Київ

У Гостиному дворі можуть зробити музей історії Києва

1277 0
У столиці досі немає великого приміщення для розміщення всіх музейних фондів Музею історії Києва
Гостиний двір. Фото: МКІП

Гостиний двір. Фото: МКІП

Музей історії Києва хочуть розмістити у Гостиному дворі на Контрактовій площі. Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко виданню “Вечірній Київ”.

«За Гостиний двір наша команда активно бореться вже більше 10 років, щоби цю будівлю передали київській громаді. Адже у столиці досі немає великого приміщення для розміщення всіх музейних фондів Музею історії Києва», — сказала Старостенко.

За її словами, 20 років тому музей міста знаходився у Кловському палаці. Тоді його просто виселили з приміщення і наразі багато музейних експонатів знаходяться в ящиках в Українському домі. Якби столиці передали Гостинний двір, то місто зробило б там величезний музейний простір.

«Хотілося б, щоб Гостиний двір передали місту, а ми знайдемо позабюджетні кошти для реставрації цих об’єктів й вони стали окрасою міста», — зазначила Старостенко.

Читайте також: Занедбана перлина. Чому Гостиний двір на Подолі ніяк не можуть відреставрувати  

Нагадаємо, будівля Гостиного двору 29 червня 2021-го відійшла в управління МКІП. За анонсованою концепцією тодішнього міністра Олександра Ткаченка, Гостиний двір за два роки мав стати «мультифункціональним простором». МКІП залучив до цього активістів організації «Урбанина», які розробили відповідний проєкт. На протиаварійні роботи в будівлі з держбюджету в грудні 2021-го було виділено 33,2 млн грн, їх мали закінчити навесні 2022-го. Подальшу реконструкцію перервало повномасштабне вторгнення. Повне відновлення оцінювали у суму від 200 мільйонів до мільярда гривень

Гостиний двір у Києві був центром торгівлі на Подолі на межі XVIII – XIX століть. Тут працювали продавці та майстри, були крамнички з унікальними товарами. Після реконструкції у 80-х у будівлі були розміщені різноманітні магазини, бібліотека імені Заболотного, банк, театр, науковий інститут. У період Януковича з будівлі хотіли зробити ТРЦ, чому завадили активісти. З 2013-го по 2021-й тривали суди за її повернення Фонду держмайна.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!