Київ

У ДОКС не давали дозволу на знесення Садиби Грубера, але їхню позицію проігнорували

873 0
Департамент земельних ресурсів не звернув увагу на позицію Департаменту культурної спадщини

У Департаменті земельних ресурсів проігнорували позицію Департаменту культурної спадщини

У Департаменті охорони культурної спадщини не давали дозволу на знесення флігеля Садиби Грубера на Прорізній 25А. Про це виданню повідомила очільниця департаменту Марина Соловйова, пише Укрінформ.

Вона наголосила, що позиція установи щодо цього питання однозначна — департамент виступає проти забудови чи реконструкції на цьому об'єкті. За словами Соловйової, історична будівля може підлягати виключно реставрації.

Посадовиця розповіла, що Департамент культурної спадщини попередив Департамент земельних ресурсів, що вищезгаданий будинок та розташовані біля нього пам'ятки та об'єкти культурної спадщини на Прорізній і Володимирській — це "історичний ареал", де згідно з законом не може бути жодної реконструкції. Проте, каже Соловйова, їхні звернення було проігноровано.

Зокрема під час голосування за передачу землі на Прорізній під реконструкцію, позицію Департаменту культурної спадщини, який був проти, не врахували.

«Департамент земельних ресурсів не почув нас, депутати не звернули увагу на нашу позицію. Я вважаю, що всі будинки, які є пам'ятками, мають бути відреставровані. Незважаючи на те, якої форми власності цей об’єкт. Будь-який власник має діяти у межах закону і має реставрувати будівлю, яка є у власності», — наголосила посадовиця.

Нагадаємо, Земельна комісія Київської міської ради віддала під знесення флігель Садиби Грубера на Прорізній, 25 А, який має статус памʼятки архітектури. За відповідне рішення проголосував 21 із 23 депутатів.

Тоді пам'яткоохоронний активіст Дмитро Перов заявив про можливу причетність до планів забудувати цю ділянку відомого футболіста Андрія Шевченка.

Як зазначають у «Мапі Реновації», перший будинок на цій ділянці спорудили в 1880 році. У 1891 році його стан виявився аварійним, тоді ж його розібрали. З 1891 року садиба належала директору Олександрівської міської лікарні М. Страдомському та його сім’ї. Новий проєкт розробив у 1892 році архітектор Кривошеєв. Спочатку збудували частину будинку справа від дворового проїзду, що нині має номер 25А, пізніше, на місці колишнього сараю, — флігель, що примикає до будинку № 23.

У 1916 році тут було Товариство безоплатних літніх санаторних колоній для хворих дітей незаможного єврейського населення Києва. У радянський час садибу націоналізували і пристосували під комунальне житло. З 1990-х орендарі приміщень першого поверху будинку в центрі Києва змінювалися часто. У 2003 році рішенням Київради будинок перевели в категорію нежитлових.

У 2014 році Київрада видала дозвіл на землеустрій та реставрацію будинку із пристосуванням під офісний центр із магазинами, рестораном та підземною автостоянкою. Останні роки споруда була прихована за банерами.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!