігівська».  Про це свідчить рішення суду, опубліковане у реєстрі судових рішень.

Найближчим часом ТОВ «Проектно-будівельна фірма (ПБФ) “Будівельні інвестиції”» може розпочати проєктування будівництва торговельно-побутового комплексу на проспекті Броварському біля станції метро “Чернігівська” в Деснянському районі Києва.

При цьому, як пише КВ, реалізація цього проєкту напряму залежить від результатів іншої судової справи, в рамках якої Деснянська окружна прокуратура Києва намагається “відібрати” у ТОВ “ПБФ “Будівельні інвестиції” дві з трьох орендованих ним ділянок площею 0,22 га (загальна площа землі – 2,09 га) та повернути їх до комунальної власності. Зараз це провадження знаходиться на розгляді Касаційного господарського суду, який може винести остаточне рішення вже 16 червня 2023 року.

10 липня 2003 року Київрада рішенням №638/798 погодила передачу трьох земельних ділянок на Броварському проспекті біля станції метро “Чернігівська” загальною площею 2,09 га в оренду ТОВ “ПБФ “Будівельні інвестиції” для будівництва, експлуатації та обслуговування торговельно-побутового комплексу.

19 грудня 2003 року між Київрадою і вказаною компанією було укладено договір оренди вказаних ділянок. Надалі, протягом 2006-2014 років, ТОВ "ПБФ "Будівельні інвестиції" отримало від профільних держорганів технічні умови на проєктування різних об'єктів на цій території – на проєктування каналізування (від ПАТ "АК "Київводоканал"), на проєктування електромереж (від КП "Київміськсвітло"), на проєктування підключення до мережі дощової каналізації (від КК "Київавтодор") тощо.

У грудні 2017 в Київраді зареєстрували проєкт рішення щодо поновлення договорів оренди на 5 років. Цей документ було затверджено у  березні 2021 року.

Надалі, 13 січня 2022 року, Департамент містобудування та архітектури КМДА відмовив ТОВ «ПБФ “Будівельні інвестиції» в наданні МУО на проєктування будівництва торговельно-побутового комплексу на просп. Броварському. Причиною цього стала «невідповідність намірів забудови вимогам містобудівної документації».

У лютому того ж року компанія звернулася до Окружного адмінсуду Києва (ОАСК нині ліквідований) із позовом до Департаменту містобудування та архітектури КМДА щодо визнання незаконною вказаної відмови та зобов'язання чиновників надати МУО. 

Свою позицію в ТОВ “ПБФ “Будівельні інвестиції” пояснювали, зокрема, тим, що чиновники не аргументували відмову, про що зазначалося вище. Також компанія-позивач вказувала на те, що насправді ніякої “невідповідності” в даному випадку немає – мовляв, ці ділянки, згідно з Генпланом Києва, мають функціональне призначення “для будівництва та обслуговування будівель торгівлі”. 

Департамент містобудування та архітектури КМДА ініціював апеляційне оскарження “програшного” для себе рішення ОАСК.

9 листопада 2022 року Шостий апеляційний адмінсуд задовольнив апеляційну скаргу чиновників. Проте, у ТОВ “ПБФ “Будівельні інвестиції” з таким вердиктом не погодилися, через що була подана касаційна скарга до Касаційного адмінсуду.

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ “ПБФ “Будівельні інвестиції” було зареєстроване у листопаді 2002 року. Керівником компанії зазначено Ірину Микитин, засновником – АТ “ЗНВКІФ “Бранко”, кінцевим бенефіціаром – громадянина Ізраїля Офера Керцнера.

Останній проживає в Україні з 1998 року і є відомий як засновник групи компаній “City Capital Group” (“CCG”, створена в 2007 році). У портфелі цього девелопера низка реалізованих комерційних проєктів на території Києва та Київської області, серед яких – продуктовий ринок "BAZAR на "Лісовій", креативний кластер "Арт-завод "Платформа", бізнес-центр "Platforma Korolenkivska", маркет-молл “Даринок” тощо. Крім того, Офер Керцнер є почесним послом України в Ізраїлі.

Також Офер Керцнер ще у 2001 році став співзасновником групи компаній “DeVision”, раніше відомої як “First Ukrainian Development”.

Наразі ключовою особою цієї групи є Дмітрій Буряк – російський бізнесмен з литовським паспортом. Серед іншого, “DeVision” займалася будівництвом багатофункціонального центру “Столичний” (торгова галерея “Атмосфера”, готель “Ramada Encore” та бізнес-центр “Європа”) і бізнес-центру на вул. Іллінській у Києві. Наразі цей девелопер також “на слуху”, адже компанії, що входять до його орбіти, мають наміри побудувати готельний комплекс і адміністративно-діловий центр на Володимирському узвозі (в буферній зони “Софії Київської”), проти чого виступають і гродадські активісти, і керівництво столиці.

Нагадаємо, 20 квітня 2023 року Київська міська рада розірвала договори оренди земельних ділянок з приватним підприємством, яке планувало незаконно забудувати дві ділянки на схилах Дніпра. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!