Київ

У Гостомелі 90% будівельного сміття від знищених будинків використають у будівництві нових кварталів

814 0
З переробленого будівельного сміття виготовлять нові будівельні матеріали
Фото: ІФ-У

Фото: ІФ-У

Французька компанія Neo-Eco в рамках проєкту відновлення семи житлових будинків у Гостомелі демонтувала чотири зруйновані внаслідок збройних дій РФ будинки і переробила 15 тис. тонн будівельного сміття. Про це повідомив її регіональний бізнес-директор Кирило Чернишук агентству Інтерфакс-Україна.

За його словами, демонтаж вдалося провести в найкоротші терміни. Розбір першого з чотирьох будинків було розпочато 20 січня, а в середині лютого прибула і була встановлена спеціальна техніка, що виконує функцію переробки будівельного сміття.

«Завдяки наявності всього необхідного для процесу переробки обладнання, а також прорахованій стратегії демонтажу всіх будівель «Нео-Еко Україна» вдалося завершити цей етап лише за чотири тижні - удвічі швидше, ніж планувалося», - констатував Чернишук.

Зазначається, що після сортування 10% будівельного сміття як потенційно небезпечного відходу (такого, що містить азбест) або такого, що не підлягає повторному використанню, було відправлено на утилізацію в спеціалізовані та сертифіковані компанії. Решту 90% будвідходів успішно перероблено на місці.

«За попередніми оцінками наших фахівців, вдалося переробити близько 15 тис. тонн будівельного сміття на нові будівельні матеріали», - сказав Чернишук.

За його словами, загалом в Україні наразі налічується вже близько 1,4 млрд тонн будівельних відходів, що утворилися внаслідок воєнних дій.

«Пілотний проєкт у Гостомелі показує, як екологічно та економічно ефективно використовувати такі матеріали повторно. «Нео-Еко Україна» перебуває лише на старті великого шляху до відновлення України екологічним методом», - зазначив Чернишук.

Як повідомлялося, концепцію відновлення будівель розробляють спільно дві архітектурні компанії, з якими Neo-Eco підписала договір про співпрацю. Це українська ТОВ «Нью Іммо Сервісез» (Nhood Ukraine) і французька архітектурна компанія Blau. Концепцію вже показали місцевим жителям.

Розпочати будівництво нових будівель «Нео-Еко Україна» планує в червні 2023 року, проте поки що юридичні питання реалізації проєкту не до кінця вирішені.

«Наразі етап отримання кадастрових номерів земельної ділянки», - уточнив Чернишук.

Французька компанія Neo-Eco вже 17 років працює за принципом економіки замкнутого циклу - інтеграції вже використаних матеріалів. За цим самим принципом будуть використані матеріали зруйнованих будівель у Гостомелі під час відновлення будинків.

Станіслав Нестеренко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!