Туристи їдуть – львів’яни лишаються: 5 фактів про те, як змінюється місто для мешканців

3601 0
У січні 2016 року німецька урядова компанія «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» розпочала новий проект – «Інтегрований розвиток міст в Україні». Проект фінансують уряди Німеччини (4 млн євро) та Швейцарії (1,85 млн євро). Головні міста-учасники – Чернівці, Житомир, Вінниця і Полтава, асоційованими містами-учасниками є Львів та Харків. Журналісти Tvoemisto.tv дізнавалися, які переваги отримає Львів від участі в цьому проекті, та які ініціативи вже вдалося втілити GIZ у нашому місті.
фото: urban-project.lviv.ua, прес-служба ЛМР, Facebook

фото: urban-project.lviv.ua, прес-служба ЛМР, Facebook

Матіас Брандт, директор проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні», розповів Tvoemisto.tv про основні цілі проекту та його специфіку:

«Інтегрований розвиток міст в Україні»: як і навіщо?

Головна мета проекту полягає в тому, щоб розробити інтегровані концепції розвитку міст. На відміну від традиційного планування, ці концепції активно залучають мешканців, узгоджують секторальну політику та роблять її сумісною і синергетичною. Головне питання: яке місто люди хочуть мати насправді? Процес розвитку міста повинен рівнятися на відповідь на це питання.

Ми помістили людину в центр усього планування. Проект базується на кращих міжнародних практиках та Лейпцизькій хартії сталого європейського міста. Наскільки мені відомо, в Україні є небагато міст, які мають досвід роботи з таким підходом: поки що це Львів та Чернівці.

Львів є «асоційованим містом-учасником»: що це дасть місту?

Поки що прямі інвестиції передбачені лише для чотирьох основних міст: Чернівці, Полтава, Житомир і Вінниця. «Асоційоване місто-учасник» означає, що ми ділимося усіма напрацюваннями в основних містах зі Львовом та Харковом.

Це передбачатиме інформаційно-навчальні поїздки за кордон, розробку освітніх програм для підготовки фахівців із містобудування та архітектури, спільні заходи, спрямовані на покращення законодавчої та адміністративно-правової бази в сфері містобудування. Окрім того, мова йде і про програми підвищення кваліфікації та спільну роботу в координаційній раді, де ми обговорюватимемо та обмінюватимемось національним і міжнародним досвідом. Тим часом у Львові працюють наші колеги, і ми належним чином об’єднуємо зусилля.

Читайте також: Як зберегти пам’ятки архітектури Львова: 10 пропозицій. Відео

Майстерня міста (джерело: urban-project.lviv.uа)

У місті з червня 2009 року діє спільний українсько-німецький проект «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», який втілюється німецькою урядовою компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» та Львівською міською радою. Загальна сума фінансування німецького уряду становить 8,5 млн євро.

Наталя Тарнавчик, молодший фахівець з комунікацій проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», розповіла Tvoemisto.tv, які проекти вже вдалося втілити GIZ у Львові:

Досвід Львова в інтегрованому підході до розвитку міста

У співпраці з Львівською міською радою проект розробив інструменти інтегрованого розвитку міста, які з успіхом втілюються та поширюються на інші міста: в рамках міжвідомчої робочої групи ЛМР із залученням експертів та громади міста у 2010 році розроблено Інтегровану концепцію розвитку центральної частини міста Львова, яка зараз реалізовується та досвід розроблення якої перейматимуть у Чернівцях.

Окрім того, закладено програми співфінансування оновлення окремих елементів/частин будинків із залученням коштів німецького уряду, міського бюджету Львова та внесків мешканців, зроблено наголос на партиципативному підході у процесах розвитку міста. Як наслідок, мешканці та органи міської влади все більше усвідомлюють роль львів’ян у збереженні історичної спадщини міста.

Залучення мешканців, фахова реставрація і «Майстерня міста»

Проект «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» від 2012 року організовує «Майстерню міста». За допомогою різних заходів мешканців ознайомлюють з темами розвитку міста, зокрема реставрацією, поводженням з історичними будівлями, облаштуванням громадського простору, міським озелененням, мобільністю тощо.

Майстерня міста 2016

Також львів’яни можуть висловлювати свої ідеї та напрацьовувати пропозиції щодо реалізації процесу оновлення та розвитку міста. До «Майстерні міста» у 2016 році долучилися понад 50 громадських організацій та близько 3000 тисяч відвідувачів. У цьому році «Майстерня міста» буде проходити також в 5-ти інших містах України.

Із метою збереження спадщини проект надає мешканцям історичних будівель фінансову та технічну підтримку. У програмах співфінансування реставрації житлових будинків вже взяло участь понад 2000 квартир, а 450 локальних майстрів та архітекторів через практичні тренінги отримали додаткову кваліфікацію з проведення реставраційних робіт.

Читайте також: Львів відреставрований: що у місті «врятували» від часу минулоріч

Читайте також: У Львові впорядкували ще один внутрішній дворик. Фото

Туристи приходять і йдуть, а мешканці – лишаються

Сама ідея фахової реставрації є дуже важливою для збереження історичної спадщини Львова. Мешканці, міська влада та локальні ремісничі фірми спільно повинні брати участь в процесі оновлення міста. Під час проведення заходів із збереження спадщини важливо забезпечувати дотримання інтересів усіх сторін. Також місто має розробити ефективні моделі фінансування, щоб забезпечити процеси сталого розвитку та оновлення.

Читайте також: Екскурсія львівськими двориками після оновлення. Фото

З одного боку, міська влада повинна активніше залучати мешканців до процесів планування, але з іншого боку, мешканці повинні усвідомлювати власну відповідальність і брати участь в розвитку та збереженні міста. За останні роки Львів розвинув туристичну галузь. Але туристи – це люди, які приходять і йдуть, тому дуже важливо робити щось для звичайних мешканців, які залишаються в місті.

Фото: urban-project.lviv.uа, facebook-сторінка «Urban Project, Lviv», прес-служба ЛМР

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!