Київ

У КМДА провалили голосування за включення пивоварні Шульца до переліку пам’яток міста Києва

875 0
Споруда знову опинилася під загрозою знищення.
Пивзавод Шульца (фото: Дмитро Перов)

Пивзавод Шульца (фото: Дмитро Перов)

Департамент охорони культурної спадщини КМДА провалив голосування за включення Пивоварні Карла Шульца (1860-1890 рр.) до Переліку пам’яток міста Києва. Про це повідомив активіст та співзасновник пам'яткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов.
 
«Після медійного і суспільного розголосу тогочасний керівник Департаменту – Олександр Никоряк дав розпорядження на розробку облікової документації для порятунку цінних будівель. Однак, судячи з логіки консультативної ради [науково-консультативної ради Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, яка провалила голосування – прим.] – нема начальника, не слід виконувати його розпоряджень», – зазначив Перов.
 
Таким чином, унікальний комплекс промислової архітектури Києва знову опинився під загрозою знищення.
 

Нагадаємо, будівля знаходиться на проспекті Голосіївському, 8 та станом на 19 липня 2023 року не перебуває на обліку як об'єкт культурної спадщини, проте значиться у додатку до рішення Київської міської ради від 31.08.2021 року (№ 2180/2221)  «Про організаційні заходи щодо збереження об'єктів ХІХ-ХХ століть (історичних будівель) на території міста Києва, яким може загрожувати знищення або пошкодження».

Як ми повідомляли, власником пивзаводу Шульца на Деміївці є Фонд національного добробуту Криму. Власники промислового комплексу споруд неодноразово намагаються потроху розбирати цегляне мурування, уперше факти руйнування помітили ще 2021 року. Тоді зруйнували один з перших виробничих корпусів, який майже не було майже не видно з вулиці. У кінці того ж року частково розібрали фасад житлового будинку при заводі, що виходить на червону лінію забудови провулку Руслана Лужевського.

За планами Фонду, на місці пивзаводу планується будівництво Київського кримськотатарського культурно-освітнього центру з мечеттю, про що свідчать фото проєкту на сайті Фонду. Натомість у Фонді продовжують вперто заперечувати факт розборів приміщень пивзаводу та запевняють, що жодних демонтажних чи інших робіт на території не проводили, а "низка повідомлень про це — неправдиві".

 

Утім, попри чинний арешт на споруди броварні, у КМДА називають комплекс історичних будівель пивоварні Шульца «зоною перспективної громадської забудови» і вважають, що розміщення Ісламського центру (кримськотатарського культурно-освітнього центру) на цій території не суперечить Генплану Києва, водночас жодних дозволів на будівництво КМДА так і не видавала.

Що відбувається зі спорудами однієї з найстаріших пивоварень в столиці, хто власник цього майна та чому влада каже, що не бачили проєкт площею 30 000 квадратів, читайте у нашому матеріалі.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!